Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Anne süt üreterek bunu bebeğine verdikçe, vücudu bir yandan sıvı kaybeder. Sıvı ihtiyacı artan annenin, kaybettiği sıvıyı yeniden vücuduna kazandırması gerekmektedir. Bu bakımdan, anne sütünün temel hammaddesinin su olduğu düşünülürse, emziren kadınların bol su tüketmeleri önemlidir.
Bunların dışında içtiğiniz su miktarı ve annenin beslenmesi de anne sütünü artırmada çok etkilidir. Gün için de ortalama 2-2,5 lt su içmek çok önemlidir. Suyun yanı sıra 3-4 fincan rezene çayı ve emziren anneler için satılan hazır çaylardan içilmelidir.
Annelerin günde ortalama 3 litre su tüketmesi önerilir. Vücudunuzun susuz kalmaması ve yeterli süt üretimi için en iyi sıvı seçeneklerinin başında su yer alır. Çay, gazlı içecekler, kahve tüketimi suyun yerini tutmayacaktır. Bitki çayları, şekersiz komposto ve lohusa içeceklerini de tercih edebilirsiniz.
Anne sütü, bebeğin besinsel ihtiyaçları dışında su ihtiyacını da karşılıyor ve sütün yaklaşık yüzde 88'i sudan oluşuyor. Yani su tüketiminiz ne kadar azsa süt üretiminizin de o kadar az olduğu düşünülebilir. Bu nedenle öncelikli olarak su tüketimini artırmalısınız. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.
İlgili 21 soru bulundu
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Ceviz, Fındık, Badem
Ceviz, fındık ve badem gibi yağlı tohumlar beslenme listenizde mutlaka yer almalı. Bu tohumlar vücudumuz tarafından sentezlenemeyen ve mutlaka dışarıdan alınmaları gereken yağlar bakımından zengin oldukları için anne sütünün kalitesinin artmasında önemli bir rol oynuyor.
Emzirenlerin yememesi gerekenler listesi şöyle: Çok soğuk içecekler ve gazlı içecekler: Bunlar anne sütüne gaz yapabilir ve annenin bu süreçte soğuk algınlığı yaşamasına neden olabilirler.
Ispanak, ısırgan, karalahana, dereotu, marul, maydanoz, roka, semizotu gibi yeşil yaprak sebzeler bol miktarda vitamin ve mineral barındırırlar. Anneye ihtiyaç duyulan kaloriyi sağlarlar. Aynı zamanda fitoöstrojen içeren bu sebzeler süt üretimini arttıran hormonların salgılanmasına katkı sağlar.
Emzirme öncesi ılık bir duş almak ve göğüslere yapılacak masaj süt miktarını artırabilir, sütün kanallara akışını hızlandırabilir. Günlük su ve sıvı tüketimine dikkat etmek anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır. Anne sütünün yağlı olması sizi korkutmamalı çünkü bebeğiniz anne sütünden yeterince yağlı kısımları alamazsa tam olarak doyduğunu hissetmez.
Dolayısıyla hem tahinin hem de tahin helvasının temel maddesi susamdır. Tahin ve tahin helvasının da tıpkı susam gibi anne sütünün artmasına destek olduğu söylenir. İçeriğindeki çok zengin susam ve susam yağı oranı sayesinde bu ürünler, sütünüzün kalitesini ve oranını artırabilir.
Emzirme öncesi, annenin doğru emzirme pozisyonları konusunda bilgi sahibi olması önemlidir. Özellikle de bebeğin memeyi tam olarak tutabilmesi; hem bebeğin yeterli süt alabilmesini sağlar hem de meme ucu ağrısı ve çatlaklarını önlemeye yardımcı olur.
Emziren annelerin tükettiği gıdalar 12 saat içinde sütü etkiler. Bu nedenle ne kadar çok sıvı o kadar süt demektir. Laktoz intoleransı olan bebeklere sahip anneler peynir, yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmemeli ya da kontrollü yemelidir.
Anne Sütü ve Emzirmenin Önemi
Hormonların etkisiyle gelişen meme bezlerinden süt salgılanabilmesi için prolaktin hormonuna, salgılanan sütün kanallardan atılabilmesi için de oksitosin hormonuna ihtiyaç vardır. Doğum yapan kadında süt salgısı, doğumu izleyen 24-72 saat içerisinde başlar.
Yine anne sütünün içinde yağ olması nedeniyle kreması bir tadı vardır. Annenin hormonları,egzersiz, ilaçlar, sigara, alkol de anne sütünün tadını etkiler.
Bazen annenin yediği bir besin gibi veya buzdolabında yakınında saklanan gıdalar gibi kokabilir. Bazen annenin kullandığı bir ilaç da anne sütünün kokusunu veya tadını değiştirebilir. Hatta güçlü kokuya sahip bir parfüm, deodorant veya göğüs ucu kremi bile sütte hoş olmayan koku veya tada sebep olabilir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Bebeğin memeden alacağı ilk besine kolostrum denir. Görüntüsü anneden anneye değişebilen genellikle sarı renkte ve kıvamlıdır. Özel olarak çok besleyicidir ve bebeği pek çok hastalıktan korur. Anne sütü içeriği kolostrumdan olgun süte doğru değişimi hayatın ilk 1-2 haftası sırasında olur.
Süt artıran yemek türleri arasında başlıca şunları sayabiliriz: Sebze çorbaları: Ispanak, brokoli, havuç ve kereviz gibi besleyici sebzelerle hazırlanan çorbalar, süt üretimini artırabilir. Ek olarak, sağlıklı bir seçenek olan mercimek çorbasını da tercih edebilirsiniz.
Yüz temizleme işleminin uyumadan önce yapılması önerilmektedir. Yüz temizlendikten sonra bir miktar sağılan taze anne sütü cilde sürülmektedir. Bu şekilde sabaha kadar ciltte kalan anne sütü düzenli kullanım sonucunda cilt lekelerini gidermektedir.
Anne gece süt yapımını destekleyen prolaktin hormonu salgılar. Tüm gün bebeğiyle ilgilenen annenin gece uykusunu iyi almadığı durumda akşamüzeri sütü azalmaya başlar. Anne; bebeği uyurken, gün içinde uyuyarak enerji toplayabilir ve sütünü artırabilir.
Günde ortalama 6-8 kez bezini nerdeyse renksiz idrar ile ıslatıyor ve 3-4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa, Büyüme izleminde yeterli kilo alıyorsa sütünüz kesinlikle yetiyor demektir. Kilo alımında da beklentilerinizi bebeğinizin aylarına göre ayarlamanız gerektiğini belirtmek isterim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri