F tipi cezaevinde bulunan mahkumlar genellikle ağır suçlardan ceza alanlar veya ağır suçlardan tutuklu bulunanlardır. Türkiye'de yüksek güvenlikli ve ağır korumayla korunan bu cezaevinden 14 adet bulunmaktadır. Bu cezaevleri genellikle büyük şehirlerde yer almaktadır.
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
F tipi cezaevinde yatan insanlar, siyasi eksende devlete yönelik suç işleyen kişilerdir. Aynı şekilde terör ile alakalı suç işleyen kişiler de f tipi cezaevine gönderilmektedir. Yapılan bu açıklamalardan farklı ve bağlantılı olarak bu cezaevin kaç kişilik olduğu da öğrenilmesi gereken bir bilgidir.
E tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlar yatmaktadır. 2,4,6,8 ve 10 kişilik koğuşları bulunan E tipi cezaevlerinde ilave yataklarla kapasite 1000 kişiye kadar çıkabilmektedir.
Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. Terör, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ağır suç işleyen kişiler D tipi cezaevinde ceza sürelerini tamamlarlar. D tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır.
İlgili 43 soru bulundu
C TİPİ CEZAEVİ HANGİ SUÇLARI KAPSAR? Bu cezaevlerinde 8 koğuş ve 4 disiplin hücresi bulunur ve farklı türlerde hafif suç işlemiş mahkumlar yatmaktadır. C tipi cezaevinde diğer cezaevlerinde de olabileceği gibi kadın ve çocuk mahkumlar için farklı bir bölüm bulunmaktadır.
H tipi cezaevlerinde devlete ve topluma karşı işlenmiş terör suçlularının olduğu bir cezaevidir. H tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır. Bu cezaevinin kapasitesi diğer cezaevlerine göre az kalsa da yüksek güvenlik önlemleri alınmasını kolaylaştırmaktadır.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.
Hükümlüler, cezalarının son günü öğleden önce tahliye edilirler, ancak Cumartesi, Pazar veya Resmi tatil günleri (İdari tatil günleri hariç) tahliye edilmeleri gereken hükümlüler bir önceki iş günü tahliye edilir.
R tipi cezaevleri farklılıkları sebebiyle bu harf ile adlandırılmaktadır. Bu tip cezaevine gönderilen mahkumların suçları çeşitlilik gösterebilmektedir. Akli dengesi yerinde olmayan bu mahkumlar işledikleri suçtan arındıkları ve rehabilite oldukları kurumlardır.
L tipi cezaevinde yatan mahkûmların suçları, terör suçunu, cinsel taciz ve tecavüz suçunu, bebek ve çocuklara yönelik cinsel istismar suçunu kapsar. Bunun yanı sıra ağır suçlara karışmış yabancı ülke vatandaşlarını da kapsar.
Öncelikle bu tip cezaevlerinde genellikle kadın ve çocukların işlediği suçların cezası nedeni ile yatılmakta olduğu bilinmektedir. Ayrıca çocuk mahkumların hırsızlık gibi suçlardan dolayı yatmakta olduğu yerler olarak da tanımlanabilmektedir.
Açık cezaevi, mahkumların ceza süresi boyunca belirli bir süreliğine kapatılmaları gerektiği hükümleri çerçevesinde cezaevlerinde tutuldukları yerlerdir. Ancak, Açık Cezaevi, diğer cezaevlerinden farklı olarak, mahkumların cezasını belli bir süre boyunca dışarıda geçirmelerine izin verir.
İki katlı koğuş sistemi ile inşa edilmiş olan bu cezaevlerinde 2, 4, 6, 8 ve 10 kişilik odalar bulunur. Her odada da kendine ait bir havalandırma vardır. E tipi cezaevinin kendine ait mutfağı, soğuk hava deposu, çamaşırhanesi, berberi, özel ziyaret yeri, hamamı, mescidi, konferans salonu ve iş atölyeleri bulunur.
Pek çok farklı suç çeşidi bulunmakta olduğu bilinmektedir. Ağır ya da hafif suç derecelerine bağlı olarak cezaevlerine ayrılmaktadır. T tipi cezaevi hangi suçları kapsar sorusuna ise genel olarak ağır suç işlemiş olan kişiler şeklinde cevap verilebilmektedir.
T tipi cezaevinde genellikle ağır suç işlemiş zanlılar bulunmaktadır. Suç benzerliğine göre zanlıların oda ayrıştırılması yapılır. Örgüt liderleri T tipi cezaevinde kalmaktadır. 2 kişilik odalarda kalarak cezaevi idaresi tarafından gözetim altında olurlar.
7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunan bu tip cezaevinde farklı türklerde suç işlemiş kişiler yatmaktadır. B tipi cezaevinde diğer cezaevlerinde de olabileceği gibi kadın ve çocuk mahkumlar için farklı bir bölüm bulunmaktadır.
L tipi cezaevleri 3 kişilik 4 oda ve 40 tane tek kişilik oda düzenine sahiptir. Bireysel odalar ve açık avlu çeşitlerinin bulunduğu cezaevi tiplerinden biridir. Bireysel oda olarak adlandırılan hücreler 12 metre kare alana sahiptir. Avlular ise daha geniş olup 7 kişilik kapasiteye sahiptir.
Resmi Gazete'de 29 Mart 2020'de yayımlanan Ceza ve İnfaz Kurumlarının Yönetimi ve Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Yönetmelik'in 74/G. maddesine göre, Adalet Bakanlığınca belirlenen kurumlarda, hükümlü ve tutuklular yakınlarıyla haftada 30 dakika görüntülü görüşme yapabiliyor.
İnşa tarihi 1950'lere dayanan A tipi cezaevleri ilçe tipi cezaevi olarak da bilinir. A tipi cezaevi; 4 adet koğuş,banyo, mutfak, kütüphane ve konferans salonuna sahiptir. Kadın ve çocuk hükümlü ve tutuklular için ayrı bölümleri bulunan bu cezaevleri 24 kişi kapasitelidir.
A 1 cezaevi: Bu tip cezaevlerinde 4 koğuş, 2 disiplin hücresi, banyo, mutfak mevcut. Harfli cezaevlerin ortak özelliği kadın ve çocuk bölümlerinin hepsinde ayrı olması ile kütüphane ve konferans salonu bulunması. 4 adet havalandırma bahçesi var. 24 kişilik. 1950-1970 yılları arasında inşa edildi.
A - Fizikî Standartlar : F Tipi Kapalı Cezaevleri 50.000 m² alan üzerine kurulmuştur. Üç kişilik (103 adet) ve tek kişilik (59 adet) odalardan oluşmuştur. Toplam kapasitesi 368 kişidir. Cezaevleri beş bloktan oluşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri