Covid-19'un son tespit edilen varyantı olan Eris Virüsü, hızlı bir şekilde yayılabiliyor olması nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü'nün öncelikli konularından biri haline gelmiştir. Bilimsel adı EG.5.1 olan bu alt varyant, ilk olarak 31 Temmuz'da saptanmıştır.
Bunların yanında son zamanlarda dünyayı etkisi alan Delta ve Omicron gibi varyantlarda ise daha çok nezleye benzer boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi belirtiler yaygın olarak görülür. Ayrıca en yaygın görülen bir diğer belirti de koku ve tat kaybıdır.
Eris varyantı (eris virüsü), COVID-19'un Omicron varyantının bir alt türü olarak tanımlanmıştır. İlk olarak Şubat 2023'te Güney Afrika'da tespit edilen Eris varyantı, hızlı bir yayılımla dünyanın diğer bölgelerine de yayılmıştır.
Türkiye'de de görülen EG.5.1 yani koronavirüs eris varyantı, Dünya Sağlık Örgütü tarafından omicron soyundan gelen covid-19'un mutasyona uğramış bir alt varyantı olarak tanımlanan bir koronavirüs türüdür.
Bilimsel adı EG.5 olan eris varyantı veya eris virüsü, COVID-19'un omicron varyantının bir alt türü olarak kabul edilir. İlk olarak Şubat 2023'te tespit edilen bu varyant, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye hızla yayılmıştır.
İlgili 30 soru bulundu
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da cuma günü yaptığı açıklama ile ülkemizde Eris varyantının tespit edildiğini duyurdu, “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü.
Adenovirüs genellikle solunum yollarını ve bağırsak sistemini enfekte eden bir virüstür. Adenovirüs enfeksiyonu genellikle soğuk algınlığına benzer semptomlarla kendini gösterir. Adenovirüs enfeksiyonun en önemli belirtileri; boğaz ağrısı, burun ve göz akıntısı, hapşırma, baş ağrısı, öksürük ve ateştir.
Bu nedenle, enfeksiyon hastalıkları uzmanlarına göre omicron varyantının öldürücülüğü diğer varyantlara göre daha az olsa bile tedbirli davranmak, aşılama sürecini tamamlamak ve salgının başından bu yana herkesin bildiği maske, mesafe ve hijyen kurallarına daha fazla dikkat etmek önemlidir.
Diğer varyantlara göre daha bulaşıcı olan ama daha hafif hastalığa neden olduğu belirlenen Omicron, Covid-19 hastalığına neden olan SARS-COV2 virüsünün tüm dünyada yayılmakta olan mutasyona uğramış yeni varyantıdır.
Eris varyantının belirtileri COVID-19'un bilinen belirtileriyle benzerlik gösterir. Bunlar arasında ateş, kas ağrıları, sürekli öksürük, tat veya koku değişiklikleri, yorgunluk, burun akıntısı ve boğaz ağrısı bulunur. Bu belirtiler genellikle hafif-orta şiddette seyreder ve ölümcül değildir.
Eris varyantının belirli yaş grupları veya risk grupları için daha tehlikeli olup olmadığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Ancak, COVID-19'un diğer varyantları gibi, Eris varyantı da yaşlı yetişkinler, kronik hastalığı olan kişiler ve aşısız kişiler için daha tehlikeli olabilir.
Eris Varyantı Ölümcül Müdür
Ancak, diğer Omicron varyantlarına göre daha bulaşıcı olduğu düşünülmektedir. Bu, daha fazla insanın enfekte olmasına ve daha fazla ölüme neden olabilir. Eris varyantı, diğer Omicron varyantları gibi üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde kendini göstermektedir.
Virüsü taşıyan kişi; öksürdüğünde, konuştuğunda, hapşırdığında, soluk alıp verdiğinde havaya virüs yüklü damlacıklar saçılır. Bu damlacıkların yakın mesafedeki kişiler tarafından solunması ile virüs bulaşır. Solunum yoluyla gerçekleşen yayılım, korona bulaşma yolları arasında en temel olandır.
Covid-19 Kaç Günde Geçer? Covid19 enfeksiyonunun şu an yasal karantina süresi 14 gündür. Hastalığın 14 gün içinde tamamen iyileşip bulaştırıcılığının kalmayacağı varsayılmaktadır ancak bu durumun istisnaları olabilir. Hastalık birkaç gün de, birkaç ay da sürebilir.
Kongo Cumhuriyeti Sağlık ve Nüfus Bakanlığı, olası neden olarak tifo, şigelloz ve koleranın görüldüğü üçlü bir şüpheli bir üçlü gastroenterit salgını yaşandığını 17 Temmuz 2023'te ilan etmiştir.
Sağlıklı beslenin, bol bol uyuyun
Yediklerinizi çeşitlendirin, bol meyve ve sebzeye mutlaka yer verin. Tuzu ve şekeri azaltın, yağın fazlasından kaçının, bol su için. Sigara ve alkolden uzak durun. Bol bol uyuyun ve istirahat edin.
TEDAVİ YÖNTEMLERİ ARASINDA EN ETKİLİSİ
Uzmanlar, Spidex ismi verdikleri ilaç kokteylinin bugüne kadar kullanılan ve virüsü tedavi etmek için lisanslanan ilk ilaç olan steroid deksametazona oranla çok daha etkili olduğunu belirledi.
Omicron Varyantı Nasıl Bulaşır? Solunum yoluyla hasta kişilerden temas yoluyla ve hastaya ait vücut sıvılarına temas yoluyla bulaşmakta.
Dr. Oğuztürk, Omicron varyantına yakalanan kişilerin çok fazla bağışıklık kazanmadığını ve kısa süre içinde tekrar hastalanabileceklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “Omicron ile hastalanan bir kişi bağışıklık kazanıyor; ama diğer varyantlara göre çok güçlü olmuyor bu.
Araştırmalara göre, omicronda virüs ortalama 5-7 günde vücuttan temizleniyor, enfeksiyon biraz daha düşük viral yüklerle sonuçlanıyor. Yeni kılavuzlar da enfekte kişilerin semptomsuz olmaları, semptomlarının düzelmesi ve ateşlerinin olmaması durumunda 7 gün sonra karantinadan ayrılabileceklerini söylüyor."
Çünkü Covid-19'un vücuttaki pek çok sistem ile birlikte mide ve bağırsak sağlığına da olumsuz etkileri olabiliyor.
Rota virüsü özellikle 2 yaş altındaki çocuklarda bağırsak iltihabına yol açan bir virüstür. Tüm dünyada 5 yaş altındaki çocuklar en az bir kez hastalığa yakalanmaktadır. Hastalık şiddetli ateş, ishal ve kusma ile kendini gösterir. Hastalığın bulaşma yolu oral - fekal (ağız - dışkı) yoludur.
Hastalık etkeni olan Parvovirus B19 virüsü, kişiden kişiye solunum ve damlacık yoluyla bulaşır. Aksırık ve öksürük gibi etkenler ile yayılan virüs, 10. gün civarında grip benzeri ateş ve hâlsizlik gibi belirtiler ile ortaya çıkarken döküntü ve kızarıklık gibi belirtilerini ise yaklaşık 17. gün civarında gösterir.
Dışkı ile kontamine olmuş yiyecek ve içeceklerin tüketilmesi, enfeksiyonun başlıca bulaşma yoludur. Bu durum, fekal-oral yolla bulaşma olarak bilinir. Bunun yanı sıra rota virüsü ile enfekte olan birisinin vücut sıvıları da hastalığın bulaşmasına neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri