Hafız Osman Efendi, yazdığı çok sayıda her türden yazıları, bilhassa Mushaf-ı şerifleri ve yetiştirdiği çok değerli ve çok sayıda çırakları sebebiyle hüsn-ü hat tarihinde büyük bir şöhrete sahiptir. Yetiştirdiği talebe sayısı göz önüne alınınca bilhassa bu yönüyle de Hz. Hafız gerçekten erişilmez bir rekorun sahibidir.
Hafız Osman Efendi, Osmanlı devri hat sanatı denince akla gelen ilk isimdir. Osmanlı hat mektebinin kurucusu kabul edilen Şeyh Hamdullah'tan (1429- 1520) sonra akla gelen ilk kişi hiç şüphe yok ki Hattat Hafız Osman Efendi'dir.
Sünbüliyye tarikatı şeyhi Seyyid Alâeddin Efendi'ye intisap etmiş olan Hâfız Osman (Müstakimzâde, s. 302), Kocamustafapaşa Sancaktar mahallesindeki evinde 29 Cemâziyelevvel 1110 (3 Aralık 1698) tarihinde vefat etmiş, Sünbül Efendi Dergâhı hazîresine defnedilmiştir.
Hâfız Osman (d. 1642, İstanbul - ö. 1698) ya da Büyük Hâfız Osman Efendi, Hilyeleri ile tanınan Osmanlı hattatı.
İlgili 34 soru bulundu
2 yaşında Kur'an okudu 4 yaşında hafız oldu. Bint Ahmet Toma, Kur'an-ı Kerim'i ezberledi.
6 yaşındaki Muhammet Türkiye'nin en küçük hafızı
Kayışzade Hafız Osman (d. ? - ö. 11 Mart 1894 (4 Ramazan 1311), İstanbul), Mushaf yazmakla meşhur olmuş Türk hattat.
Hat sanatkarına verilen isim olan "hattat" tahminen 4. - 5. yüzyıldan sonra kullanılmaya başlanmıştır. İlk hattat Hz. Ali, hat sanatını kullanarak Kur'an-ı Kerim'in güzel biçimde yazılmasını sağlamıştır.
Hattatların piri Şeyh Hamdullah, “Şeyh” unvânını ok atıcılığından almıştır. Ok ve yay yapmakta meşhurdur. Şeyh Hamdullah iyi bir ok atıcısı olduğunu, 1100 adımlık atışıyla göstermiştir. Pehlivanlar arasında ok atış rekoru kırarak menzil sahibi üstat olmuştur.
Dünyada “Hattatların Reisi” kabul edilen, yeryüzünün dört bir yanındaki mabetlerde imzası bulunan, son büyük projeleri Büyük Çamlıca Camii ile Malezya'daki Sri Sendayan Camii'nin hatlarını kaleme alan 82 yaşındaki Hattat Hasan Çelebi, gelecek yıl yayımlamayı planladığı Kur'an-ı Kerim'in yazımını sürdürüyor.
İran'ın İsfahan eyaletindeki Nain kenti, uzun yıllardan beri ünlü hattatların doğum yeri olduğu için hattatlar şehri olarak anılmıştır. Nain, İsfahan eyaletinin doğusunda bir çöl şehridir. Bu kent Hur ve Biyabanek, Ardistan ve İsfahan ile ortak bir sınırı vardır.
Türkiye'nin ünlü hafız ve mevlithanı İsmail Coşar ölümünün birinci yılında anılıyor.
Kur'an ezberlemek zihinsel egzersiz yapmak gibidir. Ezberlemeye çalıştığın sayfayı ne kadar çok tekrar edersen nöronlar ve beynin arasındaki bağ o kadar güçlü olur. Böylelikle beyninin hafıza kapasitesi artar. Bunu hafıza çipini 16 GB'tan 128 GB'a çıkarmak gibi düşünebilirsin.
Peygamberler Şehri Şanlıurfa'nın Kulağı Çınlasın
Rize İl Müftüsü İlyas Serenli, Rize'nin nüfusa oranla Türkiye'nin en çok hafız yetiştiren illeri arasında birinci sırayı aldığını söyledi.
Ekol olmuş Türk hattatlarının bazıları; Şeyh Hamdullah, Ahmed Karahisari, Hafız Osman, Mustafa Rakım, Mahmut Celaleddin Efendi, Yesarizade Mustafa İzzet Efendi'dir.
Kur'ân'ı hâfızasına nakşedip ilk muhafaza eden bizzat kendisidir, ilk hâfız odur. Kıyamet Sûresinin 16. ve 17. âyetlerinde işaret edildiği gibi Cenâb-ı Hak tarafından garanti edildiği şekilde Pey-gamber Efendimiz (a.s.m.), aldığı vahyi derhal bellemiş oluyordu. Bu yönüyle hâfızlık bir Peygamber mesleğidir.
1860'lı yıllarda doğduğu, 1930'lu yılların başında da öldüğü sanılmaktadır. Kısa boylu, şehla gözlü, hoşsohbet, içkiye düşkün, rintmeşrep, sanatkarlara özgü derbeder yaradılışta bir insandı. Şaşı Osman diye de anılır. Zamanının en ünlü hafız ve gazelhanlarındandı.
İslam kaynaklarına göre Hz. Osman, güzel ahlaklı ve hoşgörülüydü. Tatlı dilli olduğu kadar, keramet sahibi olduğu da belirtilir. Eli açık olan Hazreti Osman'ın gözü devamlı yaşlıydı.
Osman, Mekke'nin en tanınan ailelerinden biri olan Benî Ümeyye'ye mensuptur. Babası Affan b. Ebî'l-Âs, annesi Erva bint Küreyz'dir. Babası Hakem b. Ebî'l-Âs'ın öz kardeşi, Ebû Süfyan'ın ise amcaoğludur.
Gaziantep'te Adil Sani Konukoğlu Camii'nde görev yapan ve genç yaşından beri hafız olmak isteyen ancak çeşitli nedenlerle hafızlık hayalini bir türlü gerçekleştiremeyen uzman imam hatip Mehmet Fırat, hafızlık hayalini 45 yaşında gerçekleştirdi.
Mustafa Karataş: "Hafızlık eğitimi erken yaşlarda, altısında, yedisinde başlar. Çocuğun zekasının en cevher dönemi o zamandır. 15 yaşından sonra hafızlık eğitimi olmaz. Kur'an öğrenmeye gelince, bıraksınlar vatandaşın çocuğu ne zaman isterse, o zaman öğrensin.
Kayseri'de yaşayan Emin Candan, gençliğinden beri sahip olduğu hafız olma hayalini, emekliliği sonrası 67 yaşında gerçekleştirdi. Gençlik yıllarında Kur'an-ı Kerim'i ezberleyip hafız olma hayali kuran 68 yaşındaki Candan, çeşitli sebeplerden dolayı bu hayalini gerçekleştirememiş olmanın yıllarca burukluğunu yaşadı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri