Türkiye'de yapılan bir araştırmaya göre insanların en çok nelerden korktukları belirlendi. Yapılan araştırmada katılımcılara "En büyük korkunuz nedir" sorusu soruldu. Verilen cevaplara göre insanların en büyük korkusu yüzde 51,8 oranı ile sevdiklerini kaybetmek.
Dünyada milyonla insanın hayatını kabusa dönüştüren yersiz korkuların tam 6.456 çeşidi olduğunu biliyor muydunuz? Yükseklikten, kandan korkanların yanı sıra kesici alet görmekten, hatta randevularına geç kalmaktan korkanlar bile var.
Psikolojik korku, okuyucuları, izleyicileri veya oyuncuları korkutmak, rahatsız etmek veya germek için zihinsel, duygusal ve psikolojik durumlara dayanan bir korku ve psikolojik kurgu alt grubudur.
Antik Yunan'da korku “olması gereken korku” ve “patolojik olan korku” olarak ikiye ayrılmıştır ve olması gereken korku; insan vücudu için “alarm sistemi” vazifesi gören, organizmanın tehlikeler karşısında savunma mekanizması oluşturmasına destek olan korkular olarak tanımlanabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Beynimizin hormonlar ile ilgili kısmı olan hipotalamus, olağan dışı bir durum algıladığında hipofiz bezine adrenalin hormonunun salgılanması gerektiğine dair bir uyarı gönderir ve akabinde "savaş, kaç ya da saklan" komutunu vücuda sağlayan sempatik sinir sistemi devreye girer.
Tehlike anlarında kaslar gerilir ve harekete hazır hale gelir. Karşılaşılan tehlikeye hızlı bir yanıt verilmesi için gereken oksijeni sağlama amacıyla kalp atışı ve solunum hızı artar. Vücut kendisini çevrenin daha fazla farkında olmaya zorlar ve gözbebekleri genişleyerek gözlere daha fazla ışık girmesini sağlar.
Böbrek üstü bezleri kana adrenalin gönderilmesini sağlar. Kan basıncı artar ve göz bebekleri büyür. Adrenalin yüklü kan gergin kaslara dolarken, yüz donar, ağız kurur. Kaçış sırasında serinlemek için vücut bütün sıvıyı tere dönüştürdüğünden ter basar.
Watson'ın (1924) kuramına göre, insan iki tip korkuyla doğar, bunlar düşme (desteğini yitirme) ve yüksek ses (gürültü) korkusudur. Bu korkular öğrenilmemiş ve doğuştan gelen korkulardır.
Panik Atak: Ani ve yoğun korku, beraberinde panik atakları meydana getirebilir. Bu esnada göğsünüzde ağrı hissedebilir, vücudunuzda ter boşalması yaşayabilir, kalp atışlarınızda hızlanma gözlemleyebilirsiniz. Bazen süreç boğulduğunuzu ya da kalp krizi geçirdiğinizi düşünmenize sebep olacak kadar ağır seyredebilir.
En ilginç fobiler nelerdir? Ayna korkusu, ölüm korkusu, simetrik olmayan şeylerden, yutkunma korkusu, doğal çevre korkusu ve yer çekimi korkusu en ilginç fobiler arasında yer alır.
„Agorafobi“ (eski yunanca) teriminin tercümesi „alan korkusu“dur. Mağdur kişi, evi terketmekten, kamuya açık yerlerde bulunmaktan, alışveriş merkezlerine veya dükkanlara girmekten, kalabalık içerisinde, sinemalarda veya dar ve kapalı odalarda bulunmaktan, ya da trenle, otobüsle veya uçakla seyahat etmekten korkar.
İğne korkusu, enjeksiyonlar veya deri altı iğneler içeren tıbbi prosedürlerden aşırı korkmaktır.
Ankete göre dünya genelinde en çok korkulan iki şey mevcut. Bunlardan biri şüphesiz tüm dünyayı etkisi altına alan ve her geçen gün kötüleşen küresel ısınma. Bir diğeri ise yaptığı eylemlerle insanları dehşete düşüren IŞİD. Türkiye'nin tehlike ve korku algısı ise dünyadan biraz daha farklı aslında.
Pentherafobi: Evli insanların kaynanalarının hayatlarına fazla etkisi bulunmasından korkmasıdır.
Takvanın bir anlamı Allah korkusu ise, diğer anlamı da istenenden daha fazlasını eda etmektir. Fakirlik korkusu ise, sahip olduğu maddî veya manevî değerin dönüşsüz olarak elinden çıkma endişesidir.
Korku bir imtihan vesilesidir. Allah insanları korkutarak da dener. İslam korkuyu reddetmez, hayra tahvilini ister. Korku fıtri bir duygudur; önemli olan korkmamak değil, esas korkulması gerekeni bulamamaktır.
“Korkuların bir kısmı genetiktir, büyük bir kısmı sonradan öğrenilir” Korkuların bir kısmı genetik olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Nevzat Tarhan; “Kokuların bir kısmı genetiktir, büyük bir kısmı sonradan öğrenilir.
Tıbbi açıdan bakıldığında korku – hemen hemen her vakada – soluk beniz, terleme, titreme veya çarpıntı halleri ile birlikte seyreder. Korku hastalıkları ise, korkunun şiddetli bir hali olarak kabul edilir. Korkumuz, ancak hayatımız sürecinde gelişen bir olgudur.
Özellikle birdenbire ortaya çıkan ve giderek yoğunlaşan endişe ve korku kalbin beslenmesini ve elektriksel sistemini arızalandırıyor. “Kalbin aküsü” olarak bilinen “sinüs düğümü” hatalar yapmaya, kalbin farklı bölgeleri olağandışı uyarılar üretmeye başlıyor. Özellikle içinde yaşadığımız günlerde bu bilgiler çok önemli.
Aşırı heyecanlı kişilerin kalp krizi konusunda risk altında olduğunu söyleyen Dr. Polat, “Ani ve aşırı bir şekilde heyecanlanma, korkma, üzülme, sinirlenme ve hayal kırıklığına uğrama gibi olumsuz duygular kalp krizine yol açabilir.
Organlara olumsuz etki eden duygulardan biri de korkudur. Aşırı korku, böbrekler üzerinde büzülme etkisi yaratarak ve işleyişini etkilemektedir. Böbreklerin işleyişindeki bir olumsuzluk ise yine daha fazla korku duygusu olarak kişiye geri dönmektedir.
Nosofobi, yani hastalık fobisi, bir bireyin herhangi bir hastalığa yakalanmak konusundaki anormal, irrasyonel ya da aşırı düzeyde olan korkmasına verilen bir isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri