En büyük negatif tek tam sayı, -1'dir. Bu, tam sayı dizisinde en küçük pozitif sayının tersidir.
Pozitif tam sayılar "0"dan uzaklaştıkça büyür. Negatif tam sayılar ise "0"dan uzaklaştıkça küçülür. En büyük negatif tam sayı -1'dir.
Sayı doğrusunda sıfırın sol tarafında bulunan sayıların negatif tam sayı olduğundan bahsetmiştik bundan yola çıkarak sıfırdan sonra, sol tarafta yer alan ilk sayı negatif tam sayılarında başlangıcı olan - 1'dir. Yani negatif tam sayılar -1'den başlar.
En büyük negatif çift sayı -2'dir. Sıfıra en yakın olan eksili sayılarda en büyük oluyor. En küçük pozitif tek sayı ise +1'dir. Pozitif denilen +'lı sayılar, tek sayılar ise 1,3,5 diye giden 2 sayısına tam bölünmeyen ve 1 kalanını veren sayılardır.
Negatif Tam Sayı Nedir? Tam sayılar kümesi içinde yer alan ve sıfırdan küçük olan sayılara negatif tam sayılar adı verilmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Sıfırdan küçük olan sayılar ise negatif tam sayılar olarak adlandırılır. Pozitif tam sayılar içinde en büyük ya da en küçük sayılar gibi soruların da çeşitli sınavlarda sorulduğu görülür. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar devam eder. bu nedenle en büyük pozitif tam sayı sonsuzdur.
Negatif Çift Sayılar: -2, -4, -6, -8, -10, -12, -14, -16, -18, -20,...... Negatif Tek Sayılar: -1, -3, -5, -7, -9, -11, -13, -15, -17, -19,... Ayrıca 0 sayısı çift sayı olarak kabul edilir. Fakat pozitif çift sayı veya negatif çift sayı olarak belirtilmez.
En küçük olan pozitif tam sayı 1 olarak kabul edilmektedir. En büyük olan negatif tam sayı –1 olarak kabul edilmektedir. Pozitif olan tam sayılar sıfırdan büyük olmaktadır. Negatif olan tam sayılar sıfırdan küçük olmaktadır.
Bu doğrultuda 0 rakamı ne negatif ne de pozitif olarak ifade edilir. Diğer bir deyişle bu rakam nötr sayısı olarak da anlatılır.
0 ise çift sayıdır.
Fakat 0 sayısı sayma sayısı değildir. Sayma sayıları : 1,2,3,4,5,6,7,8,9... vb. şeklinde devam eder. Bu bakımdan 0 sayma sayısı olarak kabul edilmemektedir.
Sıfırdan farklı bir tam sayının karesi olan sayılara tam kare(karesel) sayılar denir. Sıfır bir tam kare (karesel) sayı değildir.
Tam sayılar; Pozitif tam sayılar ve negatif tam sayılar olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Pozitif tam sayılar 1'den başlar ve sonsuza kadar gider. Negatif tam sayılar ise -1'den başlayıp sonsuza kadar giden sayılardır. Bu durumda 0 sayısı tam sayılar arasında yer almaz.
Negatif sayılar, -1 sayısından uzaklaştıkça küçülmektedir. En büyük negatif tam sayı -1 olduğuna göre, tam sayılar da sınırsız olduklarına göre en küçük negatif tam sayı – sonsuzdur.
Tam sayılar kümesinin küsuratı ve önünde “-“ negatif işareti bulunmayan sayılara pozitif tam sayılar denir. Yani kısaca sayı doğrusunun ortasında bulunan sıfır sayısının sağında bulunan bütün sayılar pozitif tam sayılardır. Pozitif tam sayılar kümesi “Z+” ile gösteriliyor.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
Örneğin her ne kadar 5 sayısı 4 sayısından büyük olsa bile, başında eksi işareti olduğu için 4'ten küçük olmaktadır. Buna çok dikkat etmek gerekir. Not: Negatif sayıların en büyüğü, '-1' sayısıdır. Aynı zamanda pozitif sayıların en küçüğü ise, '+1' sayısıdır.
"Elli dört" bir sayıdır "5" ve "4" rakamları kullanılarak onluk sayma sisteminde "54" olarak ifade edilir. Benzer şekilde -1, -2, -3, -4, -5, -6, -7, -8 ve -9 negatif sayılardır ancak rakam ve "-" sembolü ihtiva etmekle birlikte rakam değillerdir.
Sayma sayıları 1'den başlayarak sonsuza kadar giden sayılar kümesi olarak ifade edilebilmektedir.
0 bir doğal sayı değildir. Nötr bir sayıyı saymak anlamsızdır. Üstelik doğal sayılar, pozitif tam sayılar kümesidir.
Tam Sayılar: Doğal sayılar kümesi negatif tam sayılara genişletilerek tam sayılar oluşturulmuştur. Bu küme Z ile gösterilir.
0 sayısı pozitif ve negatif olmayan bir sayıdır. "0" Roma rakamlarında gösterilemeyen tek rakamdır. Birçok skalada sıfır başlangıç ya da nötr bölgeyi temsil eder.
Diğer taraftan, ikiye bölebildiğiniz her tam sayı çifttir. Sıfır bu koşulu sağladığı için yine çift bir sayı olmuş olur.
Bir Çift Sayı İle Bir Tek Sayının Toplamı Tek Sayıdır. Bir Çift Sayı İle Bir Tek Sayının Çarpımı Çift Sayıdır.
Örneğin onluk sistemde 4 ve 8 rakamlarının her ikisi de çift olduğu için "aynı pariteye sahip" kabul edilirler. TEK VE ÇİFT SAYILAR NELERDİR? Aşağıda yer alan sayılar bu şekilde sonsuza kadar ilerler. Çift Sayılar: 0, 2, 4, 6, 8, 10, 12, 14, 16, 18, 20, 22, 24, 26, 28, 30, 32, 34, 36, 38, 40, 42, 44, 46, 48, 50…
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri