Karadeniz'de üç çeşit yunus türü yaşar: Afalina (şişe burunlu yunus), Mutur (liman yunusu) ve Tırtak (kısa gagalı yunus). Karadeniz'in en büyük yunusu Afalina'dır. Boyu 3 metreye ulaşabilir ve ağırlığı 150-250 kilogram arasındadır. Bu en çok bilinen yunus türüdür – bir çok yunus gösteri merkezinin de yıldızıdır.
Yunusgiller (Delphinidae) familyası içindeki görece büyük altı tür, bu familya içinde sınıflandıkları için aslında yunus olsalar da daha çok "balina" adı ile anılır. Bu canlılar şunlardır: Feresa attenuata - Cüce katil balina. Globicephala macrorhynchus - Kısa yüzgeçli pilot balina.
Doğal ortamında yunusların yaşam süreleri 25-35 yıl civarındadır. Kesin bir rakam olmamakla birlikte, toplanan veriler, yunus parklarında olduğu gibi, esaret altında yaşayan yunusların, bu ortalamanın çok altında yaşayabildiğini tespit etmiştir. Yunusların, belirlenen ortalama yaşam süreleri 5 yıla düşmüştür.
Ancak dönücü yunuslar, balinalar ailesi içinde çok farklı biçimlere sahip olabilen bir yunus türüdür. Erişkin yunusların boyu 129 cm.'den 235 cm'ye ağırlığı da 23 kg'dan 78 kg'a değişir.
İlgili 41 soru bulundu
Dünyanın en büyük balığı balina köpekbalığıdır (Rhincodon typus). Her ne kadar adında balina kelimesi geçse de bu balık bir memeli türü değildir; sadece büyüklüğünden dolayı balina köpekbalığı olarak adlandırılır.
Denizlerin en hızlı yüzen balığı saatte 110 km kadar hız yapabilen yelken balığıdır. Atlantik ve Pasifik okyanuslarında yaşayan bu balıkların ömürleri 13 yıl kadardır.
Türüne göre değişmekle birlikte bir yunus bir günde kendi ağırlığının ortalama yüzde 2 ila 5'i kadar balık avlar. Ancak yeterli balık bulduğu takdirde, Mutur için yaklaşık 1 kg, Tırtak için 3 kg, Afalina 7.5 kg anlamına gelen bu durum yere ve zamana göre değişir.
En baştan başlayalım: Yunuslar ne kadar zeki? Araştırmacılar bu soruyu yaklaşık 30 yıldır araştırıyor. Ya sonuç: Azımsanmayacak kadar zekiler. Hatta, panelistlerden Emory Üniversitesi deniz memelileri sinir anatomisi uzmanı Lori Marino'ya göre, onlar Dünya'daki en zeki ikinci yaratık sayılabilirler.
Dünya'da 43 yunus türü var, bunların 38'i denizlerde, beşi ise nehirlerde yaşar. Bazı yunuslar yaklaşık 10 metreye kadar sıçrayabilir. Nefeslerini yaklaşık 30 dakika tutabilirler.
İstanbul Boğazı'nda üç yunus türü gözlenebilir; Afalina (Tursiops truncatus), Tırtak (Delphinus delphis) ve Mutur (Phocoena phocoena). Boğazda denize dikkatle bakarsanız, onları siz de fark edeceksiniz!
Ahd-i Atîk'teki Yûnus kıssasında balinadan değil büyük bir balıktan söz edilmektedir. Genel kanaat bu balığın bir tür köpek balığı (lamia canis carcharias) olabileceği yönündedir; bu tür büyük balıkların midelerinde insan vücuduna rastlanmıştır (NDB, s. 409).
Yunuslar kil ya da bir kürke sahip değillerdir, fakat vücutları onları sıcak tutmaya yarayan kalın bir yağ tabakası ile kaplıdır.
BALIK BOYUTU: 12 cm civarı
Minimum 200 tl alımlarınızda balık gönderimi yapılır. Tercihinize göre; - Otobüs +125 tl den başlamaktadır(Koli boyutuna ve mesafeye göre değişmektedir. - Uçak +450 tl olarak balık ücreti üzerine eklenir.
Su fışkırtma, sudan kafalarını çıkarma ve yan yüzgeçlerini sallayarak su üzerinde yan yatma gibi kendilerine özgü davranışları ve karizmatik görünüşleri bu şekilde gösteriler için Irrawaddy yunuslarını çok popüler yapmaktadır.
Özellikle kurtuluş olarak gösterilen yunus balığı; zarafeti ve güzelliğinin yanı sıra, gücü ve samimiyeti ile dikkatleri üzerine çeker. Kurtuluş ve zafer için ideal bir simge olarak karşınıza çıkar.
6- Quahog İstiridyeleri: 500+ Yıl
Bu tuzlu su türü, bu listedeki diğer çift kabuklulardan, tatlı su inci midyelerinden bile daha uzun yaşayabilir. Birleşik Krallık'taki Galler Ulusal Müzesi'ne göre 2006 yılında İzlanda kıyılarında bulunan bir okyanus quahog istiridyesi 507 yaşındaydı.
Hanefî mezhebine göre, daima suda yaşayan ve suda barınan hayvanlardan ise; her çeşit balıketi yenilebilir. Kalkan balığı, yunus balığı, sazan balığı, yılan balığı vb. balıklar da buna dahildir.
Yunus Balığı
Bazı bilim insanları, insanlardan sonra dünyanın en zeki hayvanı olarak yunus balığını işaret eder. Vücutlarına oranla oldukça büyük bir beyne sahip olan yunus balıkları, sahip oldukları zeka hakkında da ipucu vermiş olur.
" Yunus'larda üreme;Yunus dişileri yaklaşık 8-10 aylık olduklarında üreme dönemine girerler(uygun boyutlu akvaryumlarda)Dişi bir yunus ilk yavru vermeğe başladığında 30-40 civarı yavru verir.Hayatının en iyi döneminde bir dişi yaklaşık 200 yavru verir.Eğer ortam sevdikleri gibi olursa,dişiler 40-60 gün arası tekrar ...
Fiziksel tanımlama. La Plata yunusu, deniz memelileri arasında gövdesine oranla en uzun ağza sahiptir, erişkin erkeklerde bu oran %15'e kadar ulaşır. Erkekler 1,6 metreye, dişiler ise 1,8 metreye kadar büyür. Gövde rengi grimsi kahverengidir ve vücudun alt kısmı daha açık renklidir.
Endonezya'nın Sumatra adasında çalışan bilimadamları, dünyada bugüne dek keşfedilen en küçük balığı buldu. Paedocypris balığının yetişkinleri, yalnızca 7,9 milimetre boyuna ulaşabiliyor. İnce ve şeffaf görünümlü bu balık, turbalı bataklıkların bol asitli sularında yaşıyor.
Bazı türler ortalama 400 – 500 metre öteden kan kokusunu alacak kadar hassastır, ama bu kokunun da onlara anında ulaşıp saldırma içgüdülerini tetiklemesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri