Heri: Şaşırma ünlemi. Yav! –Gavur Gölü'ne bir metre kar yağmış. -Yok heri!
gedduş / goddiş: Kendini beğenmiş.
Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen yirmi dört Oğuz boyunun tamamı mevcuttur. 2012'de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur.
Bunların yanında Maraş adının Arapça "zelzele - titreme" anlamına gelen "Re'aşa" fiilinden türeyerek "Mer'aş" olduğunu da iddia edenler bulunmaktadır. Osmanlılar döneminde şehrin adı bölgede Dulkadiroğulları Beyliği'nin kurulmasından dolayı Zülkadir şeklinde de ifade edilmektedir.
Maraş'ın adının Hititlerden geldiğini doğrulayan Asur kaynaklarında bu şehrin adı Markaji şeklinde geçer. Asur krallarından Sargon'un zamanından kalan Boğazköy yazıtlarında Maraş'ın adı geçmektedir. Hitit Devleti'nin merkezlerinden biri olan Maraş'ın adı bu dönemde Gurgum şeklinde belirtilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Geç Roma-Bizans İmparatorluğu döneminde bu adla anılan şehir; daha geç Bizans kaynaklarında ''Marasion'' adıyla geçmiştir. Bölgede 6. yüzyıl itibari ile görülmeye başlayan Arap akınları sonucunda Halid Bin Velid komutasında büyük bir İslam donanması 637 yılında Maraş'ta İslam fethini gerçekleştirmiştir.
Atatürk'ün, Millî Kuvvetlerin başına getirdiği Kılıç Ali Bey, savaşın üçüncü günü olan 23 Ocak'ta Maraş'a geldi.
Maraş merkezde oturan Abdallar, Maraş halkının Sünni-Hanefî mezhebine biçimsel olarak aynen uymaktadırlar.
Ede, ağabey, ağa, büyüğüm anlamında Kahramanmaraş yöresinde çok yaygın kullanılan söz.
Kerkenez, gündüz yırtıcı kuşları (Falconiformes) takımından Doğangiller (Falconidae) familyasına ait Doğan (Falco) cinsi kuş türlerinden bazılarını kapsayan kuşlara verilen ortak isim. Bazen Bayağı kerkenez (Falco tinnunculus) ya da sadece kerkenez olarak isimlendirilir. Kerkes veya kerkez kelimeleri de kullanılır.
Maraş Alevîleri genellikle Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde ve köylerinde çoktur. 82 köyü olan Pazarcık'ın 56 Alevi köyü ve 1 tane Alevî kasabası bulunmaktadır. Elbistan'da da 41 Alevî köyü vardır. Yine Kahramanmaraş'ın diğer ilçelerinde birçok Alevî köyleri vardır.
1085 Yılında bu yöreye gelen Emir Buldacı komutasında ki Türk ve Müslüman birlikler, bölgeyi ele geçirmişlerdir. Birinci Haçlı seferi sırasında 1097 yılında Elbistan'a gelen Pierre D'aulps (Piyer Dalpus) isimli şövalyenin komutasındaki Haçlı ordusunun eline geçmiştir.
pazarcık, kahramanmaraş'ın nurhak ve elbistan gibi çoğu memleketlerini (mahalle veya köylerini) terk etmek zorunda kalan kürt alevilerden oluşan ilçelerindendir. maraş katliamı sonrasında, başta yurt dışı olmak üzere mevcut nüfusun en az 3-4 katı dışarıya yoğun göç vermiş bir ilçedir.
Güdümü Olmayan. Obur, açgözlü kimse. Uğursuz adam.
Orijinal dilinde ''güdek'' şeklinde yazılan kelimenin sözlük anlamı küçüktür. Genellikle kısa boylu insanlar güdük olarak nitelendirilir. Kelimenin yan anlamı ise fazla gelişmemiş olan, eksik ve yetersizdir.
boynuz. enişte-teyze-kuzen üçlemesinin lucky isimli köpeklerine genel hitap şekli. hayvanın ne günahı var ki diye düşünmeme sebep verir, diğer yandan da çok gülerim.
[1] (halk ağzı) (Düziçi ağzı) çiğ, genellikle çiğ belli bir düzeyin üzerinde ise kullanılır.
isim,halk ağzında Kasaplık hayvanların omuz başından çıkan külbastılık veya pastırmalık yumuşak et.
Bunun üzerine tek bir ferde değil, tüm şehre İstiklal Madalyası verilmesi kararlaştırılmıştır. Kendini kurtaran şehrin evlatlarına 7 Şubat 1973 tarihinde ise Meclis kararı ile “Kahraman” unvanı verilmiştir.
Maraş Alevi kesimi şehirden göç etmeye başladı. Şu an Maraş'ın dışında yaşayan Alevilerin sayısı Maraş'ta yaşayanların 10 katı haline geldi. Maraş'ta, topraklarında yüzde 50 orasında hak sahibi iken nüfus olarak yüzde 10'lara düştü.”
Göksun'da 92 yerleşim . Osmanlı'nın sürgünler sonunda Kürt bölgelerine sürülen Türkmenlerden oluşan köy halkı 1800 - 1900 yılları arasında Sivas'tan göçüp gelmiştir. Köy halkının tamamı Alevi Türkmenlerden oluşmaktadır.
Bir başka ifade ile Elbistan'daki Ermeni vatandaşların bir kısmı mezhep değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmiştir.
Tarihçe. 12 Kasım 2012'de TBMM'de kabul edilen 6360 sayılı kanun ile Kahramanmaraş merkez ilçesinin ikiye bölünmesi sonucu ilçe olmuştur. 357.870 kişilik nüfusuyla Kahramanmaraş'ın en büyük ilçesidir. İlçenin adı Maraş'ın Fransız ve Ermeni işgalinden kurtuluşu olan 12 Şubat 1920 tarihine atfen "Onikişubat" olmuştur.
Kahramanmaraş Akdeniz Bölgesi'nde yer alan daha çok Akdeniz Bölgesi'nin Adana bölümünde bulunan bir şehirdir. Etrafında Adana, Osmaniye, Gaziantep, Adıyaman, Malatya ve Kayseri Sivas gibi şehirlere komşu olarak öne çıkar.
Ali Rıza Bey ile Zübeyde Hanım 1871 yılında evlendi ve Ali Rıza Bey'in babasına ait olan Yenikapı, Selanik'teki eve yerleştiler. Atatürk, bu çiftin çocuğu olarak rumî 1296 (miladî 1880-1881) yılında Selanik'te doğmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri