Dünyanın en zengin dilleri nelerdir? Söz konusu verilere göre, dünyanın şu anda en zengin dili, 6 milyon 96 bin 983 kelimeye sahip olan İngilizce. Listede ikinci sırayı Madagaskar'da konuşulan ve 5 milyon 824 bin 781 kelimeye sahip olan Madagasî, üçüncü sırayı da 3 milyon 543 bin 158 kelimeyle Fransızca alıyor.
1. Arapça - 6467 Kelime. En çok kullandıklarımız: Akıl, asker, cadde, ceza, devlet, evlat, gıybet, hukuk, isim, kader, kadayıf, kelime, maaş, mektup, mücevher, nakit, ramazan, sıfat, şaka, şehit, telaffuz, ticaret, yemin, zamir, zanaat.
Türk Dil Kurumu (TDK) üzerinden bakıldığı zaman güncel sözlük açısından şu an 616.767 kelime bulunuyor.
Türkçe – %90,11. Kürtçe – %7,07. Arapça – %1,16.
Bu nedenle, İngilizce'nin dünyanın en zengin dilleri arasında yer aldığına dair bulgular ortaya çıkmaktadır. Benzer şekilde, İspanyolca, Fransızca, Almanca ve Çince de dünyanın en zengin dilleri arasında yer almaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Çince, farklı biçimlerde kurallara sahip bir dildir. Dünya nüfusunun yaklaşık beşte biri Çince konuşmaktadır. Ancak, bu dilin öğrenilmesi oldukça zordur. Yazım şekli ve harfleri oldukça değişik olan Çince, dünyanın en zor dili olarak ünlenmeyi başarmıştır.
Sözkonusu verilere göre ise Türkçe dili ise 334.473 kelimeyle 20'inci sıraya yerleşti. Dünyanın en büyük dijital sözlüğü Wikipedia'da yayımlanan listeye göre Kürtçe dünyadaki en zengin 10 dil arasında yer aldı. Kürtçe 721.599 kelime ile dünyanın en fazla kelimeye sahip 9. dili oldu.
Buna göre Türkiye'de yaşayan bütün Türk vatandaşlarının ana dili Türkçedir, yani Türkiye'de konuşulan kullanılan birçok dil vardır, fakat ana dil Türkçedir.
Dil bilgisi ve ses çeşitliliği bakımından karmaşık bir yapıya sahip olan Türkçemizi öğrenmenin ise oldukça zorlu bir süreç olduğu ortada. Bu nedenle Türkçe, dünyada öğrenilmesi en zor diller arasında yer alıyor.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
İlk adım olan A1 seviyesinde bir kişinin en temel 500 kelimeyi bilmesi yeterli olmakta. Fakat A2'ye geçtiğimiz zaman bu sayı 1000-1500'e ulaşıyor. B1 seviyesinde ise artık sosyal olarak aktif konuşabilmeye başlandığı için 2000-2500 kelimeye kadar çıkıyoruz.
B2 seviyesi için, İngilizce 3250, Fransızca 2630, Yunanca'da 3956 kelime bulunmaktadır. Türkçe'de ise, toplamda 78 bin kelime vardır, günlük ortalama 400 kelime kullanılmaktadır.
Türkçede 78 bin ana kelime olmasına karşın, nüfusun büyük bölümü günlük yaşamında ortalama 400 civarında kelime kullanıyor.Girne-Amerikan Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr.
Dünya dillerinde "38 bin" Türkçe kelime kullanılıyor.
Bunlar “potansiyel kelimeler”dir. Klasik Arapça sözlüklere göre Arapça'da yaklaşık 10 bin kök ve 200 bin farklı kelime mevcut. Post klasik sözlüklerde ise Arapça sözcük sayısı daha düşük, 120.000 olarak gösteriliyor.
Bir dili temel düzeyde biliyorum diyebilmek ve belli sınırlar dahilinde akıcı olarak konuşabilmek adına A2 seviyesinde olunması gerektiği varsayılırsa, bir dil öğreniminde ilk hedefin büyük çoğunluğu aktif olarak kullanılabilen ve kalıcı şekilde öğrenilen 1000 – 1100 kelime olması gerektiğini söylemek pekala mümkün.
En kolay öğrenilen diller sıralaması İngilizce, İspanyolca, Portekizce, İtalyanca, Fransızca ve Almanca şeklinde olacaktır. İngilizceyi dünyada yaklaşık 427.000.000 kişi konuşmaktadır. İngilizceden sonra öğrenmesi en kolay dil olarak İspanyolcayı örnek verebiliriz.
Dünyada öğrenilmesi zor dillerden biri olarak gösterilen Rusça, Ukraynalı ve Çeklere göre kolay diller sıralamasının başında gelirken; bir Türk ya da Japon vatandaşı için öğrenilmesi güç dil kategorisi içinde birinci sıraya yerleşiyor.
Çince, dünyadaki tüm diller arasında öğrenilmesi en zor olanlardan biri olarak kabul edilir. Bunun nedeni İngilizceden farklı bir yazı sistemi, dilbilgisi ve telaffuz ve sese sahip olmasıdır. Dil tonaldir, bu da telaffuzun kelimenin anlamını etkileyebileceği anlamına gelir.
7. Bengalce
Bangladeş ve Hindistan'ın resmi dillerinden olan Bengalce, dünyada en çok konuşulan dillerden 7.si olarak biliniyor. 272.7 milyon insanın konuştuğu Bengalce dili Hint – Avrupa dil ailesine ait bir dil.
Türk dilini, yazılı ürünler vermeye başladığı Orhun Türkçesinden başlayarak üç döneme ayırmıştır. Yani Orhun Türkçesi ilk dönemin başlangıç yazı dili olmuştur. Bu iki araştırmacının çalışmalarında Eski Türkçe adı verilen dönemin içinde yer alan bir Türk yazı dili de Uygur Türkçesidir.
Kürt dilleri Kurmançça, Soranice ve Kelhurice'dir, ancak Türkiye'de Kürtçe ile kastedilen büyük oranda bu dil grubunun ülkede en çok konuşulan kolu olan Kurmanççadır. Lekçe de birçok dilbilimci tarafından Kürt dilleri arasında kabul edilir.
Kürtçe, Hint-Avrupa dil ailesine bağlı Hint-İran dillerinin Kuzeybatı İran koluna giren ve Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Suriye'nin kuzeyi, Irak'ın kuzeyi ve kuzeydoğusu ile İran'ın batısında yaşayan Kürtler tarafından konuşulan bir dil koludur.
"Kürtçe ve Farsça, İranî dillerdir. Aynı dil grubunda yer alıyorlar. Haliyle ortak kelimeleri olduğu gibi ortak dil kuralları da var.
Bilhassa lehçe sayısıyla ilgili her çalışmada farklı bir tasnife rastlamak mümkün. Buna rağmen özellikle Kürtçe konusunda uzman ve otorite olarak kabul edilen bilim insanları Kürtçe'nin sahip olduğu lehçe sayısının 4 veya 5 olduğu konusunda hemfikirdirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri