Mühendislik mesleğinde en fazla işsiz grubunun ziraat mühendisleri olduğu bilinir.
“İşsiz kalmaz” denen o mühendislik dalı günümüzde bilgisayar mühendisliğidir.
Listenin üst kısımlarına bakacak olursak, Matematik Mühendisliği, İşletme Mühendisliği, Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği, Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği gibi bölümler sayısal alanda en hızlı iş bulan bölümler olarak öne çıkıyor.
Onu mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 78,4), eğitim (yüzde 78,1), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 76,2) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71,8) izledi.
Araştırmaya katılan 4 bin 178 üyeden 770 mühendisin işsiz olduğu belirlendi. EMO'nun araştırmasındaki işsiz 770 mühendisin yüzde 62.25'i genç mühendislerden oluşurken yüzde 13.511 52-61; yüzde 8.57'si 32-41; yüzde 7'si 42-51 yaş aralığında bulunuyor.
İlgili 20 soru bulundu
Kullanıcılar tarafından belirtilen en düşük maaşlar göz önüne alındığında, petrol ve doğal gaz mühendisliği tüm mühendislik dalları arasında yine en üst sırada yer alıyor. En yüksek maaşlar sıralamasında ise, uçak mühendisliğinin hemen arkasında 2. sırasında yer alıyor.
Petrol Mühendisliği (Petroleum Engineering)
Dünyada en çok kazandıran mühendislik dalları arasında ilk olarak gelen petrol mühendisliği özellikle yurt dışında petrol çıkan tesislerde çalışan mühendisler için yıllık ortalama maaşları 130 bin dolar ila 200 bin dolar arasında değişiklik göstermekte.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
ÜNİ-VERi bilgilerine göre Türkiye'de en kolay iş bulan meslek alanı Tıp Fakültesi mezunlarına ait. Fakat listenin ilk sıralarını Tıp'ın yanı sıra Eczacılık, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Odyoloji gibi sağlık bölümleri sahipleniyor.
Yıllarca “mühendisliğin en zor dalı” olarak sıfatlandırılan Makine Mühendisliği, bu kulvardaki yerini yavaş yavaş diğer mühendislik dalları ile paylaşsa da halen en zor mühendislik dallarının başında yer almaya devam ediyor.
Kimya mühendisliği, günümüzde kariyer olanakları en geniş ve en iyi mühendislik bölümleri arasındadır. Kimya mühendisliği, genel olarak kimya bilimi ile fizik, matematik, ekonomi, biyoloji gibi bilimleri birleştirerek çevresel, endüstriyel ve teknolojik sorunlara çözümler üretmeye çalışır.
Mezun Olunan Alanların Yıllara Göre İşsizlik Oranları (%)
Bu iki alanın ardından %18,3 ile “gazetecilik ve enformasyon”, %16,5 ile “iş sağlığı ve ulaştırma hizmetleri”, %15,9 ile “mimarlık ve inşaat” ve %15,8 ile “kişisel hizmetler” geldi.
Üniversitelerin işletme ve iktisat fakülteleri bünyesinde 4 yıl eğitim alan işletme bölümü birçok üniversitede yer alan bir bölümdür. Ülkemizde de en çok tercih edilen bölümlerden bir tanesi olarak ekonomi alanında çalışabilecek işletme mezunları işletme lisans diploması ile bu bölümden mezun olur.
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür. Resmi rakamlar her ne kadar makyajlı olsa da işsizlik sorununun ulaştığı boyutu gizlemeye yetememektedir. Her 3 mühendis, mimar ve şehir plancısından 1'i işsizdir.
Her yıl tıp fakültelerinden mezun olan öğrenci sayısı ise 4 bin 500. Yani 4 bini aşkın işsiz tıp mezunu ile hekimlik gizli işsizliğin en yoğun olduğu meslek haline geldi.
İNŞAAT MÜHENDİSLERİNİN VE MESLEĞİMİZİN GÜNCEL DURUMU
Böylesi önemli bir rolü olan inşaat mühendisleri bugün ülke tarihinin en yüksek işsizlik seviyeleriyle karşı karşıyadır. İnşaat mühendisleri yalnızca işsizlikle değil, gasp edilen özlük hakları ve mesleki itibarını zedeleyen uygulamalarla da boğuşmaktadırlar.
Özel firmalarda işe yeni başlayan mühendisin maaşı ortalama 9 bin TL bandındadır. Bu oran 50 bin TL'ye kadar çıkabilmektedir. En Düşük Mühendis Maaşı Ne Kadar? Özel firmada çalışan bir mühendisin en düşük alacağı maaş 2023 yılında 9 bin TL civarındadır.
eleman.net verilerine göre, Yapay Zeka Mühendisi 2023 yılında ortalama 23.100 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Yapay Zeka Mühendisi , Temmuz 2023 yılında ortalama 23.200 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 18.040 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri