Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
Üzüm Pekmezi: Üzümden elde edilmektedir. Kansızlık rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Üzüm pekmezi, iştah açar ve enerji verir. Mide hastalıkları, sindirim ve böbreklerin düzenli çalışmasında oldukça etkilidir.
Bu nedenle dengeli tüketilmelidir. İçeriğindeki yüksek kalori nedeniyle aşırı tüketimi kilo alımına ve vücutta yağlanmaya neden olabilmektedir. Demir eksikliği olanlarda pekmez, yoğurtla karıştırılarak yenmemelidir. Eğer tek başına tüketilemiyorsa meyvelerle birlikte tercih edilebilir.
Keçiboynuzu Pekmezi: Keçiboynuzunun özünden yapılan bir tatlı olan pekmezi, yoğun bir enerji kaynağıdır. Aynı zamanda demir deposu olarak bilinir.
Kisinin demir açısından zengin kırmızı et, karaciğer, balık gibi gıdalar tüketmesi önerilir. Ayrıca hastaya yemeklerde çay, kahve gibi demir emilimini azaltan içeceklerden kaçınması önerilir. Diyetteki değişiklik yeterli değilse ve kansızlık varsa hastanın demir ilacı ile tedavisi gerekebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kırmızı etler, sakatatlar, kümes hayvanları ve özellikle hindi, balık ve deniz ürünleri zengin birer demir kaynağıdır. Yumurtalar, süt ürünleri, baklagiller, kuruyemişler ve yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzeler, tam tahıllar, meyveler ve özellikle kurutulmuş meyveler demir oranı yüksek gıdalardır.
Eğer daha hızlı etki etmesini istiyorsanız karışımı 2 yemek kaşığı pekmezle hazırlayıp sabah ve akşam, günde 2 kez aç karnına içebilirsiniz. Bu uygulamayı her hafta 6 gün uygulayıp 1 gün vücudunuzu dinlendirebilir, bu şekilde kısa sürede kansızlık üzerindeki olumlu etkilerini dahi görmeye başlayabilirsiniz.
B vitaminleri açısından tüm besleyici mineralleri yapısında bulunduran tahin pekmez, kansızlık hastalığının doğal çözümdür. Kan değeri düşük olanlar, demir eksikliğinden dolayı yorgunluk hissedenler artık şifasını buldu!
Demir minerali en çok kuru kayısı ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler, kırmızı et ve karaciğer, pekmez, tahıllar, yumurta, lahana, fasulye, pancar, patates, fındık, badem, şeftali, armut, hurma, kabak ve balık bol miktarda bulunmaktadır. Bu gibi yiyeceklerin tüketimi vücudun demir ihtiyacını karşılayacaktır.
En hızlı kan yapıcı besinlere tahin helvası, keçiboynuzu pekmezi, kuru incir, kuru erik, ve kuru üzüm örnek verilebilir.
Ürünü seçerken kullanım amacınıza yönelik bir tercih yapabilirsiniz. Vücut direncini yükseltmesi ve beslenmeyi desteklemesi için keçiboynuzu özü daha iyi bir alternatif iken tariflerinizi tatlandırmada veya kahvaltılarınızda tahin ile birlikte tüketmek için pekmez daha iyi bir tercih olacaktır.
Bu nedenle Demir eksikliğine bağlı kansızlık geliştikten sonra bir öğünde bidonla pekmez yeseniz maalesef fayda etmez.
Kırmızı pancar pekmezi keçiboynuzu pekmezi çok bilinmese de biraz acımsı bir tada sahip olduğu için fazla yemek yiyemeyenlere tavsiye edilir. En az keçiboynuzu kadar kan oluşturur. Hem üzüm hem de dut pekmezi demir ve B12 vitamini bakımından çok yüksektir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Ara öğünlerde; kuru meyvelerden kayısı, dut ve kuru üzüm, günlük demir alımına katkıda bulunur.
PEKMEZ KAN YAPAR MI? Yararları saymakla bitmeyen bir besin olan pekmez, doğru ve düzenli tüketildiği zaman etkili bir kan yapıcıdır. Kan yapıcı özelliği sayesinde anemi (kansızlık) problemi yaşayanlar düzenli olarak pekmez tüketmelidir. Kansızlık tedavisinde pekmezin sabah aç karnına tüketilmesi önerilir.
Aç karnına tahinin faydaları nelerdir? Sabahları aç karnına tahin tüketmek gün içinde kişinin daha enerjik olmasını sağlar. Tek başına tahin tüketemeyen kişiler ise tahin pekmez karışımını tercih edebilir.
Sabahları güne başlarken çocuklarda 1-2 tatlı kaşığı, yetişkinlerde ise 1-2 çorba kaşığı tüketilmesi önerilmektedir. Üzerine ceviz ekleyerek hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı hale getirilebilir. Kronik şeker, kalp gibi hastalıkları olanların doktorlarına danışmadan tahin pekmez tüketmeleri sakıncalı görülmektedir.
Pekmezi taze meyvelerle harmanlayabilir, tahin ile kahvaltıda tüketebilir ve en çokda yoğurdunuzu tatlandırarak rahatlıkla kullanabilirsiniz. Çocuklara günde iki yemek kaşığı, hamileler ve erkeklere bir yemek kaşığı, zayıflama diyeti uygulayanlara ve yaşlılara bir tatlı kaşığı pekmez yemelerini öneririm.
Ailelerin kansızlığı olan çocuklarına kan ilacı yerine pekmez yedirmesinin oldukça yanlış olduğuna dikkati çeken Dr. Sevim, şöyle devam etti: “Pekmezdeki demir miktarı kan ilacındaki demir miktarından oldukça azdır. Hiçbir zaman pekmez, dut, üzüm, kan ilacı ve kımızı etin yerini alamaz.
Keçiboynuzu pekmezi tüketmek isteyen kişilerce 1-2 yemek kaşığı kadar tüketilmesi önerilebilir. Demir eksikliği durumunda demirin emilim oranını artırmak için keçiboynuzu pekmezi tüketilirken yanında C vitamini kaynaklarından olan doğal besin maddeleri ile de desteklenebilir.
Üzüm pekmezi içerdiği antioksidanlar ve mineraller bakımından son derece önemli bir besin kaynağıdır. 1 yemek kaşığı üzüm pekmezinde yaklaşık olarak 29 kalori, 7.11 mg karbonhidrat, sıfır yağ, 0.05 mg demir, 0.13 gram protein, 0.03 gram lif, 2.28 mg A vitamini, 1.2 mg C vitamini, 1.08 mg sodyum, 3.84 mg kalsiyum ve ...
Yapılan literatür incelemesine göre, keçiboynuzu yüksek oranda şeker, mineral madde ve vitamin (A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D, E) içermektedir.
Ne İşe Yarar? Keçiboynuzu özü aç karnına mı içilir sorularının cevabı olarak, en ideal olan kullanım şekli yetişkinler için her sabah aç karnına 2-3 yemek kaşığı, çocuklar için ise yine aç karnına 1-2 yemek kaşığı keçiboynuzu özü içilmesidir. Bebekler için ise tok karnına 1 çay kaşığı keçiboynuzu yeterli gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri