Herodotus, M.Ö. 484 dolaylarında Pers İmparatorluğu'nda doğmuştur. Onun ünlü eseri hikayeleri için Romalı hatip ve yazar, Cicero'nun, tarafından "Tarihin Babası" olarak adlandırıldı.
Herodotos, Batı Anadolu'da Halikarnassos'da (Bodrum) M.Ö. 484 yılında doğan, dünyanın ilk araştırmacı tarihçisi ve yazarıdır. Onu ünlü yapan Historia adlı eserini düzyazı yani nesir olarak yazmıştır.
Herodotus, “tarihin babası” olarak bilinen antik Yunan tarihçisiydi. Herodotus'un hayatına dair, MÖ 484 civarında, bir Karya şehri olan Halikarnassos'ta (günümüzde Bodrum) doğması, yeni bir bilim dalının doğuşuna öncülük etmesi ve geleceğin tarihçilerine ilham kaynağı olması dışında çoğu detay ne yazık ki bilinmiyor.
Çoğu tarihçi Herodot 'tan “tarihin babası” olarak bahseder ve gezip gördüğü yerleri insanlara anlatması sayesinde tarih bilimine çok büyük bir katkıda bulunduğunu söyler. En büyük eseri olan ve “Herodot Tarihi” ismine sahip olan kitabında dünyanın farklı bölümlerine yaptığı seyahatler yaşadıklarını anlatmıştır.
Özet Herodotos'un, Tarih olarak adlandırılan eseri, Eskiçağ tarihi ile ilgili günümüz araştırmalarında kullanılan önemli bir kaynaktır. Bugün, İskitler hakkında bilinenlerin birçoğunun kaynağı, Herodotos'un dördüncü kitabıdır.
İlgili 35 soru bulundu
"Tarihin Babası" adıyla bilinen Herodotos her ne kadar Logografların yolundan gitmişse de, insanı merkez haline getirmiş olması ve kavrayış üstünlüğüyle onlardan ayrılır. Herodotos da hikâyeci tarih tarzını kullanmıştır.
Halikarnassos doğumlu Herodotos (ca.484-ca.425)1 tarihin babası olarak bilinmektedir.
Bu nedenle Herodot, eğitimini Pisagor'un toprağı Sisam'da (Samos) yapmak, yaşamının önemli bir kısmını da Solon'un, Sokrat'ın memleketi Atina'da geçirmek zorunda kalır. Öldüğü yer, İtalya'nın Toronto Körfezi'ndeki Thurium'dur; mezarı da oradadır.
Lidyalılar tarafından başlatılan ve Persler tarafından geliştirilen Kral Yolu, Heredot'un tarih eserinde de yer bulmuştur. Başlangıcı Lidyalılar tarafından yapılan ve Persliler tarafından geliştirilen Kral Yolu, Efes ile Persepolis arasında gidiş gelişi kolaylaştırmak için inşa edilmiştir.
MÖ beşinci yüzyılda yaşayan bir Yunan olan Herodot, bir yol göstericiydi. Yunanistan'dan İran'a, Mısır'ın kumlarından İskit bozkırlarına ve Lidya nehirlerinden Sparta'nın kuru tepelerine kadar insan meseleleri üzerine araştırma yapmak için Doğu Akdeniz'i ve ötesini gezdi.
Tarih, Herodotos'un Yunan-Pers Savaşlarının kökenlerine dair yaptığı araştırmaları içerir. Herodotos eserine Lidya'nın güçlenişini ele alarak başlar, Medlerin Lidya'yı fethiyle devam eder ve Perslerin Medleri dize getirdikten sonra Mısır, İskit ve nihayet Yunanistan seferlerine çıkmalarını konu eder.
Ankara'da başladığı eğitim hayatına Sivas'ta devam eden İnalcık, lise tahsilini ise Balıkesir'de yaptı. 1936 yılında Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi'nde başladığı Yeni Çağ Tarihi bölümü, onu dünyanın sayılı tarihçileri arasına taşıyan ilk adım oldu.
Bilge Tonyukuk Göktürk Hükümdarı Bilge Kağanın veziri olmasının yanı sıra bilinen ilk Türk tarihçisi ve yazarıdır. 2020 yılı UNESCO tarafından 'Bilge Tonyukuk Yılı' ilan edildi.
(bkz: fuat köprülü) (bkz: halil inalcık) (bkz: ilber ortaylı) (bkz: halil berktay) (bkz: cemal kafadar) (bkz: reşad ekrem koçu) (bkz: ömer lütfi barkan) (bkz: zeki velidi togan) (bkz: hüseyin nihal atsız) (bkz: nurhan atasoy) ve şimdilik aklıma gelmeyen nice önemli tarihçi. tabii burda en iyisi şudur demek çok saçma ...
Herodot (Halikarnassoslu Herodotus) (MÖ 484, Halikarnassos - MÖ 425), MÖ 5. yüzyılda yaşamış olan Yunan tarihçi ve antik yazar. Tarihin babası olarak anılır. Gezilerinde gördüğü yerleri ve insanları anlattığı, Herodot Tarihi olarak bilinen eseriyle tanınır.
Tüm halkımızı, Tarihin Babası Hemşehrimiz Herodot etkinliklerine katılmaya davet ediyoruz. Yaşadığı dönemdeki adıyla Herodotos, Batı Anadolu'da Halikarnassos'da (Bodrum) M.Ö. 480-490 yılları arasında doğmuş, dünyanın ilk araştırmacı tarihçisi ve yazarıdır. Halikarnas Balıkçısı'na göre dünyanın ilk turistidir.
Heredot, M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış bir Yunan bilginidir. Cicero'nun deyimiyle ''Tarihin Babası''' olarak anılmaktadır.
Zeus (Eski Yunanca: Grekçe: Ζεύς, Zeús; Modern Yunanca: Δίας, Días), "Tanrıların ve İnsanların Babası" ve Yunan mitolojisinde en güçlü ve önemli tanrıdır. Roma'da Jüpiter olarak da bilinir. Göklerin, şimşeklerin ve gök gürültülerinin tanrısıdır.
Yunan Tanrıları dünyayı Olympos Dağının tepesindeki bulutların üzerinden idare ederler. Toplamda 12 Tanrı bulunur. Bu 12 sayısı hiç bozulmaz, bir tanrı eklenirse bir başkası bu listeden çıkar. Örneğin Dionysos pantheona dahil olduğunda Hestia Olimpos'tan ayrılmıştır.
Zeus'un babası Kronos'tan annesi Rhea'nın yardımıyla kurtulmasının ardından kardeşleri, kendi ve diğer tanrı - tanrıçaların çocuklarından bazıları ise Tanrıların Evi olarak bilinen Olimpos'ta yaşamışlardır. Olimpos'un 12 Tanrısı olarak adlandırılan bu tanrı ve tanrıçalar Yunan mitolojisinin en güçlü tanrılarındandır.
Tarih, bir kültürde veya toplumda yazı icat edildikten sonraki zaman dilimini kapsar. Arkeologlar Mısır'da MÖ 3200'ye uzanan yazılı kayıtlar bulmuştur, bu zaman Mısır'da tarihin "başladığı" zaman olarak bilinir.
Bir nevi Hititlerin tanrılara hesap vermek için yazdıkları günlüğün ismidir. Anallar tanrılara hesap vermek amacıyla yazıldıkları için güvenilir bir kaynak olarak kabul edilir. Bu nedenle Hititler tarafsız tarih yazımının öncüsü sayılmaktadırlar.
Muhammed ile ilgili olarak yazılmış en eski eser (siyer), 767 yılında (Hicrî: 150) ölen Arap tarihçi İbn–i İshak'ın yazdığı bir eserdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri