Peygamber'e sövme gibi ağır bir suçu işleyen bireylere verilecek ceza konusunda Kadı İyaz ve onun gibi düşünen ve bu konuda aşırı hassas olan birçok bilginine göre, bu suçu işleyen birey din dışı / zındık ya da kafir olarak kabul edilir, tövbe etmesi istenmeden direkt ölüm cezasına çarptırılır.
Peygamber'e hakaret etmeleri durumunda bir ceza uygulanmaz.
Allah'a, Peygambere küfreden tövbe de etse öldürülür deniyor.
Bu çalışmada, 5237 sayılı TCK'nun 216 ncı maddesinde yer alan dini değerleri aşağılama suçu incelenmiştir. Maddede halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişinin, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağı öngörülmüştür.
Eğer bu fiilin işlenmesi sırasında cebir, şiddet, tehdit veya hakaret vaki olmuş ise, fail bir yıldan iki yıla kadar hapis ve onbin liradan ellibin liraya kadar ağır para cezasıyla cezalandırılır.
İlgili 36 soru bulundu
Dil alışkanlığıyla Allah, Kur'an ve din gibi kutsal değerlere küfretmek nikâha zarar verir mi? İnançsızlık sebebiyle ya da dinî değerlere hakaret etmek amacıyla olmasa bile sırf ağız alışkanlığıyla dinden çıkmayı gerektiren sözleri söylemek büyük bir günahtır.
Madde 125: (1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
"... 1-) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.
Sonuç olarak, “Allah belanı versin” söylemi Türk Ceza Kanunu 125. Maddesi kapsamında hakaret suçunu oluşturmamaktadır. Bu söylem ancak, “beddua”, “kaba hitap tarzı”, “nezaket dışı” şeklinde isimlendirilebilecektir.
Kuran-ı Kerim'de küfr kelimesi ve türevleri yaklaşık 467 yerde geçmektedir.
Maddede; “(3) Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri alenen aşağılayan kişi, fiilin kamu barışını bozmaya elverişli olması halinde, altı aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır” denilmektedir.
Elfâz-ı küfür tamlaması, Hz. Peygamber'in Allah'tan getirdiği kesin olarak bilinen vahiyleri ve bunlardan zorunlu olarak çıkan dinî hükümleri (zarûrât-ı dîniyye) inkâr etme özelliği taşıyan bütün sözleri kapsamına alır.
Hakaret suçlarında yetkili mahkeme ikametinizin bulunduğu yerdeki Cumhuriyet Başsavcılığıdır. Savcılığa bir şikayet dilekçesi vererek dava açılır. Hakaret suçu bakımından görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemesidir.
Peygamber'e sövme gibi ağır bir suçu işleyen bireylere verilecek ceza konusunda Kadı İyaz ve onun gibi düşünen ve bu konuda aşırı hassas olan birçok bilginine göre, bu suçu işleyen birey din dışı / zındık ya da kafir olarak kabul edilir, tövbe etmesi istenmeden direkt ölüm cezasına çarptırılır.
Allah Belanı Versin Hakaret Midir? “Allah belanı versin" şeklindeki beddua niteliğinde olan sözler, müşteki ve katılanların onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığından hakaret suçu oluşmaz. (Yargıtay 18. CD, 2019/7321 E., 2020/4136 K., 10.02.2020 T.)
Türk Ceza Kanunun 125/2 maddesi, sesli, yazılı veya görüntülü iletiyle hakaret edilmesini suç olarak kabul etmiştir. Sesli, yazılı veya görüntülü ileti yoluyla yapılan hakaretin cezası normal hakaret ile aynıdır.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz.
Hakkımı helal etmiyorum demek suç değildir.
Bir kişiye açık açık “kansız”, “namussuz”,“salak”, “aptal”, “hayvan”, gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur. Hakaret fiilinin ihmal suretiyle işlenebileceği de kabul edilmektedir. Örneğin mağdurun sözüne cevap vermemek, uzattığı eli sıkmamak bu kapsamda değerlendirilmektedir.
Ceza Dairesi 2016/12319 E. , 2018/11613 K. "..'canın cehenneme' biçimindeki sözlerin katılanı aşağılama, küçültme boyutuna ulaşmayan, rahatsız edici tarzda dile getirilmiş beddua niteliğinde olduğu gözetilerek...18.
Kur'ân, beş suçun cezasını bizzat belirlemiştir. Belirlenen bu suçların cezası, alenî olarak ve mahkeme kararıyla tatbik edilir ki bunlar; adam öldürme, zina, kazf, hırsızlık ve hirâbe suçlarıdır. Burada iş, vicdanlara bırakılmamış, deliller ışığında suç sabit olduktan sonra cezanın uygulanması zorunlu kılınmıştır.
Yargıtay'a göre “ Allah belanı versin” , “ aldığınız para kefen parası olsun, haram yiyorsunuz” gibi beddua niteliğinde sözler, hakaret suçunu oluşturmamaktadır.
Kişinin gıyabında veya yüz yüze olmadan telefonda, sosyal medyada yapılan bu tarz eylemler de yazılı ve sesli olması sonucunda hakaret suçu kapsamında değerlendirilir. Kişinin gıyabında yapılan hakaretlerin suç olarak sayılması için, söz konusu olan davranışları en az üç kişinin öğrenmesi yeterlidir.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Yani bir başkasını, kendisinin veya yakının hayatına, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden bahisle tehdit eden kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri