Bununla birlikte itiraz konusu kuralla, bu şartlar çerçevesinde aylık ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi 120 saatle sınırlandırılmıştır. Bu sürenin üzerinde nöbet tutmanın gerekli olması hâlinde herhangi bir ücret ödenmesi öngörülmemiştir.
Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez. Bu madde uyarınca yapılacak ödemeler, döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermaye bütçesinden karşılanır.” Görüldüğü gibi nöbet ücreti ödenmesi için; İlk şart, haftalık çalışma süresinin (40 saat) dışında çalışılmış olmasıdır.
Madde 21 – Nöbet, her gün saat 9.00 dan ertesi günü saaat 9.00'a kadar olmak üzere 24 saat devam eder. (Mesai saatlerinde değişiklik yapılması halinde, mesainin başlangıç saati esastır.)
İcap Nöbet Ücreti: İcap nöbeti süresi kesintisiz 12 saatten az olmamak üzere, normal nöbet ücreti için belirlenen ücretin %40'ı tutarında icap nöbet ücreti ödenir. Bu şekilde ücretlendirilebilecek toplam icap nöbeti süresi aylık 120 saati geçemez.
İlgili 22 soru bulundu
Anılan mevzuat hükümleri uyarınca sağlık meslek mensuplarının nöbetleri 24 saat kesintisiz olarak tutulmak zorunda olup nöbetlerde acil haller dışında günübirlik değişiklikler yapmak hukuka aykırıdır.
Bu durumda haftada birden fazla tutulan nöbet görevine herhangi bir ücret ödenmemektedir. Haftada birden fazla verilen nöbet görevi angaryadır. Anayasamızın 18. Maddesine göre angarya yasaktır. Bu şekilde verilen ikinci nöbet görevi öğretmenler üzerinde büyük bir angarya oluşturmaktadır.
Vardiya kelime anlamı olarak “gemilerde tutulan nöbet” şeklinde geçmektedir. Vardiya, bir iş yerinde çalışan işçilerin belirli bir sırayla görevi yürütmelerine verilen isimdir.
08-08 (24 saat) olacak şekildedir. Bazı üniversite hastanelerinde 08-20 (12 saat), 20-08 (12 saat) şeklinde de olabilmektedir. Fakat bu sık gördüğüm bir durum değil daha çok 8,16,24 saat çalışma sistemi olmaktadır.
g) (Ek:RG-28/10/2016-29871) (Değişik:RG-5/9/2019-30879) Öğretmenlerden; engelli olanlar, engelli çocuğu bulunanlar ve bakmakla yükümlü olduğu engelli birey bulunanlara nöbet görevi verilmez.
yürütülen nöbet hizmetleri fazla çalışma sayılmaz.
Bu durumda personele yaptırılacak fazla çalışmanın her sekiz saati için bir gün hesabı ile izin verilir. Ancak, bu suretle verilecek iznin en çok on günlük kısmı yıllık izinle birleştirilerek yılı içinde kullandırılabilir”.
Ancak özel kanunlarla yahut bu kanuna veya özel kanunlara dayanılarak çıkarılacak tüzük ve yönetmeliklerle, kurumların ve hizmetlerin özellikleri dikkate alınmak suretiyle farklı çalışma süreleri tespit olunabilir.” Anayasa'mızın 18.maddesinde yer alan “Hiç kimse zorla çalıştırılamaz. Angarya yasaktır.”
Birkaç tıp fakültesi ve klinik dışında, asistan hekimlere, 36 saat nöbet yazılmaya, ertesi günü çalıştırma uygulamasına devam edildi.
Buna göre, öğretmenlere, doğum sonrası analık izni süresinin bitimini takip eden 2 yıllık sürenin sonuna kadar istememesi halinde nöbet görevi verilmeyecek. Bu düzeleme ile daha önceki yönetmelikte doğum sonrası 1 yıl nöbet tutmama hakkı, 2 yıla çıkarılmış oldu.
36 saat hastanede, 12 saat evde olma durumudur. nöbet kötü geçer de, uyuma fırsatı bulamazsanız, o evdeki 12 saati de uyuyarak geçirip, kocanızın yüz hatlarını unutmaya başlayabileceğiniz nöbet sistemidir.
SONUÇ OLARAK; YÖNETMELİĞE GÖRE ÖĞRETMENLERE HAFTADA BİRDEN FAZLA NÖBET VERİLEMEZ ! Aynı hafta içinde verilen ikinci nöbetleri yerine getirmemek üzerine sendikamızın eylem kararı vardır.Hem yukarıda bahsettiğimiz sebepler hem de aldığımız eylem kararı gereği hiçbir idareci öğretmenlerimizi ikinci nöbete zorlayamaz.
Aile sağlığı toplum merkezlerinde (birinci basamak sağlık hizmetleri sunan kurumlarda) çalışan hemşireler ayda en fazla 60 saat nöbet tutabilir. Diğer sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hemşireler, ayda en fazla 130 saat nöbet tutabilir.
Ayda bir doktorun 14 nöbet tutması yasak; ama bu tabii ki uygulanmıyor. Yasal olarak hafta içi 12 saat, hafta sonu 24 saat olacak şekilde nöbet tutuluyor. Özellikle 'çömez' denen asistan hekimler ayda 14 nöbet tutuyor.
Bu bağlamda da işverenin gece vardiyasında işçiyi 12 saat çalıştırması yasal değildir. Kanunen işçilerin gece çalışmaları 7.5 saatten fazla olamaz. Yani 7.5 saatten daha uzun süreli gece vardiyası olamayacağı gibi, gece vardiyasında fazla mesai yapmak da yasal değildir.
Bilmeyenler için söylüyorum: Hafta tatillerinin pazar günü değil herhangi bir gün olduğu, her işçinin haftanın başka bir günü tatil yaptığı ve böylelikle fabrikanın dur durak bilmeksizin 365 gün çalıştığı vardiya sistemine bu ad veriliyor.
Bu sistemde çalışanlar belirli molalardan faydalanırlar fakat neredeyse aralıksız 12 saat çalışır ve ardından 36 saat izin yaparlar. Daha sonra 12 saatlik bir vardiya daha çalışırlar, ardından 36 saat daha izin yaparlar ve bu böyle devam eden bir çalışma sistemine döner.
Okullarda, öğretmenlerin öğle arası nöbet tutması zorunludur. Bunun sebepleri arasında öğrencilerin güvenliğini sağlama, disiplini koruma ve olası kazaları önleme gibi faktörler bulunur. Öğretmenler, öğle arasında okul bahçesinde veya belirlenmiş alanlarda öğrencileri denetler ve gerektiğinde müdahale ederler.
çünkü yönetmeliğe göre nöbet görevi öğretmene dersinin en az olduğu günde verilir. boş gününde verilemez.
(6) Okuldaki öğretmen sayısının yeterli olması durumunda, bayanlarda 20, erkeklerde 25 hizmet yılını dolduran öğretmenlere nöbet görevi verilmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri