1938 yılında yapılan değişiklikle bu yaş, kızlarda 15'e erkeklerde 17'ye düşürülmüştür. 2002'de uluslararası ortalamaya uyum sağlamak adına hem erkeklerde hem de kızlarda 18 yaş olarak belirlenmiştir. Ancak kişi, ebeveyn rızası varsa 17 yaşında, olağanüstü koşullarda ve mahkeme kararıyla 16 yaşında evlenebilir.
Aslında Türkiye'de yasal evlilik yaşı mevcut kanunda belirlenmiş durumda. Medeni Kanunu'un "ehliyetin koşulları ve yaş" başlıklı 124. Maddesinde "Erkek veya kadın 17 yaşını doldurmadıkça evlenemez" diyor.
Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. Görüldüğü üzere yasa, 17 yaşında ya da 18 yaşında dememekte, doldurulan yaşı kullanmaktadır.
Madde 124- Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez. erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir. Olanak bulundukça karardan önce ana ve baba veya vasi dinlenir.
Şeriat kurallarınca İslam'da 18 yaş altında evlilik yasak değildir. Osmanlılar, 1917'de çıkardıkları Hukuk-ı Aile Kararnamesi'nde erkeklerin 12, kızların da 9 yaşını bitirmiş olmaları şartını getirmişlerdir.
İlgili 16 soru bulundu
Mâlikîler'e göre velisinin izin veya icâzetiyle evlenebilir; diğer iki mezhep bunu da kabul etmez. Onlara göre sefihi ancak velisi evlendirebilir.” Evlilik için alt yaş ve üst yaş sınırının verildiği kitapta İslam hukukçularına göre evlilikte alt sınır; kızlarda 9, erkeklerde ise 12 olarak ifade ediliyor.
Bu itibarla evlilik, meşru bir mazeret olmadıkça terk edilmemesi gereken bir sünnet olarak görülmüştür (bkz. İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 3/7). Bununla birlikte evlenmediği takdirde günaha girme ihtimali yüksek olan kimsenin evlenmesi vaciptir.
Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.
Hayır, 15 yaşını dolduran kişi reşit olsa da olağan evlenme yaşı olan 17 yaşını doldurmadığı için evlenemez. 15 yaşını doldurarak mahkeme kararıyla reşit olmuş kişi yani kaza-i rüştle reşit olan kişi ancak 17 yaşını doldurduğunda veya TMK'nun 124/2 maddesi gereğince evlenmesine izin verildiği takdirde evlenebilir.
On Altı Yaş, Olağanüstü Durum ve Pek Önemli Sebep, Yetkili Hâkimin İzni, Yasal Temsilcinin Dinlenmesi. Olağanüstü evlenme yaşı, Türk Medenî Kanunu'nda düzenlenmiştir. “Ancak, hâkim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple on altı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Medeni Kanun düzenlemesine göre yasal evlilik yaşı 17'dir. Esasında kişilerin herhangi bir izne tabi olmadan evlenebilecekleri yaş erginlik yaşı, yani 18 yaştır.
Buna göre: “Erkek veya kadın onyedi yaşını doldurmadıkça evlenemez.” Aynı mad- denin ikinci fıkrasında olağanüstü evlenme yaşı belirtilmektedir: “Ancak, ha- kim olağanüstü durumlarda ve pek önemli bir sebeple onaltı yaşını doldurmuş olan erkek veya kadının evlenmesine izin verebilir.
Kadınlarda ve erkeklerde yıllara göre ortalama ilk evlilik yaşı Erkeklerde ise 2001 yılında 26 olan ortalama ilk evlilik yaşı 2018 yılında 1,8 artarak 27,8 oluyor.
Katılımcıların yanıtlarına göre kadınlar için ideal evlilik yaşı 24,1 çıkarken erkekler için ideal evlilik yaşı 26.8 olarak karşımıza çıktı.
Ortalama ilk evlenme yaşı 2022 yılında erkeklerde 28,2 iken kadınlarda 25,6 oldu. Erkek ile kadın arasındaki ortalama ilk evlenme yaş farkı ise 2,6 yaş olarak gerçekleşti. Kaba evlenme hızının 2022 yılında en yüksek olduğu il, binde 8,15 ile Şanlıurfa oldu.
C)Yasa gereği kız-erkek 16 yaşını doldurmadıkça evlenemez. Ancak aile mahkemesinden alınacak izin ile evlenebilirler. 17 yaşını tamamlayan erkek-kız velinin izni, eğer veli yoksa vasi veya vesayet makamının izni ile evlenebilirler.
Türkiye'de yasal evlenme yaşı 18'dir. Bununla birlikte, çocuklar 17 yaşına bastıklarında ailelerinin veya yasal vasilerinin izniyle evlenebilmektedirler. 16 yaşındaki çocuklar ise 'istisnai durumlarda ve hayati önem arz eden bir gerekçenin olması şartıyla' mahkemeden alınan özel izinle evlenebilmektedirler.
Çok eşlilik (poligami/teaddüd-i zevcât), yani erkeğin aynı anda birden fazla kadınla evlenmesi insanlık tarihinde bilinen ve uygulanan bir kurumdur. İslâm hukuku da belirli şartların ve gerekçelerin bulunması halinde çok eşlilik kurumunu bir ruhsat hükmü olarak kabul etmiş ve bunun sayısını dört ile sınırlandırmıştır.
Türkiye'de erken yaşta rızaya dayalı cinsî münasebete ceza verilemez, fakat bu evlilik yoluyla meydana geldiğinde 8-10 yılı bulan hapis cezası veriliyor.
Evlilikte.
Evlenmek veya bekâr kalmak caiz olur. O'na göre, vakitlerini ibadete ayırmak ve ilimle uğraşmak evlilikten daha üstündür.
İslâmiyet çok evliliği dört kadınla sınırladığı gibi belirli hukukî esaslara da bağlamıştır. Nitekim yakın akraba olan iki kadını bir nikâh altında toplamak mümkün değildir (bk. CEM'). Öte yandan kocanın eşler arasında adaletli davranması gerekir.
1- Açıklamalarınızda kız ve erkek çocuklardaki cinsel uyanışın başladığı yaşı/çağı buluğ yaşı/çağı olarak nitelendiriyorsunuz; evlilik yaşını/çağını da buluğ yaşına/çağına indirgiyorsunuz. Böylece buluğa ermiş 9 yaşındaki bir kız çocuğunun evlenmesine dinen bir engel olmadığı sonucuna ulaşıyorsunuz.
Ancak, on beş yaşını dolduran küçük, kendi isteği ve velisinin rızasıyla mahkemece ergin kılınabilir (TMK m. 12). Bu duruma kazai rüşt denilmektedir. Ayrıca TMK m. 11/2'ye göre evlenme kişiyi ergin kılar. TMK'ya göre, erkek ya da kadın 17 yaşını doldurduğunda yasal temsilcinin izniyle evlenebilmektedir.
Elli yaşını aşmış olan Hz. Peygamber'in, altı yaşındaki Aişe ile nişanlanıp, henüz dokuz yaşında iken evlenmesi, bazı oryantalistler ve çağdaş yazarlar başta olmak üzere, - müslümanlar da dahil- günümüz insanları tarafından hayli yadırganmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri