GENİŞ ALAN AĞI (WAN) Bir ülke ya da dünya çapında, aralarında yüzlerce veya binlerce kilometre mesafe bulunan bilgisayar ve ağların birbirine bağlanmasıyla oluşur. Bilinen en büyük Geniş Alan Ağı, İNTERNET'tir.
Dünyanın en geniş WAN'ı internettir çünkü birbirine bağlı pek çok uluslararası ağdan oluşan bir bütündür.
Yerel alan ağlarının birbirine bağlanmasını sağlayan çok geniş ağlardır. En meşhur geniş olan alan ağı İnternettir.
Geniş alan ağı yani WAN, geniş bir alanda birden fazla cihazın iletişimi için kurulan ağdır. Yerel Ağ bağlantısına göre çok daha geniş bir alanı ve çoğunlukla çok daha fazla cihazı kapsar. Şehirleri hatta ülkeleri kapsayan bu ağ şeklinin en popüleri internettir. Genelde de zaten çoğu WAN internete bağlıdır.
Yerel Alan Ağları; iş yeri, kampus, ev v.b. gibi sınırlı mesafelerdeki bilgisayarları ve çevre birimlerini birbirine bağlayan bilgisayar ağlarıdır. Kurumların başarılı olabilmelerini sağlayacak üretkenlik ve iletişim yeteneklerini sağlayan bilgisayar ağları artık en önemli unsurlar haline geldi.
İlgili 41 soru bulundu
Geniş Alan Ağları (WAN), coğrafi olarak birbirinden uzak bir mekanda bulunan bilgisayarların başka bir mekanda bulunan bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlayan bilgisayar ağlarıdır. Birçok WAN tek bir organizasyon için kurulmuştur ve özeldir.
Geniş Alan Ağı (WAN)
Birbirine çok uzak mesafedeki bilgisayar veya ağların bağlanmasıyla oluşan ağ türüdür. Kısaltması Wide Area Network kelimelerinin baş harfleri olan WAN'dır. Dünyanın en geniş WAN'ı internettir çünkü birbirine bağlı pek çok uluslararası ağdan oluşan bir bütündür.
(Wide Area Networks-WAN)
Geniş alan ağı (Wide Area Network, WAN), birden fazla cihazın birbiri ile iletişim kurmasını sağlayan fiziksel veya mantıksal büyük ağdır. En tanınmış geniş alan ağı İnternettir.
WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN'ler, coğrafi olarak yakın (aynı binada bulunan) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar. WAN'ler, coğrafi olarak dağınık konumlardaki (dünya genelinde) kullanıcı ve uygulamaları birbirine bağlar.
Kurulması gereken bu ağ bağlantısına genel olarak LAN denir. Mekanda bulunan bilgisayarların biri üzerinden internet bağlantısını sağlayan ağ da WAN'dır. Kısaca LAN, mekanın kendi içerisindeki iletişimin kurulmasını sağlarken WAN, internet ortamına bağlı tüm dünyayla bağlantı kurulmasını sağlar.
WAN (Wide Area Network - Geniş Ağ Bağlantısı)
Coğrafi olarak en geniş alanı kapsayan ağ çeşididir.
İngilizce açılımı Wide Area Network olan WAN, geniş alan ağı anlamına gelir. LAN kısaltmasıyla bilinen yerel alan ağlarının birleşiminden oluşan WAN, yerelde bulunan ağ cihazlarının dış dünyaya açılmasını sağlar. İnternet ağı ise çok sayıda WAN'ın birleşimidir.
WAN nedir ne işe yarar? Geniş alan ağı (WAN), bilgisayar gruplarını büyük mesafelerde birbirine bağlayan büyük bir bilgisayar ağıdır. WAN, tümü birbirine bağlı olan ancak tümü İnternet'e bağlı olmayan bilgisayarlardan oluşan bir ağdır. Modem kullanarak internete bağlanabilirler.
LAN (Yerel Alan Ağı) ve MAN (Metropolitan Alan Ağı) ile karşılaştırıldığında, WAN (Geniş Alan Ağı), yönlendiriciler, anahtarlar, güvenlik duvarları vb. Gibi daha çeşitli cihazları içerir.
GENİŞ ALAN AĞLARI (WAN)
Geniş Alan Ağları (WAN), coğrafi olarak birbirinden uzak bir mekanda bulunan bilgisayarların başka bir mekanda bulunan bilgisayarlarla iletişim kurabilmesi için LAN'ları ve başka tip ağları birbirine bağlayan bilgisayar ağlarıdır.Birçok WAN tek bir organizasyon için kurulmuştur ve özeldir.
Her iki teknoloji de cihazların doğrudan birbirleriyle bağlantı kurmalarına izin verir. Yerel alan ağlarının işlevleri ise bununla sınırlı durumdadır. Geniş Alan ağları, yerel alan ağlarına göre şehirler, ülkeler gibi daha geniş bir coğrafi alanı kapsayan ve birden çok yerel alan ağını içeren özel iletişim ağlarıdır.
Wide Area Network yani WAN, geniş alan ağlarını ifade eder. LAN'lara göre daha geniş kapsama alanına sahip olan WAN'lar, yerel ağların birbirine bağlanması ile meydana gelir. WAN'ın ifade ettiği geniş alan ağlarını, şehir hatta ülke ağları oluşturur.
LAN, bina, ev, okul ve ofis gibi küçük bir coğrafi bölgeyle sınırlıdır. WAN, bir şehir, ülke veya hatta tüm dünyaya yayılır. İnternet bir WAN için bir örnektir. LAN sisteminde ethernet ve Wi-Fi teknolojisi kullanılırken WAN için kiralık hatlara ihtiyaç duyulur.
Modeminizin arka tarafında yer alan mavi renkli (WAN) portu internet hattı girişidir.
İnternetlerin herhangi biriyle paylaşılacağı durumda, LAN portuna ethernet kablosu takılarak işlem gerçekleştirilir. Aynı zamanda kablonun diğer ucunun da internet bağlantısı verilecek olan kişinin modem WAN portuna takılacağı unutulmamalıdır.
WAN Ayarları
Herhangi bir firmadan internet hizmeti satın almış olsanız dahi bu firma, sizin veri trafiğinizi kontrol altında tutabilmek için, adınıza bir hesap oluşturur ve bağlantınızı hesabınızla doğrulamanızı ister. Bu bilgilerin girildiği ayarlar bölümüne de WAN ayarları adı verilir.
Paylaş : LAN, WAN, VLAN ve WLAN Nedir? Local Area Network (LAN): Kablolu veya kablosuz iletişim kanalları ile haberleşen ve mesafe olarak birbirine yakın bilgisayar veya network cihazlarının oluşturduğu ağ Türkçede yerel alan ağ olarak adlandırılmıştır.
METROPOL ALAN AĞI (MAN)
Metropol Alan Ağı: Bir şehir ya da geniş bir mekanda bulunan Yerel Alan Ağlarının birbirine bağlanmasıyla oluşan ağ türüdür.
Bilgisayar ağlarının birbirine bağlanması ile meydana gelen ve yöneticisi ya da sınırlaması olmayan uluslararası iletişim ağlarına genel ağ ismi verilmektedir. Genel ağ teriminin farklı anlamları da bulunmaktadır. İplik, sicim ve tel gibi malzemelere de bu isim verilmektedir. Ülkede bulunan şebeke anlamı da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri