4. Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport) Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur.
Umuma mahsus pasaport; İçişleri Bakanlığı, yetkilendirilmiş valilikler ya da Türk konsoloslukları tarafından belirli şartları yerine getiren Türk vatandaşlarına verilen pasaport türüdür. Bordo renklidir, bu nedenle bordo pasaport olarak da bilinir.
Pasaport türleri içinde en avantajlı olanı siyah pasaport olarak da bilinen diplomatik pasaporttur. Dışişleri Bakanlığınca sadece üst düzey devlet yetkililerine ve diplomatlara verilen diplomatik pasaport, birçok ülkeye vizesiz giriş sağlar.
Bordo pasaport ile yeşil pasaport arasındaki fark nedir? Yeşil pasaport devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine verilirken; bordo pasaport için devlet çalışanı olma şartı aranmaz.
Pek çok ülkeye ayrıcalıklı olarak vizesiz giriş imkanı sağlayan siyah pasaportun verildiği meslek grupları şunlardır: TBMM üyeleri ve TBMM bünyesinde görevli olan bakanlar. Yargı merciinde görev yapan Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve Cumhuriyet başsavcısı
İlgili 19 soru bulundu
Söz konusu Yönetmelik'in yayımlanmasının ardından avukatlık mesleğinde kıdemi on beş yıl ve üzeri avukatlar için başvurular alınmaya başlandı. Avukatlar için Hususi Damgalı Pasaport (Yeşil Pasaport) talep formu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü sitesinde yayınlandı.
5) Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar:
Yabancılara mahsus damgalı pasaportlar 60 sayfa ve dış kapak rengi lacivert olup, umuma mahsus pasaportlar ile aynı ebattadır. Yabancılara mahsus pasaportlar Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre tanzim edilmektedir.
1-) Bordo Pasaport (Umuma Mahsus Pasaport)
Tüm bu pasaport türleri içerisinde, dünya genelinde dolaşım gücü en az olan pasaport, bordo pasaporttur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve yurt dışına seyahat için herhangi bir hukuki engeli bulunmayan her kişi bu pasaportu almaya hak kazanmış demektir.
Yurt dışına seyahat etmek isteyenlerin başvurabileceği çeşitli pasaport türleri vardır: Umuma mahsus pasaport (bordo), hususi pasaport (yeşil), diplomatik pasaport (siyah) ve hizmet pasaportu (gri). Şartları yerine getiren her Türk vatandaşı umuma mahsus pasaport, yani bordo pasaport başvuru yapabilir.
Hizmet pasaportu ya da gri pasaport, tıpkı devlet memurlarına verilen yeşil pasaport gibi devlet için yurt dışında görev yapacak olan kişilere verilen pasaport türüdür. Hususi idarelerce ve belediyelerce verilebilir.
En güçlü pasaportlara sahip ülkeler hangileri? 2023'ün başında Japonya 193 ülkeye vizesiz erişim ile en üst sırada yer alıyordu. Bu sayı şimdi 189 ülkeye düşerek Singapur'u birinci sıraya taşıdı. Güneydoğu Asya ülkesi son 10 yılda 25 ülkeye daha vizesiz erişim hakkı kazanarak sıralamada beş basamak yukarı çıktı.
Türkiye, Rusya ile birlikte 38. sırada bulunuyor. Araştırmaya göre neredeyse her ülkenin pasaportu bu yıl daha güçlü hale geldi.
Siyah Pasaport Kimlere Verilir? (Diplomatik Pasaport)
Siyah pasaportlar, TBMM meclis üyeleri, bakanlar, orgeneraller, valiler ve büyükşehir belediye başkanları gibi devletin en üst seviyesinde görev yapan kişilere, sadece görevde bulundukları süre boyunca verilen pasaporttur.
Küresel ölçekte vatandaşlık ve oturum danışmanlığı hizmeti veren Henley&Partners tarafından hazırlanan Pasaport Endeksi'ne göre dünyanın en güçlü pasaportuna sahip ülke Singapur olurken, üç basamak yükselen Türk pasaportu 50. sırada yer aldı.
Hususi pasaport alınırken pasaport harcı ödenmez. Yeşil pasaportun dolaşım gücü oldukça yüksektir. Yeşil pasaport sahibi kişiler dünyada resmi olarak tanınan 195 ülkeden 160'ına vizesiz ya da kapıda vize veya online vize ile giriş yapabilmektedir.
Bordo (Umumi) Pasaport
Bordo pasaport, Türk konsoloslukları, yetkisi olan valilikler ve İçişleri Bakanlığı tarafından verilir. Bordo pasaportla Türkiye'nin anlaşmalı olduğu ülkelere vizesiz seyahat edilebilir. Bordo pasaportun geçerlilik süresi en az 6 ay, en fazla ise 10 yıl olabilir.
Geçici pasaport ya da pembe pasaport, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının Türkiye dış temsilciliklerinden (konsolosluklar) alabileceği seyahat belgesidir. Geçici pasaportlar; pasaport kaybı, pasaport süre aşımı ve sınırdışı edilme gibi durumlarda, 1 ay boyunca geçerli olmak üzere verilir.
"Mavi Pasaport" nedir? Almanya'da mülteci veya sığınmacı olarak kabul edildiğiniz takdirde, mülteciler için seyahat belgesi olarak bilinen belgeyi alırsınız. Seyahat belgesi, ülkenizden veya kaçıp geldiğiniz ülkeden sahip olduğunuz pasaportun yerine geçer.
Türkiye pasaportu sahipleri her biri farklı vize şartlarına sahip çeşitli ülkelere seyahat edebilirler. Türkiye sahiplerinin vizesiz erişebildiği toplam 115 vizesiz ülke bulunur.
Lüksemburg pasaportu “Guide Passport Ranking Index” sıralamasına göre 4. sıradadır. Lüksemburg pasaportu sahipleri, 189 ülkeye vizesiz giriş yapabilirken 40 ülke için vizeye sahip olmaları gerekmektedir.
Umre vizesi için onaylı bir Umre seyahat acentesi aracılığıyla başvurmalıdırlar. Suudi Arabistan Umre vizesi için Umuma Mahsus (Bordo), Diplomatik (Siyah), Hizmet (Gri), Hususi (Yeşil) pasaport sahibi T.C. Türk Vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.
Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir. Kırmızı pasaport sahipleri genellikle ülkeyi uluslararası arenada temsil etme veya hükümetin resmi işlerini yürütme görevleriyle ilgilenirler.
Bu pasaport türü, bir ülkenin devlet yetkililerine, hükümet yetkililerine, diplomatik personeline veya belirli görevlerde bulunan diğer kişilere verilir. "Gri Pasaport" sahipleri, resmi görevleri veya diplomatik işleri nedeniyle sıkça yurt dışına seyahat etme ihtiyacı olan kişilerdir.
Görevlerine devam ederken siyah pasaport kullanıyorlar. Görevlerinin bitiminde yeşil pasaporta geçiyorlar.
Yalnızca Dışişleri Bakanlığı tarafından TBMM üyelerine, bakanlara, belediye başkanlarına, orgenerallere, valilere ve bunlar gibi üst düzey devlet yöneticilerine görev süreleri boyunca verilen pasaport türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri