Aletsch buzulu, yüzölçümü açısından Alpler'in en büyük ve en uzun buzuludur. Wallis Kantonu 'nda Bern Alpleri'nin güney çatısında, İsviçre'de bulunur. Buzul 23,6 km uzunluğunda (2002) olup 117,6 km²'lik bir alanı örter. Yaklaşık 27 milyar ton buzdan oluşur.
Hemen hemen her kıtada buzullara rastlanır. Dünya'nın belirli bölgeleri, bütün yıl erimeyen ve "buzul" adını alan buzlarla kaplıdır. Bunlar kutup bölgeleriyle yüksek dağların tepeleridir. Buzul oluşabilecek bölgenin deniz yüzeyinden yüksekliği, enlemin artmasıyla azalır.
Günümüzde buzullar karaların yaklaşık %10'unu, deniz buzu ise okyanus yüzeylerinin yaklaşık %7'sini kaplar. Buzulların birçoğu kutup enlemlerinde toplanmıştır, %99'u Antarktika, Grönland ve Arktik takımadalarda bulunur.
Buzullar dünyanın temiz su kaynaklarının %75'ini barındırırlar. Antarktika'daki bazı bölgelerde buzulların kalınlığı 4200 metreyi aşar. Dünya üzerindeki tüm buzulların eridiğini düşünürsek deniz seviyesi yaklaşık 70 metre yükselecektir.
Bir hesaplamaya göre buzulların tamamen erimesi yaklaşık 5 bin yıl sürebilir. Ancak mevcut karbon emisyonu seviyeleri, doğal kaynakların tahribatı, çevre kirliliği gibi etmenler; kısacası iklim değişikliği nedeniyle kaçınılmaz sona daha hızlı yaklaşıyoruz.
İlgili 24 soru bulundu
Buzul çağları değişkendir
İşte bu yüzden Dünya'nın eksen yalpalaması 26 bin yıllık döngüye sahip olsa da buzul çağları hep 26 bin yılda tekrarlanmıyor ve süresi de değişiyor.
Zira bilim insanları, geçen yıl yaklaşık 15 bin yıllık iki buz kütlesinde 28 yeni virüs keşfetmişti. Buzul erimesinin gerçekleştiği toprak ve göl yüzeylerinde de viral yayılma olasılığı, diğer alanlara oranla çok daha yüksek bulundu. Araştırmacılara göre, eski virüs ve bakterilerin uyanma riski var.
Genellikle vadi buzulu ve buzyalağı buzulu tipinde olan buzulların yanı sıra, Türkiye'nin tek doruk buzulu (buzul şapkası) Ağrı Dağı'ndadır ve 10 km2'lik alanıyla da ülkedeki en büyük buzuldur.
Son Buzul Çağı daimi kar sınırı ise 2600 m civarında hesaplanmıştır, Volkanlar ve Anadolu'nun diğer bağımsız dağları: Türkiye'nin en büyük volkanı olan Ağrı Dağı (5165 m) ülkenin yegane buz takkesini (10 km2) barındırır. Süphan (4058 m) ve Erciyes (3917 m) volkanlarında da küçük de olsa güncel bir buzul mevcuttur.
Almanya'da küresel ısınma etkisi: 5 büyük buzuldan biri eridi. Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Teşkilatı (UNESCO), 50 Dünya Mirası alanında izlediği yaklaşık 18 bin 600 buzulun 3'te 1'inin 2050 yılına kadar yok olacağını tahmin ediyor.
Üç ülke yok olacak! National Geographic'in yaptığı çalışmada buzulların tümü eridiğinde... Danimarka, Hollanda ve Belçika'nın tüm toprakları sular altında kalacak. Özellikle Kuzey Avrupa'yı etkileyecek olan afetin, Türkiye'nin de kıyı şeridininin sular altında kalmasına neden olacağı öngörülüyor.
Sanayileşme sonrası artan sıcaklıkların tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de buzul varlığını azalttığını anlatan Sarıkaya, kara buzullarının, başlıca su kaynakları olduğunu ve bu buzulların erimesinin su kaynaklarının azalması anlamına geldiğini vurguladı.
Dünyada deniz suyu seviyesindeki yükselişin yüzde dördü bu buzuldan geliyor. Tek bir buzul için bu çok ciddi bir oran. Uydu verileri, erime hızının da giderek arttığını gösteriyor. Bu buzulun tamamen erimesi halinde, deniz seviyesinin de yarım metreden fazla yükseleceği tahmin ediliyor.
Artan sıcaklıklarla birlikte permafrostun erimesi, obruk oluşumu, toprak kaymaları ve sel baskınları da dahil olmak üzere öngörülemeyen etkilere neden oluyor. IPCC permafrostun erimesiyle birlikte atmosfere karbon ve metan salımı gerçekleştiğini ve bunun iklim değişikliğine katkıda bulunduğunu söylüyor.
Pleistosen ya da Pleyistosen, genellikle halk dilinde Buz Devri olarak adlandırılan, yaklaşık 2.580.000 ila 11.700 yıl öncesini kapsayan jeolojik çağdır. Dünyanın en son tekrarlanan buzullaşma dönemidir. Pleistosen'in sonu, son buzul döneminin sonuna ve arkeolojide kullanılan Paleolitik çağın sonuna karşılık gelir.
Fosil yakıtlarının artması ve atmosfere salınan karbondioksit başta olmak üzere diğer sera gazların artışı nedeniyle sıcaklıkların artışı sonucu buzulların erimesine yol açıyor. Küresel ısınma sıcaklık artışı nedeniyle başta Kutup bölgesi ve diğer bölgelerde bulunan buzulların erime başladı.
-Ege ve G.D.Anadolu'da buzullaşmaya uğrayan yer yoktur! (Yükselti azlığından dolayı!).
Bilim insanları, sıcak su kullanarak Antarktika kıtasındaki buz rafında yaklaşık 200 metre derinliğinde iki delik açtı. Kalın buz tabakasının altında, çoğu yosun hayvancıkları ve kurtçuklardan oluşan 77 canlı türü keşfedildi.
Antarktika: Kıtanın büyük kısmı üstündeki kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakası nedeniyle suya batmış durumda ama buzlar eriyince ağırlık kalkacak ve kıta yükselecek. Resimde görülen birçok yer artık su seviyesinin altında kalmayacağı Antarktika'nın kara alanı artacak.
-Uludağ 4.zamanda buzullaşmaya uğramıştır. Ancak üzerinde güncel buzul (kalıcı kar) yoktur. -Ege ve G.D.Anadolu'da buzullaşmaya uğrayan yer yoktur!
Kavran vadisinin en önemli kolu, Kaçkar Dağı zirvesi nin kuzeybatısında, içerisinde gelişkin aktüel buzulların varlığı ile dikkati çeken bölümdür. Bu vadi kökündeki sirklerin içerisinde irili ufaklı 5 tane buzul bulunur.
Türkiye'nin en yüksek dağı 5137 Metre ile Ağrı Dağı olurken onu 4134 metre ile Cilo Dağı takip ediyor. Türkiye'nin en yüksek üçüncü dağı 4058 metre ile Süphan Dağıdır. Türkiye'nin en yeksek dağı “Ağrı Dağı” aynı zamanda en çok bilenen dağ olma özelliğini de korumaktadır.
Buzullar eridiğinde okyanusa karışırlar ve buz halinde tüketilebilir olan bu sular kullanılamaz hale gelir. Bu yüzden buzullardaki suyu direkt elde edememekteyiz.
Uydu görüntüleri eriyor denilen buzulların son 2 yılda 1,7 milyon kilometrekare genişlediğini ortaya koydu.
İklim değişikliğinin 10 yılda 2 milyar 720 milyon ton buzun erimesine neden olduğu sonucuna ulaşılan araştırmada, kaybedilen buzul kütlesinin dünyadaki buzulların yüzde 2'sine denk geldiği belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri