Özür dilemeden önce hata yaptığımız kişinin yerine kendimizi koymalı, sözcük ve eylemlerimizin verdiği zararın içtenlikle farkına varmalıyız! Bir hata yaptığımızda genellikle, kuru ''özür'' sözcüklerine başvururuz: ''Affedersin!'' "Üzgünüm!"
Özür dilemek kelime anlamıyla mazur görülmeyi talep etmektir. Buradaki haliyle özür dilemek kişinin yaptığı hatayı geri alamayacağını ama bu hatadan da pişmanlık duyduğunu ve hem mağdur kişiye hem de ilişkiye zarar verdiğinin farkında olduğunu bu nedenle bu davranışın mazur görülmesini ve affedilmeyi dilemektir.
Özür dilerken söz konusu olanın kendi davranışlarınız olduğundan emin olun. Gerçek bir özür aşırıya kaçmaz. Özür dilerken karşı tarafın hissettiklerine odaklanmaya özen gösterin. Kendi pişmanlık ve üzüntünüzle karşınızdaki kişinin hislerini gölgelememeye dikkat edin.
İlgili 23 soru bulundu
Özür ise kişinin yaptığı bir davranışın olumsuz sonuçlandığı veya algılandığı ve bu algının kişi tarafından da kabul edildiği durumda dilenir ve özürün temel amacı ilişkiyi düzeltmektir. Eğer karşıdaki kişi için önemliyse o zaman özür dilenir. Eğer önemli değilse insanlar özür dilemeye gerek duymazlar.
Müslümanın özrünü reddetmek mekruhtur. Özrü kabul etmek ve kusurları affetmek, Allah Teâlâ'nın sıfatlarındandır. Böyle özrü de kabul etmeyene, Allah Teâlâ azap ve gazap eder.
Özür dilemenin yaşanılan bir dargınlıktan sonra hem mağdur hem de suçlu için ciddi bir olumlu etkisi bulunuyor. Dilenen özür mağdur olan kişiye karşısındaki kişinin onu anladığını ve saygı duyduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, haksız konumdaki kişi artık bir tehdit olarak algılanmıyor.
Komedi | 111 dk.
Samimi bir özre "Olur mu, asıl ben fazla hiddetlendiğim için hatalıyım, sizin iyi niyetinizden şüphem yok" gibi bir yanıt verilmesi gerginliğin hızlıca bitmesine vesile olur. Nezaket başkalarından beklenecek bir standart değildir; kendinize uygulamakla başlanılan bir davranış biçimidir.
Bir buket pembe lale ile ya da beyaz lale ile kalbinizin temizliğini ve hislerinizim hala sapasağlam yerinde durduğunu ifade edebilirsiniz. Yani anlayacağınız daha derinden özür dilemelerin çiçeğidir laleler. Ufak kırgınlıklardan çok daha fazlasını, büyük vedaları geride bırakmak için tercih edilir.
“Nasıl davrandıkları için özür dilemek yerine, nasıl tepki gösterdiğin için özür dilemeni bekleyen insanlar tanıyacaksın. Bu insanlardan uzaklaş.”
Hepimiz kimi zaman özür dileriz. Doğru zamanda özür dilemeyi bilmek bir erdemdir ancak bazen özür dileyeceğimiz yerde teşekkür etmek daha doğru bir eylem olacaktır.
özür - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁḏr kökünden gelen ˁuḏr عذر “bağışlama” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ˁaḏara عذر “bağışladı, mazur gördü” fiilinin fuˁl vezninde masdarıdır. Özür dileme eyleminde özür "bağışlama, af" anlamında iken, Türkçe kullanımda sözcük "özür dileme" eyleminin adı olarak algılanmıştır.
Kaybetme korkusu olmayan hakliyken özür dilemez.
Özür diledikten sonra aynı davranışı tekrarlamamak için çaba gösterin. Karşınızdaki kişinin iyi hissetmesi, hem size hem de ilişkiye yeniden güven duyabilmesi için aynı hatayı tekrar etmekten kaçınmanız oldukça önemli.
Erkegin özür dilemesi şu şekilde gercekleşir : Erkek yaptıgı hatanın farkına varır. Ve kendini affettirmek icin cesitli davranışlara başvururu. aslında bu erkegin özür dileme seklidir.
İstiğfar, Yüce Yaratıcıdan af dilemek, mağfiret talebinde bulunmaktır. Bir başka ifadeyle, her şeyin sahibi, zerreden kürreye her şeye hâkim olan Allah'a (cc) karşı yapılan isyandan, saygısızlıktan ve cürümden dolayı özür dilemektir.
“Estağfirullah. Estağfirullah. Estağfirullahe'l-azîm el-kerîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüve'l-hayyü'l-kayyûmü ve etûbü ileyhi, tevbete abdin zâlimin li-nefsihî, lâ yemlikü li-nefsihî mevten velâ hayâten velâ nüşûrâ. Ve es-elühü't-tevbete ve'l-mağfirete ve'l-hidâyete lenâ, innehû, hüve't-tevvâbü'r-rahîm.”
Empati eksikliği, özür dilemekte zorlanmamızın en temel sebeplerinden biri olabiliyor çünkü doğru bir şekilde özür dileyebilmek için davranışımızın karşımızdaki kişiyi nasıl etkilediğini görebilmemiz gerekiyor. Karşımızdaki kişiyi kıracak bir davranış sergilediğimizde yaptığımız ilk savunmalardan biri “...
Samimi bir özür, kimsenin onurunun kırılmamasını ve yapılan hatanın onarılmasını sağlar. Böyle bir özür dileme; çatışmayı kavga etmeden bitirme, daha fazla iletişime teşvik etme,öz saygıyı tekrar kazanma, zarar gören ilişkileri onarma, suçluluk, utanç ve öfke gibi olumsuz duyguları iyileştirme gücüne sahiptir.
Özür dilemek, bir acizlik, bir geri adım atma değil; büyük bir erdemdir. Özür dilemek, toplumun huzuruna, insanların iç dünyalarının onarılmasına katkıdır. Özür dilemek, karşımızdaki kişiyi rahatsız eden tutum ve davranışımızın farkına vardığımızı ifade etmek ve onu, bu duygunun ortağı yapmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri