En uygun yaşlar 20 ile 30 arasıdır. Doğum aralıklarının en az 2 yıl olmasını sağlayarak hem kendinizi hem de bebeğin sağlığını daha iyi koruyabilirsiniz. 35 yaş üzerindeki annelerde problemli gebelik riski yüksektir, ancak sağlıklı ve kendine dikkat eden annelerde bu risk azalır.
Tabii ki yaş ilerledikçe doğurganlık azalır ve gebe kalmak zorlaşır. Ve bu şekilde hamilelik komplikasyonları için daha büyük riskler meydana gelebilir. Uzmanlar, hamile kalmak için en uygun yaşın 20'li yaşların sonu ile 30'lu yaşların başı arasında olduğunu söyler.
En doğurgan çağ 22-30 yaşları gösterirken özellikle 35 yaşından sonra bir azalma başlamakta, 40 yaşından sonra da hamilelik oldukça zorlaşmakta, 45 yaşından sonra ise teorik olarak mümkün olmamaktadır.
Kadınlarda yumurta sayısının azalmasıyla birlikte 30-33 yaşlarında doğurganlık oranı da düşmektedir. Bu azalmanın 35-38 yaşında hızlandığı gösterilmiştir. 30 yaşındaki bir kadında her ay gebe kalma olasılığı %20 oranındadır. 38 yaşında canlı doğum oranı %50 oranında azalmaktadır.
Sağlıklı bir gebelik ve sağlıklı bir bebek için en ideal yaş 20 ile 32 yaş arası diyebiliriz. Bu yaş aralığı bir kadın için en sağlıklı yumurtlamanın olduğu, en kaliteli yumurtanın elde edildiği, hamile kalma olasılığının en yüksek olduğu dönemdir.
İlgili 17 soru bulundu
Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurta ve sperme ihtiyaç vardır. Yumurtaları olan her kadın yaşına bakmadan döllenmeyi gerçekleştirerek hamile kalabilir. Yani yumurtalık varsa her yaşta sağlıklı bir bebek dünyaya getirebilirsiniz.
En fazla iki çocuk isteniyor
Araştırmaya göre bireylerin şartları uygun olsa kaç çocuk sahibi olmayı istedikleri incelendiğinde, en fazla istenen ideal çocuk sayısı yüzde 32 ile iki çocuk oldu.
35 yaşından sonraki gebelikler ileri anne yaşı olarak tanımlanmıştır. Bu yaştan ve özellikle 40 yaştan sonraki gebelikler riskli gebelik olarak ele alınır ve daha özel ve yakın takip gerektirir.
Kadın orgazm olsa da olmasa da gebelik olabilir. Çünkü gebelik sperm ile yumurtanın birleşmesi dolayısıyla oluşan embriyo dediğimiz yapının rahime yerleşmesiyle olur. Erkeğin spermlerini hangi yolla olursa olsun kadının vajenine ulaşması bile gebelik oluşması için yeterlidir.
Yumurtlamadan 72 saat öncesi ve 24 saat sonrası dışındaki dönemde hamile kalınmaz. Aslında bir kadının 1 ay içinde hamile kalabileceği sadece 4 günlük bir dönem vardır. Bu dönem dışında hamile kalınmaz. Burada önemli olan bu dönemi doğru belirleyebilmektir.
Buna göre gençlik dönemi UNESCO tarafından 15-25 yaş aralığında belirlenirken, Birleşmiş Milletler (BM) gençlik dönemini 12-24 yaş arası olarak öngörmektedir. Türkiye ise BM'nin belirlediği 12-24 yaş arasını gençlik dönemi olarak kabul etmektedir.
Human Reproduction dergisinde yayımlanan araştırma, çocuk doğuran bir kadının hücresel seviyede, çocuğu olmayan bir yaşıtına oranla 11 yıl daha fazla yaşlandığını gösterdi.
Yumurta üretimi olan kadınlarda sağlıklı bir sperm ile her yaşta gebelik görülebilir. Kadınlarda gebelik için yaş faktörü önemli olsa da aslında yumurta üretimi olmasına bakılır. Sağlıklı yumurta üretimi varsa her yaşta hamile kalınabilir. Ancak yumurta üretimi yoksa genç yaşlarda dahi gebelik mümkün olmaz.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
20- 30 yaşlar arası genç yetişkinlik, 40- 50 yaşlar arası orta yetişkinlik 60 ve sonrası yaşlar ileri yetişkinlik dönemi olarak adlandırılmaktadır (Santrock, 2012; Boyd ve Bee, 2015).
35 yaş üzeri anne olmak elbette mümkün. Ancak belli tetkiklerin yapılması gerekiyor. İleri yaş gebelik riskli mi? Eğitim, iş bulma süreçleri, kariyer derken kadınlar için anne olma yaşı, her geçen gün daha ileri yıllara erteleniyor.
Gebeliğin oluşması için ne yazık ki penisin vajinaya girmesi şart değildir. Kadın ve erkek çıplak iken vajinanın üzerine boşalma olursa ya da boşaldıktan sonra meninin az bir kısmı dahi vajinal bölgeye bulaşırsa, hareketli olan sperm hücreleri vajinadaki ıslaklığın da yardımıyla ilerleyip yumurtayı dölleyebilir.
Hamile Kalma Pozisyonu
Kadının, adet döngüsünü ve yumurtlama dönemini takip etmesi, cinsel ilişki için en doğru zamanın belirlenmesi açısından önemlidir. Cinsel ilişkiye hangi pozisyonda girildiği önemli olmasa da, ilişkiye girdikten kısa bir süre sonra sırt üstü yatmak, gebelik şansını arttırabilir.
Gebe kalmak isteyen bir kadın ilişkiden hemen sonra ayağa kalkıp idrar yapmaya ya da yıkanmaya gitmemelidir. İdeal olan kalçalarının altına bir yastık koyarak 20-30 dakika kadar yatmasıdır. Erkek de meni kaçağını azaltmak için birkaç dakika kadar kendini geri çekmemelidir.
Psikoterapist/Aile Çift ve Evlilik Terapisti Uzmanı Psikolog Naciye Tokaç, evlilik sonrası ne zaman çocuk yapılması sorusunun en iyi cevabının evliliğin 3. yılına çocuklu olarak girilmesi olduğunu belirtti.
45 yaşın üzerindeki kadınlarda gebelik oranı yüzde 3'ün altındadır. Kadınlarda 40 yaşından sonra yumurta rezervi azaldığı, 42 yaşından sonra ise bu azalma hızlandığı için 40 yaş üstü gebelik oranı yüzde 35 civarındadır.
35 yaş üstü gebelerde daha genç olanlara göre yaklaşık 4 kat artmış bir düşük riski söz konusudur. Bunun en önemli nedeni gebelik ürününde kromozomal anomali olma olasılığının yaşla birlikte artmasıdır.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, ailelerin çocuk sayısını ikinin altına düşürmemeleri gerektiğini belirterek, "Mutlaka ikinin üzerinde, üç, dört gibi. Nüfus yapımızı hem sağlam hem nicelik olarak hem de nitelik olarak geliştirmemiz ve sağlam hale getirmemiz gerekiyor" dedi.
Türkiye verisinin kaynağı TÜİK'tir. Kaba doğum hızı, bin nüfus başına düşen canlı doğum sayısını ifade etmektedir. Kaba doğum hızı, 2001 yılında binde 20,3 iken 2021 yılında binde 12,8 oldu. Diğer bir ifade ile 2001 yılında bin nüfus başına 20,3 doğum düşerken, 2021 yılında 12,8 doğum düştü.
Araştırmaya göre 3 ya da daha fazla çocuk isteyen bir kadın, ilk doğumunu 23 yaşında yaparsa, istediği çocuk sayısına ulaşabilme şansı %90. İki çocuk isteyen kadınların ise ilk doğum için 27'yi geçirmemeleri öneriliyor. Tek çocuk isteyenler için önerilen yaş ise 32.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri