Ayna korkusu, ölüm korkusu, simetrik olmayan şeylerden, yutkunma korkusu, doğal çevre korkusu ve yer çekimi korkusu en ilginç fobiler arasında yer alır.
Helyofobi: Güneşten, güneş ışığından veya parlak olan ışıklardan korkulmasıdır bu fobi günlük hayatta birçok probleme neden olabilir. Hipnofobi: Genelde dengesiz hayat süren veya sıklıkla kabus gören kişilerde görülen bu fobi uykudan korkulmasıdır.
Frigofobi, soğuk almaktan aşırı korkma olarak tanımlanmakta ve kültürle ilişkili özel bir sendrom olarak kabul edilmektedir.
Özgül fobi grubu içinde sayılabilecek çok çeşitli fobiler bulunmakla birlikte en sık görülenler şunlardır: hayvan fobileri, yükseklik korkusu, kan ve yaralanma fobisi, gökgürültüsü ve fırtına korkusu, uçak korkusu, yalnız kalma korkusu, kapalı yer korkusu, araba korkusu, uzay fobisi, yutma fobisi.
İlgili 19 soru bulundu
Aerofobi (Yunanca αερο,φοβία), uçma korkusu ya da uçakta olma korkusu (halk arasında uçak korkusu) veya bir helikopter gibi diğer uçan araçlarda uçuş sırasında bulunma korkusu.
Psikologlara göre literatüre girmiş 400 farklı fobi çeşidi vardır. En ilginç fobiler nelerdir? Ayna korkusu, ölüm korkusu, simetrik olmayan şeylerden, yutkunma korkusu, doğal çevre korkusu ve yer çekimi korkusu en ilginç fobiler arasında yer alır.
Aquafobi veya su korkusu (Yunanca:ὕδωρ+φόρος), suya karşı olan anormal bir korkudur. Aquafobi, hastanın kontrolünün ötesinde veya günlük yaşantıya müdahale edebilecek düzeyde korku içeren özel bir fobidir.
Autofobi aynı zamanda monofobi, isolofobi veya eremofobi, olarak adlandırılan, yalnız kalma fobisidir; bencil olma korkusu, veya yalnız kalma korkusudur.
Gerontofobi yaşlanmaya karşı olan bir fobi, ya da yaşlılığa karşı bir nefret ve korkudur. Birçok insan bu fobiye sahiptir. Terim Yunancadaki γέρων – gerōn, "yaşlı adam" ve φόβος – phobos, "korku" kelimesinin birleşiminden gelir.
sozcuklerin duygusal bir ketlemeye ugradıgı kekemelik durumlarinda gorulen konusmadan korkma durumudur.
Niktofobi Nasıl Geçer? Karanlık korkusu için genel olarak terapi uygulanır. Tedavi evresinde gerçekleştirilen terapiler ile bu korkuyu yaşayan kişilerin karanlıkta kalmaları sağlanır. Bu terapilerde bireylerin karanlığa olumsuz tepki vermemesi amaçlanır.
Hemofobi (Kan Korkusu) Nedenleri
Travmatik bir kaza geçirmek, çok fazla kan kaybına yol açan bir durum yaşamak bu durumun gelişmesine neden olur. Genetik yatkınlık fobilere neden olan etkenler arasında yer alır. Kan fobisi de bu fobilerden biridir.
Hidrofobi, etrafımızda yaygın olarak yüzme korkusu şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu korku bunun ile sınırlı olmaz. Duş almak, musluğun akması, su içmek bu gibi durumlardan bile korkan kişiler de bulunmaktadır. Yüzme korkusu şeklinde meydana gelen su fobilerine genel olarak boğulma fobisi de eşlik eder.
Ablütofobi (Yunancada: ebliUt, "yıkanmaktan") kalıcı, yersiz bir "yıkanma korkusudur". Bu fobi spesifik fobi sınıfına girer. Ablütofobi, erkeklere nazaran, çocuklarda ve kadınlarda daha çok görülür. Fakat bu fobi, genellikle çocuklar banyonun kötü bir şey olmadığını anladıklarında ortadan kalkar.
Bazı kan fobisi olan kişilerin ambulans sireni duyunca ya da ameliyat veya kan kelimelerini duyunca bile bayıldığı durumlar olmaktadır. Kan fobisi(hemofobi) ya da halk arasında bilinen ismiyle kan tutması, kan görmeye dayanamamak, kan görünce panik olmak gibi durumlara verilen isimdir.
Psikolojik etmenler ve alınan kan miktarının neden olduğu nispi hipovolemi ile artabilen vazovagal reaksiyona parasempatik sinir sistemi neden olur. Vazovagal reaksiyonun semptomları, hafif başağrısı ve baş dönmesinden tam bayılmaya kadar sıralanabilir.
KOULROFOBİ: Palyaço fobisi. KRİYOFOBİ: Donma fobisi.
Özgül fobinin bir alt türü olan neofobi, yenilik korkusu olarak da bilinir. Neofobi, kişilerin yeni bir olayla ya da durumla karşılaştığında olağanüstü korku ya da endişe yaşamasına neden olur. Kişiler yeni bir yere gitmekten yeni bir alet denemeye kadar pek çok farklı duruma karşı korku ve endişe duyabilir.
Talassofobi Nasıl Yenilir? Deniz korkusu ile baş etmenin en etkili yolu tedavi olmaktır. Birçok fobinin tedavisinde etkin olarak kullanılan bilişsel davranışçı terapi, talassofobinin tedavisinde de etkili bir yöntemdir. Terapistiniz seanslar sırasında bu korkunuzla yüzleşmenize yardımcı olur.
neofobisi yeni besinleri tüketmeye karşı isteksizlik, farklı tatlara ve besinlerin kıvamlarına karşı hassasiyet olarak tanımlanmaktadır.
Vücudu sıkıca bantlanmış bir kişinin yerde şiddetli ve güçlü bir şekilde çırpınmasına benzer bir görüntü oluşur. Bu dönem de genellikle bir dakikadan az sürer. Nefes alınamadığından morarma olur.
Genellikle iğnenin sinire doğru temas etmesi sonucu oraya çıkan bu komplikasyon önlenememekte ve yüzeysel olarak büyüme başlamaktadır. Görülme riski %24 gibi ciddi bir orandır. Fakat küçük iğnelerin kullanımında bu oran daha düşüktür.
Acil kan transfüzyonu, donör ve alıcının kan gruplarının uyumlu olmasını zorunlu kılar. Kan grupları dışında ırk, etnisite, cinsiyet, din gibi arasında eşleşme istenen başka bir durum aranmaz. Ancak yeni bir araştırma, donörün ve alıcının cinsiyetinin eşleştirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri