Chandler dünyanın en verimli ceviz fidanı olarak bilinmektedir. Dikildiği ilk yıllardan itibaren hemen verime başlayan Chandler ceviz ağaçlarından 10 yıla ulaştığında ağaç başına 40 ila 50 kilo arası ceviz toplamak mümkündür.
En Verimli Ceviz Türleri
Özellikle en verimli ve aynı zamanda performansı en yüksek ceviz türleri içerisi chandler bir adım öne çıkıyor. Tabii bunlar içerisinde fernor, Fernette, Pedro ve Karaman 1 gibi ceviz türleri bulunmaktadır.
Kaman cevizi dünya çapında bir üne sahiptir. Yapılan araştırmalarla Kaman cevizinin kalitesi daha da artırılmaya çalışılmıştır. Yapılan seleksiyon çalışmaları ile en iyi özelliklere sahip 5 farklı ceviz çeşidi elde edilmiştir. Bunlar Kaman 1, Kaman 2, Kaman 3, Kaman 4, Kaman 5 olarak isimlendirilmiştir.
Chandler ceviz fidanı, en verimli ceviz fidanı ceşididir.
İnce kabuklu ceviz verir ve kabuğu el ile kolayca kırılabilir. Bu nedenlerden dolayı Chandler ceviz fidanı verdiği cevizin piyasada değeri yüksektir.
Tablo 2'de görüldüğü gibi ceviz çeşitlerinin yağ içeriği %61.47 ile %72.56 değerleri arasında değişmiştir. En yüksek yağ miktarına 2005 yılında hasat edilen Yalova 4 çeşidi sahip olmuştur. Savage [24] Avrupa, Amerika ve Yeni Zelanda'daki 12 farklı ceviz çeşidinin yağ içeriklerini %62.6-70.3 arasında, Garcia ve ark.
İlgili 29 soru bulundu
Kahramanmaraş'ın cevizinin Amerika'nın cevizine rakip olduğunu söyleyen Onikişubat İlçe Tarım ve Orman Müdürü İsmail Kıraç, “Maraş-18 cevizi dünya geneline yayılmıştır. Amerika'nın 'Chandler'i varsa Kahramanmaraş'ın da kendine has 'Maraş-18' cevizi vardır.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
"En iyi verimi elde ettiğimiz çeşit, chandler oldu"
Burada en fazla chandler, fernor ve Kaman-1 ağaçları bulunmakta. Çeşitlerin verim ve performansını değerlendiriyoruz. Elde ettiğimiz sonuçlara göre bölgedeki üreticilere tavsiyelerde bulunuyoruz. Bu bölge için en iyi verimi elde ettiğimiz çeşit, chandler oldu."
Kabuklarında delikler, çürümeler veya böcek izleri bulunan cevizlerden kaçının. Taze hasat edilmiş cevizler daha ağırdır, genellikle daha dolgun ve etli içlere sahiptir. Kabuklu ceviz alırken, taze, büyük boyutlu ve ağır olanları tercih edin. Kabuklu cevizleri hafifçe sallayarak içlerindeki sese dikkat edin.
Özellikle Bursa, Van, Kahramanmaraş, İzmir, Aydın, Zonguldak, Denizli, Samsun, Ordu ve Malatya illeri ceviz yetiştiriciliğinde önde gelen iller arasında yer alıyor.
Yüksek randıman, açık renk ve çok hoş aroması ile ünlü olan Şili cevizi dünyanın en kaliteli cevizi olarak bilinmektedir..
Ceviz ağacı derin kumlu, süzek, sulamaya uygun ve organik madde açısından zengin topraklarda yetişen bir bitkidir. Tolere edebileceği pH değeri 5 ila 8 arasındadır, ancak ticari bahçelerde çoğu yetiştirici pH değerini hemen 6,5'a sabitlemek için kireç uygular (sertifikalı bir tarım uzmanına danışın).
Kaman 5 4 ve 5 li meyve yapısı vardır. Kabukları incedir,% 71 randımanı vardır.Ortalama 13 g. kabuklu ağırlığı vardır. Yan tomurcuklarda verimlidir.İç ceviz kabuktan kolay ve bütün çıkar.Erken hasat edilir, taze olarak ta tüketilir. Meyve içi açık renktedir.Her yıl aynı verimi verir.
Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür. Hatta bu rakamlardan daha fazla ürün alındığını söylesek abartmış olmayız.
Chandler ceviz ağacı gelişim süresini tamamladığı 5.yılından itibaren 20 kilo meyve vermeye başlamaktadır. Yarı bodur gelişen 6-7 yaşındaki chandler ceviz fidanı 25 kilo meyve vermeye artarak devam etmektedir.
Dr. Yaşar Akça, 15 yıl süren çalışma sonucunda yetiştirdiği, soğuğa dayanıklı ve "Niksar-1" adını verdiği ceviz çeşidinin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca tescillendiğini söyledi.
İçeriğindeki vitaminler ile beyindeki fonksiyonları güçlendirir. Böylece ileride Alzheimer gibi beyin rahatsızlıklarına yakalanma riskini düşürür. Ceviz suyu, kilo vermeye yardımcıdır. İçerdiği protein özleriyle vücudun yağ yakmasını hızlandırır ve böylece özellikle istenmeyen bölgelerdeki yağ birikimine etki eder.
Cevizin kabuklu ya da kabuksuz olması da en az içeriğindeki protein kadar önem arz ediyor. Tüketim şekline göre iki türlü ceviz de kullanılabilir ancak beslenme uzmanları daha çok kabuklu ceviz tercih ediyor. Çünkü onlara göre kabuklu cevizin saklaması da tüketmesi de daha hijyenik ve sağlıklı.
-Cevizde küf oluşumunu tüylenme, renk değiştirme (grileşme), acılaşma gibi gözlemleyebiliyoruz. Bu şekilde renk değişimleri oluşan, küflenen cevizler imha edilmeli asla tüketilmemelidir.
Mesela Kaman cevizini elinize aldığınız zaman içi sallanmaz. İki elinizin arasına alıp bastırıp kırdığınızda içi tam çıkar, parçalanmaz. Bu gibi basit yöntemlerle Kaman cevizi olup olmadığını kontrol edebilirsiniz.
Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür.
Soğuk iklim seven bu ceviz türünün rakım aralığı 50 ile 1800 arasında değişim gösterir. 1000 metreye kadar olan yüksekliklere önerilir Chandler cevizi daha yüksek noktalara ise fernor ceviz fidanı dikimi tavsiye edilmektedir. Yüksek rakımlara dayanıklıdır. Ceviz fidanı -20–25 dereceye kadar dayanabilir.
Juglans cinsi içerisinde günümüzde özellikleri belirlenen 18 türden en önemlisi ve üstün meyve kalitesi ile ceviz denildiğinde ilk akla gelen, “Anadolu cevizi”, “İran cevizi” ve “İngiliz cevizi” olarak da adlandırılan J. regia'dır. Cevizin anavatanı, bazılarına göre İran'ın Ghilan bölgesi, bazılarına göre ise Çin'dir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
9 - Ceviz ağaçlarının toprak seçiciliği olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı-alüvyonlu topraklarda daha iyi gelişir. 10 - Ceviz bahçesi kurulum yerinde, toprağın PH değeri 6,5-7,5 arasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri