Finlandiya eğitim sistemi dünya çapında birçok kişi tarafından takdir edilen bir sistemdir. Bu sistemin başarısı, eğitim sistemlerinde öğrenci merkezli yaklaşımı benimseyen birçok farklı faktöre dayanmaktadır. Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir.
Dünyanın en iyi eğitim sistemleri
Aşağıdaki listeye göre ABD dünyanın en iyi eğitim sistemine sahiptir. QS Dünya sıralamasına göre, Birleşik Krallık ikinci sırada yer alırken, onu Avustralya ve Kanada takip ediyor.
Eğitimde en iyi ülkeler sıralamasında ülkemiz Türkiye 1363 puanla 41. sırada yer aldı.
Türkiye eğitimde dünyada 31. sırada.
TUNCELİ LİDER, HAKKARİ SONUNCU
İnceleme sonucunda şehirlere '0' (sıfır) ile 1 arasında değerler verildi. 1 en yüksek sıfır ise en düşük puan olarak belirlendi. Değerlendirmeye alınan 5 eğitim istatistiği ortalamasında en yüksek değeri 0.7468 ile Tunceli aldı. İkinci Isparta 0.7370 ve üçüncü Amasya 0.7036 puana ulaştı.
İlgili 21 soru bulundu
Türkiye'de eğitim sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununa dayanan; Milli Eğitim Bakanlığı ve bünyesindeki kamu tüzel üst sistemlerce yönetilen bir sistemdir.
Finlandiya eğitim sistemi dünyanın en iyisi olarak kabul edilir. Finlandiya eğitim sisteminde finli çocuklar ilkokul ve anaokulu hayatları boyunca oyun oynar ve zevk olarak öğrenir.
Finlandiya'nın neredeyse yüzde yüz olan güçlü okuryazarlık oranı, Finlandiyalı öğrencilerin farklı okul derslerinde ve eğitimin çeşitli aşamalarında bu kadar iyi performans göstermelerinin bir nedenidir. Son olarak ise, Finlandiya'da ebeveyn eğitimine oldukça önem verilmektedir.
Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.
Üniversite eğitimi için en uygun maliyetli ülkelerin başında Almanya, Norveç, Avusturya, Polonya ve Macaristan geliyor. Almanya'daki federal eyaletler AB üyesi olmayan öğrencilerden eğitim ücreti almıyor. Öğrenciler sadece ufak bir meblağ olarak katkı payı ödüyor.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Dünya Mutluluk Endeksi, 2012'den bu yana her yıl yayınlanıyor. Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor.
Finlandiya'da özel okul diye bir kavram yok… Tüm okullar devlete ait… Böylece daha geniş imkanı olanlar, çocukları daha iyi şartlarda okusun diye yatırım yapınca, tüm öğrenciler yararlanıyor. Ülkemizde ise, parası olmayan sokakta kalıyor; eğitimde eşitlik ise sadece sözde…
Lise öğrenimi genelde üç yıl sürer. Lise iki veya dört yılda da tamamlanabilir. Lise öğreniminde birçok seçim yapabilirsiniz. Zorunlu derslerle beraber kendinize uygun birçok ders seçebilirsiniz.
OECD'nin 34 üyesindeki hayat kalitesini değerlendiren raporda zirveye Avustralya oturdu, Türkiye 'en zor yaşanılacak ülkeler' arasına girdi. Eğitim alanında sonuncu olan Türkiye, en iyi performansı 'sivil topluma katılım' kategorisinde göstererek 4'üncülüğe yerleşti.
Günümüz Japon Eğitim Sistemi
Bugün Japonya'da 6-3-3-4 diye tabir edilen eğitim sistemi uygulanmaktadır. Eğitim, 6 yıllık ilkokul, 3 yıllık ortaokul, 3 yıllık lise ile 4 yıllık üniversitelerde verilmektedir. İlkokul ve ortaokulu kapsayan zorunlu eğitim süresi 9 yıldır.
Zorunlu temel eğitim boyunca, değerlendirme adına herhangi bir ulusal sınav veya yılsonu sınavı yok; öğrenciler, öğretmenin hazırladığı sorularla değerlendiriliyor. Bu yüzden öğretimin odağında öğrencileri testlere hazırlamaktan ziyade tamamen öğrenme var.
Finlandiya'da lisans programları ücretsizdir.
Finlandiya'nın iki resmi dili Fince ve İsveççe'dir ve çoğu yüksek öğretim kurumunda ana eğitim dili Fince'dir. Bununla birlikte, Finlandiya , anadili olmayan akıcılık için İngilizce konuşan ilk 5 ülkeden biri olarak tanımlanmıştır ve İngilizce öğretilen birçok derece programı mevcuttur.
Okullar haftanın 5 günü açık olup, haftalık 19 – 30 saat ders işlenir. Ek olarak, fazladan tatillerle ilgili yerel özerklik söz konusudur.
İlkokul 1. sınıftan 7. sınıfa kadar yedi yıl sürer. Ortaokul ise 8. sınıftan 10. sınıfa kadar üç yıl sürer. Okul yılı genellikle Ağustos ayının ortalarında başlar ve Haziran ayının ortalarında sona erer. Okul yılı devam ediyorken Norveç'e gelen çocuklar ve gençler, mümkün olan en kısa sürede okula kaydedilecektir.
Fransa eğitim sistemi model alınarak hazırlanan 1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi, bu tarihe kadar plansız ve programsz olarak gelişen Osmanlı eğitim hayatını bir sistem bütünlüğüne kavuşturmuştur.
12 Temmuz Beyannamesi veya 12 Temmuz Çok Partili Beyanname Cumhurbaşkanı İsmet İnönü tarafından 12 Temmuz 1947'de verilen ve Türkiye'de normal bir çok partili sistemin temellerini atan bildirgedir.
Millî Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı
Türk eğitim sistemi 12 yıllık zorunlu kademeli eğitim olarak üç kademeye ayrılmıştır. Birinci kademe dört yıl süreli ilkokul (1. 2. 3. ve 4. sınıf), ikinci kademe dört yıl süreli ortaokul (5. 6. 7. ve 8. sınıf) ve üçüncü kademe dört yıl süreli lise (9. 10. 11. ve 12. sınıf) olarak düzenlenmiştir.
İlk ve Ortaokullar: Japonya'da zorunlu eğitim 6 yıl ilkokul ve 3 yıl ortaokul olmak üzere toplam 9 yıldır. Zorunlu eğitim çağındaki çocukların okula devam etme oranları % 100'dür. Her veli çocuğunun 6 yaşından 15 yaşına kadar zorunlu eğitim almasını sağlamaktan sorumludur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri