Ancak bu kişiler hekim ya da doktor unvanına sahip değildirler. Uzman diyetisyenler, üniversitelerin sağlık yüksekokullarından veya sağlık bilimleri fakültelerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak bu unvanı kazanırlar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere 'uzman diyetisyen' denilmektedir.
Beslenme ve diyet uzmanı; diyetisyen unvanını diploma ile aldıktan sonra besin, beslenme ve diyetetik alanında bilim uzmanlığı ve/veya doktora derecesi almış diyetisyendir.
Uzman diyetisyen olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren Beslenme ve Diyetetik Bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olmak gerekmektedir.
İlgili konularda, uygulama ve araştırma faaliyetleri yapılmakta, akademisyenlik hedefleri doğrultusunda üst düzey bilgi verilmektedir. Beslenme ve Diyetetik Doktora Programını tamamlayan öğrenciler, akademik olarak doktoralı öğretim görevlisi veya öğretim üyesi olarak bir yüksek öğretim kurumunda görev alabilir.
Diyetisyen Ne Demek? Diyetisyenler, sağlıklı bir yaşam tarzı sürdürebilmek isteyen veya sağlıkla ilgili belirli bir hedefe ulaşmayı amaçlayan insanlara, ihtiyaçlarına göre beslenme programı oluştururlar. Hastanelerde, uzun süreli bakım tesislerinde, kliniklerde ve ilgili diğer kurumlarda görev alırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Üniversitelerin 4 yıllık beslenme ve diyetetik bölümünden mezun olan kişilere diyetisyen denir.
Diyetisyen, Türkiye içinde faaliyet gösteren herhangi bir üniversitenin Sağlık Bilimleri Fakülte veya Yüksekokulu- Beslenme ve Diyetetik Bölümünden, hazırlık sınıfı hariç en az 4 yıllık lisans diploması ile “Diyetisyen” Unvanı alarak mezun olmuş sağlık meslek mensubudur.
Uzman Diyetisyen Kaç Yıl Okur? Diyetisyen olmak için üniversitede 4 yıl eğitim alınmalıdır. Uzman diyetisyen olmak için ise 2 yıl yüksek lisans eğitimi alınmalıdır.
Bu doktora programı 8 yarıyıldan oluşmaktadır.
Beslenme ve Diyetetik mezunları devlet ve şehir hastanelerinde çalışabilir. Özel bir klinik açıp beslenme danışmanlığı yapabilir.
eleman.net verilerine göre, Diyetisyen 2023 yılında ortalama 21.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Diyetisyen , Ocak 2023 yılında ortalama 16.720 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 10.296 TL maaş alıyordu. Daha önceki yılların maaşları için eleman.net maaş geçmişi tablosunu inceleyebilirsiniz.
1219 sayılı kanuna göre; tabipler ve diş tabipleri dışındaki sağlık meslek mensupları hastalıklarla ilgili doğrudan teşhiste bulunarak tedavi planlayamaz ve reçete yazamaz.
Diyetisyenlik iş imkanları, oldukça geniştir. Diyetisyenler; üniversitede akademisyen olarak görev alabilir, eğitici diyetisyen olabilir, halk sağlığı merkezlerinde çalışabilir, sağlık kuruluşlarında ve kliniklerde görev yapabilir, beslenme ile ilgili kurumlarda (spor merkezi vb.) hizmet verebilir.
Yüksek lisans mezunlarından lisans eğitimi diyetisyen olanlar, yataklı tedavi kurumlarında, çocuk ve yaşlı bakımevleri, ana-çocuk sağlığı, toplum sağlığı, özel diyet polikliniklerinde araştırıcı, eğitici, tedavi ve rehabilite edici olarak hizmet vermelerinin yanı sıra akademisyen olarak çalışabilmektedirler.
Beslenme uzmanı, insanların yemek alışkanlıklarını düzene sokup, sağlıklı beslenmeyi yaşamlarına dahil etmek için bir takım tıbbi testler yapan ve beslenme düzeni oluşturan kişiye verilen mesleki unvandır.
Diyetisyen, sağlıkla ilgili herhangi bir yüksek öğretim kurumunun en az 4 yıllık (bir yıl hazırlık ile 5 yıl) beslenme ve diyetetik eğitim-öğretim programını tamamlayarak “Beslenme ve Diyetetik Lisans Diploması” ile “Diyetisyen” unvanı alarak diyetisyenlik mesleğini yapmaya ve uygulamaya hak kazanan kişidir.
Tezli yüksek lisans programını başarı ile tamamlayan beslenme ve diyetetik lisansına sahip öğrenciler Uzman Diyetisyen; diğer öğrenciler Beslenme ve Diyetetik alanında Uzman unvanı kazanır. Ayrıca, lisansüstü eğitimini tamamlayan öğrenciler akademik kariyer yapma imkanına sahip olmaktadırlar.
Bir Gıda Mühendisi, diyetisyen olamaz; aynı şekilde tam tersi de mümkün değildir. Kısacası, Gıda Mühendisliği gıdaların üretim süreçleri ile ilgilenirken, diyetisyenler tüketilen bu gıdaların insan sağlığına etkileri ile ilgilenir.
Beslenme ve Diyetetik Tezli Yüksek Lisans Programına üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü'nden mezun olan öğrenciler başvurabilir.
Şu an ülkemizdeki diyetisyen sayısı 2023 Mart ayı itibariyle toplam 40.000'dir. Buna ek olarak, üniversitelerde bulunan Beslenme ve Diyetetik bölümlerinden her yıl 7.000 diyetisyen mezun olmaktadır.
Eğitim kurumlarında beslenme eğitimcisi olarak, sağlık kuruluşlarında klinik diyetisyen olarak (şeker ve kalp hastalıklarının tedavilerinde özel diyetler hazırlarlar),toplu beslenme yapan kuruluşlarda, Besin üretimi yapan kuruluşlarda, özel beslenme ve spor merkezlerinde görev alabilirler.
Diyetisyenlik ülkemizde yeni gelişen bir meslek dalı olup okullarda, sosyal hizmet kurumlarında, hastanelerde, kreş ve yuvalarda çeşitli kamu ve endüstri kuruluşlarında diyetisyenlerin çalışmalarından yararlanma eğilimi artmaktadır.
Uzman diyetisyenler, üniversitelerin sağlık yüksekokullarından veya sağlık bilimleri fakültelerinden lisans eğitimlerini tamamlayarak bu unvanı kazanırlar. Bu eğitimi başarıyla tamamlayan kişilere 'uzman diyetisyen' denilmektedir. Uzman diyetisyenler, hekimlerle birlikte koordineli ve eşgüdüm içinde çalışırlar.
Türkiye'de diyetisyenler en fazla tedavi ve yönetim alanlarında çalışmaktadırlar. Halen Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde 564, üniversite hastanelerinde 185, özel sağlık kuruluş larında 443 olmak üzere toplam 1182 diyetisyen çalışmaktadır (4).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri