Eğer uyku problemi yaşıyorsan en yakın market veya aktardan melisa, pasiflora, papatya, lavanta veya rezene çayı almalısın. Bu çayların her biri ayrı ayrı antidepresan etkili, sakinleştirici bitkilerden oluşmaktadır.
Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor. Alkolün uykuya dalmayı kolaylaştırıldığı düşünülse de, yapılan çalışmalarda uyku kalitesini bozduğu kanıtlanmış.
4-7-8 tekniğini bu adımlarla uygulayabilirsiniz: 1. Rahat bir pozisyon alın ve vücudunuzu gevşetin. 2. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın. 3. 7 saniye boyunca nefesinizi tutun.
İlgili 16 soru bulundu
5) Ender Saraç'tan Sağlıklı Uyku Kürü
Uykusuzluk problemi yaşayanlar için Ender Saraç bir kür önermektedir. Bu kür için 1 tutam papatya, 1 kaşığı anason, 8 yaprak melisa, 1 çay kaşığı rezene gereklidir. Tüm bitkileri bir demlik içinde demleyin ve uyumadan için.
Gece uykusundan önce tüketeceğiniz; badem, muz, yulaf ezmesi, süt ve yoğurt gibi yiyecekler uyku getiren besinler arasında yer alıyor.
Dengeli beslenmek, aktif kalmak ve size keyif veren aktivitelerle meşgul olmak; stresi azaltmaya ve uykuyu iyileştirmeye katkı sağlar. Ayrıca bir terapist veya sağlık uzmanıyla konuşmak, stresinizi yönetmek ve ihtiyacınız olan uykuyu almak için daha iyi stratejiler geliştirmenize yardımcı olacaktır.
Uykuya dalamayanlar için yatmadan önce ılık bir duş almak gevşemeyi ve uyumayı kolaylaştırır. Ilık duş, vücut ısısını artırırken ardından yatağa geçildiğinde vücut ısısı normal değerlerine dönerken kişinin uykusu gelir. Bu sırada uykuya geçiş de sağlanır.
Düzenli egzersiz yapmak, gün içinde kestirmekten kaçınmak, akşamları kafeinli ve alkollü içeceklerden uzak durmak uykusuzluğa çare olabilir.Yatmadan önce ılık suyla yapılan bir duş ve her gece aynı saatte yatıp, sabahları da aynı saatte kalkmayı alışkanlık edinmek, sorunu büyütmeden çözecektir.
FDA'nın Onayladığı İlaçlar
Orta-kısa etki süreli BDZ'ler: Triazolam (Halcion), lorazepam (Ativan), alprazolam (Xanax), temazepam (Restoril), oxazepam (Serax) ve estazolam (ProSom). Kısa etkili BDZ'ler, jet-lag etkisini azaltmada da kullanılabilmektedir.
Yatak odasının ısısının çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin ve yatacağınız odayı uyku öncesinde havalandırın. Uyuduğunuz odanın loş, rahat ve sessiz olmasına dikkat edin. Gerekirse kulak tıkacı ve göz maskesi kullanın. Vücudun biyolojik saatinin düzeni için her gün aynı saatte yatmaya ve uyanmaya çalışın.
Bitki çayları faydalı içerikleri sebebiyle içenleri sakinleştirir ve huzurla uykuya dalmalarına yardımcı olur. En iyi 5 bitki çayı papatya, çarkıfelek, nane, lavanta ve kediotu çayı olarak listelenebilir. Bu çaylar uyku sorunlarını gidermek ve kaliteli uyku uyumak için tercih edilir.
E, D, B12 ve B6 vitaminleri uykusuzluk konusunda etkili olduğu bilinen bazı vitaminler. Ancak uykusuzluk konusunda takviye vitamin almak için mutlaka uzman desteği almak gerekiyor. Herhangi bir fiziksel soruna bağlı olarak gelişmeyen uykusuzluk şikâyetinde psikolojik nedenlerden de söz edilebilir.
D vitamini eksikliği, demir eksikliği, B12 eksikliği, B6 ve B2 vitamini eksikliği, kalsiyum eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Allahümme eslemtü nefsi ileyke ve veccehtehü vechi ileyke ve fevvadtü emri ileyke ve elce'tü zahri ileyke,rağbeten ve rehbeten ileyke,la melcee ve la menca minke illa ileyke.
İnsomnia (uyuyamama hastalığı): İnsomnia belirtileri, uykuya dalmada sorun yaşama, çok erken saatlerde uyanma, gece boyunca uykunun bölünmesidir. Bu rahatsızlıklar dışında, psikolojik etkenler, yaş, kabuslar, depresyon, kalp rahatsızlıkları, ilaçlar ve yaşam stili de uyku sorunlarına yol açan sebeplerdendir.
Türkçe Okunuşu: Allahümme eslemtü nefsi ileyke veveccehtü vechi ileyke vefevveztü emri ileyke veelce'tu zehri ileyke. Rağbeten ve rahbeten ileyke. La melcae velamenca minke illa ileyke.
Vitamin eksikliği uyku sorunlarının başlıca sebepleri arasında yer alır. Ancak pek çok kişi bunun farkında değildir. D vitamini eksikliği, B12, B6, B2 vitamini eksikliği yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da uykusuzluğa neden olabilir. Özellikle D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde uykusuzluk sıkça görülebilir.
Önce dilinizi damağınıza değdiriyorsunuz ve bütün süreç boyunca orada tutuyorsunuz. 4 saniye boyunca burnunuzdan nefes alın, 7 saniye boyunca nefesinizi tutun, 8 saniyede de verin. Bu işlemi 4 kere arka arkaya yapın, farkı göreceksiniz. Üzerinize bir ağırlık çökecek ve uykuya geçişiniz daha kolay olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri