Brokoli, lahana, kabak, biber bağırsak çalıştıran sebzeler arasında bulunur. Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir.
Bunlar arasında günlük sıvı tüketimini arttırmak, kuru kayısı, incir, erik ve mürdüm eriği gibi kuru meyvelerin, elma, üzüm ve avokado gibi taze lifli meyvelerin, ıspanak, lahana, kızılcık, kereviz, pancar, pırasa, baklagiller gibi bol lifli sebze ve gıdaların tüketimine yer vermek en etkili yöntemler arasındadır.
Bazı insanlar günde 3 kez tuvalete çıkabilirken bazıları ise haftada 3 kez çıkabilir. Kabızlıktan bahsedebilmek için kişinin haftada 3'ten az tuvalete çıkıyor olması gerekir. Eğer haftada bir tuvalete çıkma söz konusuysa ciddi bir kabızlık olabilir. Kabızlık iki haftadan fazla sürüyorsa mutlaka hekiminize başvurun.
Fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi baklagillerde lif kaynağı açısından oldukça zengin yiyeceklerdir. İçerdiği besin değerleri açısından hem sağlığa hem de sindirim sistemine olumlu etkisi oldukça fazladır. Enginar da içerdiği besinler sayesinde kabızlığa iyi gelen sebzeler arasında bulunur.
Kabızlığa İyi Gelen Diğer Besinler
Kaju, badem, ceviz, fındık, Brezilya cevizi gibi yağlı tohumlar, Susam, chia, rezene tohumu, keten tohumu, kabak çekirdeği gibi tohumlar, Kuru fasulye, börülce, nohut, barbunya, mercimek gibi kuru baklagiller.
İlgili 20 soru bulundu
Bağırsak çalıştıran meyve ve sebzeler kayısı, hurma, elma, armut, kivi, incir, turunçgiller, erik, avokado, üzüm, pancar, ıspanak, pazı, enginar, kabak, lahana olarak da sayılabilir. Yulaf ezmesi, çiya tohumu, keten tohumu, zeytin ve zeytinyağı bağırsakları çok çalıştıran gıdalar arasında yer alır.
Zengin lif içeren gıdalarla beslenme ve bol sıvı tüketimi kabızlığın düzeltilmesinde büyük rol oynar. Günlük sıvı alımı günde 2 litreye çıkarılmalıdır. Kuru erik, elma, portakal, bezelye, yeşil fasulye, barbunya, pişmiş yulaf ezmesi, badem, yer fıstığı ve tam buğday ekmeği lif açısından oldukça zengin gıdalardır.
Kabızlığa yoğurt ile destekleyici bir çözüm bulmak için günde bir ya da iki kase kadar yoğurt tüketebilirsiniz. Bağırsaklar üzerindeki etkisini artırmak için içerisine lif içeriği yüksek yulaf ve taze meyveler ekleyebilirsiniz. Yoğurdu yemeklerle birlikte ya da ara öğünlerde ayran veya cacık şeklinde tüketebilirsiniz.
Bunun yanı sıra Türk kahvesi kabız yapabilir. Türk kahvesi genel olarak dışkı içindeki sıvıyı çeker. Bunun yanı sıra dışkı katılaşacağı için kabızlığa da zemin hazırlanmış olur. Eğer kabız olunursa Türk kahvesinden uzak durulmalıdır.
Herhangi bir nedenden dolayı dengenin bozulması kötü bakteri sayısını artırarak kabızlık, ishal, şişkinlik, gaz gibi bağırsak problemlerine yol açabilir. Kabızlık için zeytinyağı kullanarak bağırsak florasının sağlığının korunmasına yardımcı olabilirsiniz.
Günde üç veya dört kere büyük tuvalete çıkmak normal kabul edilmektedir.
Fakat üç ya da daha fazla gün, tuvalete çıkmamak için fazla uzun bir süredir. Normal koşullarda üçüncü günden itibaren tuvalete çıkmak dışkının sertleşmesinden kaynaklanarak zorlaşır. Haftada üç seferden daha az büyük tuvaletin yapılması durumu kabızlık olarak tanımlanmaktadır.
Bol lifli gıdalar dışında gün kurusu, kuru kayısı, kuru erik, kuru incir gibi kurutulmuş meyveler, keten tohumu gibi yağlı tohumlar gibi probiyotik gıdalar kabızlık tedavisinde önemli rol oynuyor.” Ne kadar az hareket edilirse bağırsakların da aynı ölçüde yavaş çalıştığını dile getiren Uzm. Dyt.
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Şiddetli kabızlık varsa sodyum fosfat, magnezyum tuzları ve laktuloz grubu ilaçlar tedavide kullanılabilir. Lavman ve fitil diğer tedavi seçenekleridir. Beslenme ile ilgili yaşam tarzı değişiklikleri temel olarak lifli gıdaların tüketiminin ve sıvı alımının arttırılmasını hedefler.
Süt ayrıca bağırsak sağlığı için oldukça faydalı. Bağırsakları çalıştıran süt böylelikle kabızlık çeken ya da ishal sorunu yaşayan kişilerin hayatlarını iyileştirmelerine yardımcı oluyor.
Kabızlık şikayeti çekenler kahve ve zeytinyağı içince geçiyor. Bağırsakların iyi çalışması için bu iki besin çok faydalı. Su içmek ve lifli gıdaları tüketmek de kabızlığı gidermek için önemli yer tutuyor." dedi.
Çay, fazla tüketildiğinde kabızlığa yol açması mümkün olan içeceklerden biridir. Bunun yanı sıra yeşil çay ya da bitkisel çayların da bağırsaklara iyi geldiği bilinmektedir.
Aksine kahve idrar söktürücü olduğu için dışkı içerisindeki sıvıyı çeker ve dışkı katılaştığı için kabızlığa zemin hazırlar. Eğer kabız olduysanız kahve, çay, kola ve alkol tüketmeyin. Lavman kabızlığı giderir.
Kişiler eczaneden bağırsak düzenleyici olarak Enterogermina alabilirler. Bağırsak ve kabızlık için kişiler Nature's Supreme ilacını tercih ederek reçetesiz probiyotik alabilirler.
Sabahları limonlu su içmek kabızlık gibi bağırsak problemlerinin giderilmesinde etkilidir. Bu suyun sıcak veya ılık olarak tercih edilmesi sindirim sisteminin hareketlerini düzenleyerek gün içinde etkili bir rahatlık sağlar. Sindirim sisteminin düzenlenmesi tüketilen yiyeceklerin sindirilmesini kolaylaştırır.
KABIZLIK Her ne kadar beklenmedik olsa da çayın içerisinde bulunan tanen isimli madde vücutta depolanır. Çayın fazla tüketimi tanen maddesinin vücuda fazla nüfuz etmesiyle kabızlığa neden olur.
Karbonatlı su sindirim sistemi için çok yararlıdır. Hazımsızlık sorunlarının yanında kabızlık sorununa da iyi gelir. Kabızlık yaşayan insanlara karbonatlı su içmeleri önerilir.
İbrahim Saraçoğlu. Bu şekilde tüketilen keçiboynuzu sindirim kabızlık ve gaz problemlerini tedavi ediyor. Yoğurt suyu: Doğal yoğurttan elde edilen yoğurt suyu da bağırsakların hızlı bir şekilde çalışmasına yardımcı oluyor. Sabah akşam içilen yoğurt suyu ile kabızlık problemini anında yok edebilirsiniz.
Lavman acil tuvalet ihtiyacı oluşturabileceğinden uygulamanın tuvalete yakın bir yerde yapılması önerilmektedir. Uygulama sırasında lavmanın bağırsakların içerisine daha rahat geçebilmesi için bacaklar karına doğru çekilmelidir. Lavman tüpünün kolay yerleşimi için tüpün ucuna kayganlaştırıcı jel uygulanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri