Şarap en az kaç yıllık olmalı sorusunun tek bir yanıtı yok. Bir şarap ortalama olarak 2 sene içinde ideal lezzetine ulaşıyor. Şarap yapımının ilk aşamasından içilecek kıvama gelme süresi büyük ölçüde ilk birkaç ay içinde tamamlanıyor.
İnce gövdeli, yumuşak üzümlerden yapılan şaraplar, yıllandırılmaya müsait değildir. Bu şaraplar daha erken tüketilmelidir. Öküzgözü, Boğazkere, Bordeaux şarapları 10 seneye kadar bekletilebilir. Bunun yanında Kalecik Karası, Porto, Rioja, Zinfandel türü şarapları 5 yıldan 10 yıla kadar bekletmeniz mümkündür.
Şarapların kalitesi, sahip oldukları renklerden anlaşılabilmektedir. Örneğin, kaliteli beyaz şaraplar; açık renk, krem rengi, beyaz veya daha koyu bir renkte olmalıdır. Kırmızı ve rose şarapların ise genellikle kırmızıdan mora doğru ilerleyen bir renk skalası mevcuttur.
Şişede meydana gelen günlük sıcaklık değişimlerin neticesinde, şişenin içine giren hava, şarabın bozulmasına neden olur. Isı 10 C nin altına düştüğünde, şarap iyi bir şekilde yıllanmaz; 20 derecenin üstünde ise şarap erken yıllanır.
Ancak, şarapların çoğunluğu yıllandırılmaz ve hatta yıllandırılan şaraplar bile nadiren uzun süre yıllanırlar; Şarabın %90'ının bir üretim yılında, %99'unun ise 5 yıl içinde tüketilmesi gerektiği tahmin edilir.
İlgili 30 soru bulundu
Dünyanın en iyi şarapları uzun süre yıllanır ama bir genelleme yaparsak beyaz şarapların pek çoğu üretim tarihlerinden sonra üç yıl içinde, kırmızılarsa beş yıl içinde içilmelidir.
Cevap: Şarabın adı ve yılı ne olursa olsun, “vitrin köşesinde” duran bir şarap kalitesini arttırarak yıllanmaya değil hızla bozulmaya mahkumdur. Şarabın kalitesini koruması ve daha da geliştirmesi için öncelikle taze içime değil yıllanmaya uygun bir şarap olması gereklidir.
Beyaz şaraplar
Riesling: Ucuz şaraplar 2 yıl; kaliteli Alman örnekleri 5-20 yıl arası; tatlı şaraplar sek şaraplardan daha uzun süre yıllandırılabilir. Semillon: Avustralya'nın Hunter vadisinde üretilen kaliteli şaraplar için 5-10 yıl arası; diğer şaraplar için 1-2 yıl.
Almanya'nın Speyer kentindeki Pfalz Tarih Müzesi'nde yaklaşık 1.700 yaşında olduğuna inanılan açılmamış bir şarap şişesi duruyor. Bu şişenin içeriği en hafif tabiriyle biraz şüpheli görünüyor – ancak mikrobiyal ölçekte, dokusu midenizi bulandırsa bile sizi gerçekten hasta etmeyebilir.
Bu değişim, şaraptaki bileşiklerin birbirleriyle reaksiyona girmesi sonucu ortaya çıkar. Ayrıca, yıllandıkça şarapların asit oranları da düşer. Bu, şarabın daha yumuşak ve tatlı hale gelmesine neden olur. Bunun nedeni, şarapta bulunan asidik bileşiklerin zamanla parçalanması ve daha basit bileşiklere ayrılmasıdır.
Bir şarap seçerken, aroması ve tadı kadar rengine de bakın. Renk size şarabın hangi tatlara sahip olacağına dair bir fikir verebilir. Kırmızılar daha meyveli tatlara, beyazlar ise çiçek notalarına eğilimlidir, aroma ve tat size bu özel şişeden ne tür bir lezzet hissi beklemeniz gerektiği konusunda bir fikir verecektir.
Tadı gençken sahip olduğu yaş meyve aromaları kurutulmuş meyve aromalarına dönüşür. Taneni ve asiti yumuşar. Dokusu ipekleşir. Yıllanmış bir şarap alırken kontrol edilmesi gereken en önemli nokta, mantarla şarap arasında şişenin boynundaki boşluğun normalden fazla olmaması ve mantardan şarabın sızmamış olmasıdır.
Beyaz şaraplar genel olarak serin yerde muhafaza edildikten sonra tüketiliyor. Kırmızı şaraplar ise aksine oda sıcaklığında, tatlı beyaz şaraplar 4 ile 6 santigrat derece aralığında, sek ise 6 ile 10 santigrat derece aralığında içiliyor. Kırmızı şarap içmeden önce mutlaka şarap şişesini havalandırmalısınız.
Yatık pozisyonda duran şişede mantar kapak sıvı ile temas ederek şişecektir böylelikle şişe içerisine oksijen girmesini engelleyerek şarabınızın bozulmasını engeller. Mantar kapaklı şişeyi dik pozisyonda tutarsanız bir süre sonra mantar tıpa kurumaya başlayacak ve şarabın hava ile temas etmesine neden olacaktır.
Mahzenlerde senelerce yıllanmış şaraplar, diğer şaraplar gibi paldır küldür içilmiyor. Bunları özel karaflara itinayla süzmek, havalandırılıp "açıldıktan" sonra yudumlamak gerekiyor...
Cabernet şarabı, kırmızı şarapların en koyu ve en ağır olanıdır.
Mey İçki'nin şarap bölümü olan Kayra, Türkiye'nin en pahalı şarabı olarak nitelediği “Kayra Imperial” serisini üretti.
Fransa'da 1774 yılında üretilen bir şarap 103 bin 700 euro ile rekor fiyata satıldı. Fransa'nın Jura bölgesine özgü sarı şarabı (vin jaune) Kral 16. Louis döneminde üretilmişti. Açık artırmada aynı şaraptan bir şişe 76 bin 250, bir diğer şişe de 73 bin 200 euroya satıldı.
Dünyanın en pahalı şarabının 1787 ürünü bir ''Chateau Lafite'' olduğu ve şarabın bir şişesinin 1985 yılında 160 bin dolara satıldığı bildirildi. Guinness Rekorlar Kitabı'na da geçen bu şarap, hálá dünyanın en pahalı şarabı olma özelliğini koruyor.
Üzümünün nereden geldiği, hasat zamanı, üretim süreci, kullanılan fıçının türü gibi etmenler, yıllanmış şarabı özel ve pahalı kılar.
Buke: Şarabın yıllanması sonucu ortaya çıkan kokulara denir. Genel olarak temel genç meyve ve meşe aromalarının ötesinde karmaşık tatlar geliştiren olgun şaraplara has bir koku türüdür.
Şarabı kadehe döktüğünüzde rengi bulanık ve kahverengi tonlar yoğunlaşmışsa şarabınız bozulmuştur. Şarabı kokladığınızda sirke, aseton, çürük ahşap, yumurta, tutkal kokuları alıyorsanız şarabınız bozulmuştur. Şarabı yudumladığınızda çok ekşi, çok acı tatlar alıyorsanız şarabınız bozulmuştur.
Beyaz şarap ile keçi peyniri, kaşar peyniri gibi peynirler tercih edilebilir. Kırmızı şarap ile Izgara bonfile, sade burger, ızgarada pişirilmiş kuzu eti, baharatlarla marine edilmiş ve odun ateşinde pişirilmiş etle çok uyumludur. Kırmızı şarap ile domates soslu makarnalar ile de tercih edilebilir.
– Açılmış ancak tamamı içilmemiş bir şarabın mantarını sıkıca yerine oturtup buzdolabınızda biraz bekletebilirsiniz. Bu süre, şarabın cinsine bağlı olmakla birlikte, genelde 3 gündür. Bu şekilde daha uzun süre bekletilen şarabın aroması değişmeye, taze meyve kokuları ve tadı yok olmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri