2019 yılında yapılan araştırmada dünyanın yaşam kalitesi en yüksek ülkesi olarak seçilen İsveç'te lagom isimli bir felsefeye inanılıyor. Ne çok ne az, dengeli bir yaşam fikrini içeren felsefe, İsveçlilerin mutluluklarının ve yaşam kalitelerinin yüksekliğinin esas çıkış noktası.
En Mutlu Ülke Finlandiya
Dünya Mutluluk Endeksi, 2012'den bu yana her yıl yayınlanıyor. Son yayınlanan 2023 raporuna göre, geçtiğimiz yıl dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya oldu. Finlandiya'yı Danimarka, İzlanda, İsrail ve Hollanda takip ediyor.
Peki, dünyada refah seviyesinin en yüksek olduğu ülkeler hangisi? Legatum Global Refah Endeksi 2021 yılı verilerine göre zirvede 84 puanla Danimarka ve Norveç bulunuyor. İsveç, Finlandiya ve İsviçre 83 puanla bu ülkeleri takip ediyor. Türkiye ise 167 ülke içinde 56 puan ile 93. sırada.
En Sağlıklı Ülkeler Endeksi'nde İspanya'nın ardından ikinci sırada İtalya gelirken, İzlanda üçüncü, Japonya dördüncü, İsviçre beşinci, İsveç altıncı, Avustralya yedinci, Singapur sekizinci ve Norveç dokuzuncu sırada yer aldı.
Yaşam kalitesi, yerleşme sürecinin kolaylığı, yurt dışında çalışma ve finans sağlama açısından ülkeleri sıralayan raporda Meksika 1. sırada yer aldı. Meksika'da yaşamaya başlayanlar, ülkenin kültürüne adapte olmanın kolay olduğunu ve ülkenin uygun fiyatlı olması nedeniyle ev bulmakta zorluk çekmediklerini dile getirdi.
İlgili 35 soru bulundu
Küresel Barış Endeksi'ne göre İzlanda ve Danimarka dünyanın en huzurlu iki ülkesi olmayı sürdürüyor.
Dünyadaki 101 ülkenin hava kalitesini canlı olarak takip eden İsviçre merkezli IQ Air'in yayımladığı raporda da Avustralya, Estonya, Finlandiya, Grenada, İzlanda ve Yeni Zelanda, dünyanın en temiz havasına sahip ülkeleri arasında gösterildi.
Sonuç olarak, dünyada en az suç işlenen ülke olarak İzlanda gösterilebilir. Ancak, diğer Kuzey Avrupa ülkeleri olan Danimarka ve Finlandiya da suç oranları konusunda benzer başarılara sahiptir.
Himalayaların ardındaki ütopya ülkesi Bhutan son 50 yılda kendi özgün kültürünü ve doğasını koruyan, ekonomik refahı değil “bireysel mutluluğu” hedefleyen bir sistem geliştirdi.
Yaşamını Tayvan'da sürdüren katılımcıların %83'ü, ülkede yaşamın ucuz olduğunu, %96'sı ise kazandıkları paranın tüm giderlerine yettiğini belirtiyor ve bu da Tayvan'ı listenin üst sıralarına yerleştiriyor.
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi.
Seyahat dergilerinden Traveler's Digest tarafından yapılan anket dünyanın en güzel kadınlarının İsveç'in başkenti Stockholm'de yaşadığını ortaya koydu.
Sırada listenin zirvesindeki ülke var. Kuzeyin uzak adası İzlanda, World Peace Index tarafından yılın en huzurlu ülkesi seçildi.
Dünyanın en mutsuz ülkesi olarak da Afganistan belirlendi.
Türkiye, 2019 yılı raporunda 79'uncu sıradayken, 2020'de 14 sıra gerileyerek 93'üncü, 2021 yılında ise 104'üncü sırada yer bulabildi. 2022 yılı raporunda ise Türkiye, sıralamada 18 basamak birden düşerek 146 ülke arasında 112'nci oldu.
En yüksek riske sahip olarak derecelendirilen ülkeler ise ağırlıklı olarak Afrika veya Ortadoğu'da yer alıyor. Aşırı risk taşıyan 14 ülke, Afganistan, Yemen, Suriye, Libya, Mali, Somali, Güney Sudan, Orta Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Nijerya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Ukrayna, Pakistan, Irak ve Mısır oldu.
Türkiye 63 ülke arasında 6. sırada yer alıyor. Araştırma sonuçları, Balkanlar ve Türkiye'de el yıkama alışkanlığının diğer Avrupa ülkelerine oranla yüksek olduğunu gösteriyor. Avrupa'da tuvaletten sonra elini sabunla en çok yıkayan ülkeler sıralamasında Bosna Hersek yüzde 96 ile listenin başında yer alıyor.
Dünyanın en mutlu ülkeleri (İlk 10)
Listede Finlandiya 10 üzerinden 7.8 puan alarak zirvede yer alırken, Danimarka 2'inci (7.6), İzlanda 3'üncü (7.5), İsrail 4'üncü (7.4), Hollanda 5'inci (7.43) sırada yer aldı.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. Uluslararası Para Fonu haricinde, Dünya Bankası'nın 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 (2022 dataları sistemde yer almıyor) verileri de incelenerek her iki kurumun dataları karşılaştırıldı.
Bu listede Türkiye'den daha ucuz olan ülkeler Gürcistan, Vietnam, Laos, Nepal, Ermenistan, Bolivya, Kamboçya ve Ukrayna olurken Türkiye ile aynı veya daha pahalı olarak aktarılan ülkeler ise Meksika, Kolombiya, Romanya, Brezilya, Tayland, Cape Verde, Baltık ülkeleri, Endonezya, Filipinler, Küba, Fas ve Guatemala.
AB ülkelerinde yasal olarak yaşayan ancak AB vatandaşı olmayan Türk vatandaşları (2021) 1 Ocak 2021 itibariyle AB ülkelerinde 1 milyon 890 bin Türk vatandaşı yaşıyor. İlk sırada 1 milyon 316 bin ile Almanya yer alıyor. Bu da AB ülkelerindeki 10 Türk vatandaşının 7'sinin Almanya'da yaşadığını gösteriyor.
Çalışmak için en kolay hangi ülkeye gidilir? Çalışma vizesini en kolay veren ülkeler İrlanda, Portekiz, Almanya, Danimarka ve Finlandiyadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri