Cambridge Üniversitesi'nde çalışan bir grup gökbilimci bugüne kadar bilinen en küçük yıldızı keşfetti. Bilimsel yazında EBLM J0555-57Ab olarak adlandırılan yıldız Dünya'ya yaklaşık altı yüz ışık yılı uzaklıkta. Çapı Satürn'ünkinden biraz büyük olan yıldızın kütlesi Güneş'inkinin sadece %8'i kadar.
Kırmızı cüce adı verilen küçük yıldızlar ise büyük yıldızların aksine yakıtlarını çok yavaş yakar ve on ile yüz milyar yıl arasında yaşamlarını sürdürürler. Yaşamlarının sonuna doğru gittikçe parlaklıklarını kaybederler ve kara cüceye dönüşürler.
Bugüne kadar keşfedilen en küçük yıldız olan EBLM J0555-57Ab, Jüpiter'in kütlesinin yaklaşık 85 katı kütleye sahiptir.
Yaklaşık 700.000 kilometre yarıçapı ile Güneş'imiz özellikle büyük bir yıldız değildir. Güneş bizim gezegenimizden çok daha büyük olsa da çoğu yıldıza göre küçüktür. Güneş'in kütlesi Dünya'nın kütlesine göre yaklaşık 333.000 kat daha büyüktür.
Kırmızı cüce dediğimiz en küçük kütleli yıldızlar, ortalama olarak Güneş kütlesinin %10'u ile %50'si arasında bir kütleye sahip olabilir. Bu türden yıldızların Samanyolu'nda en çok sayıda bulunan yıldız türü olduğu düşünülmektedir. Güneş'e yakın yıldızların büyük bir çoğunluğu kırmızı cücedir.
İlgili 40 soru bulundu
Dünya'ya en yakın yıldızın bilinen adı Proxima Centauri'dir ve bu 1915 yıldız yılında keşfedilmiştir ve Proxima Centauri 11,05 kadirle çıplak gözle göremeyecek kadar sönük olmasına rağmen Güneş'e bilinen en yakın yıldızdır.Proxima b'nin yaşanabilirlik potansiyelini inceleyince Güneş dışı gezegenin muhtemelen Güneş ...
Bulutsu oluşumu
Bir bulutsu, oluşmadan önce bir yıldızdır. Bu yıldız büyüdükten sonra ya beyaz cüce nötron yıldızı ya da bir karadelik olur. Fakat bütün yıldızlar bunlardan biri olmadan önce kırmızı süperdev hâline gelir.
Gece gökyüzünün en parlak yıldızı olan Sirius -1.47 görünür kadir derecesiyle, en parlak ikinci yıldız olan Canopus'a oranla onun iki katı parlaktır. Bununla birlikte, Ay, Jüpiter veya Venüs kadar parlak görülmez. Merkür ve Mars ta bazen Sirius'tan daha parlak görünürler.
En küçük gezgen olan Merkür gezegeninin özellikleri
Güneş sisteminde Güneş'e en yakın ve en küçük gezegen olan Merkür, yaklaşık 88 Dünya gününe eşit olacak gezegen olan Merkür, yaklaşık 88 Dünya gününe eşit olacak yörünge süresi ile aynı sistemde bulunduğu diğer gezegenlerden daha hızlıdır.
Avrupa Uzay Ajansı'na (ESO) ait Şili'deki Çok Büyük Teleskop (ÇBT) yardımıyla yapılan çalışma, Dünya'dan 12 bin ışık yılı uzaklıktaki, çapı Güneş'inkinin 1300 katından daha büyük olan HR 5171 A'nın evrende şimdiye kadar gözlenen en büyük yıldız olduğunu ortaya çıkardı.
Yıldızın sıcaklığı 420 °C ve bu bir yıldız için epey soğuk. Bilim insanları radyo dalgaları yayan (şimdilik) en soğuk yıldızı belirlemeyi başardı. WISE J0623 olarak adlandırılan bu kahverengi cüce, normal bir yıldız olamayacak kadar küçük, bir gezegen olamayacak kadar da büyüktü.
Bize en yakın “küçük” yıldız, Centauri yıldız sisteminin bir üyesi olan 4.2 ışık yılı uzaktaki Proxima Centauri. Bu yıldızın kütlesi Güneş'in sadece %12'si kadar, yani en küçük yıldız değil. Yine yakın çevremizde 7 ışık yılı uzakta yer alan Wolf 359 yıldızı da %9 Güneş kütlesi'ne sahip.
Aslında yıldızlar sürekli olarak ışık yaymaktadır. Yani uzaydaki bir astronot yıldızları hep aynı parlaklıkta görmektedir. Bir yıldızın ışığı atmosferden geçerken hava ısısındaki değişikliklerden dolayı kırılmaktadır. Bu da dünyadan bakıldığında ışığın yanıp sönüyormuş gibi görünmesine neden olur.
Kemerin altında sıralanmış “üç” yıldız ise Avcı'nın kılıcına işaret eder. Bu üç yıldızı görebilmek için daha karanlık gökyüzüne ihtiyacınız olacak, şehir ışıklarında kılıcı seçemeyebilirsiniz. Kılıcın ortasındaki “yıldız” aslında bir yıldız değil, galaksimizdeki yıldız doğumevlerinden birisi olan Orion Bulutsusu.
Yıldızlar kısaca yüksek orandaki gaz ve toz bulutlarının bir araya gelmesiyle sıkışması sonucu oluşur. Bu oluşum oldukça uzun bir zaman içerisinde gerçekleşir. Ki bu zamanı milyarlarca yıl olarak nitelemek mümkün. Zaman içerisinde ise güneş sisteminde olduğu gibi yıldızlar çevresindeki gezegenlere hayat vermeye başlar.
Âlem ve cihan, biri Arapça diğeri İrani kökenli sözcükler olup hem yerküreyi hem de evreni tanımlamak için kullanılabilirler. Dünya anlamında yüre sözcüğü de bulunmaktadır.
Güneş'ten olan uzaklıklarına göre gezegenler sırasıyla Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün'dür.
dünyaya en yakın gezegen hangisi. gezegenler içten dışa doğru merkür venüs. dünya mars. jüpiter satürn uranüs ya da mars. dünya venüs arası mesafe ortalama da 41000000km. dünya mars arası mesafe ortalama da 78000000km. dolayısıyla cevap merkür. evet dünyaya ortalama da en yakın olan gezegen.
Akşam Yıldızı, Sabah Yıldızı, Çoban, Çulpan veya Tan Yıldızı olarak da isimlendirilen Zühre; görülebildiği zamanlar, gökyüzündeki en parlak cisim olarak dikkat çeker.
İlk yıldızların Büyük Patlama'dan (Big Bang) yani bir süre sonra, yani 13.7 milyar yıl önce, ortaya çıkmaya başladığı düşünülüyor. Bu yıldızlar hidrojen ve helyumdan oluşmuştur ve yapılarında metal elementler oranı çok azdır. Ender olarak rastlanan bu yıldızlardan şimdiye kadar daha çok Samanyolu'nda bulundu.
Eğer uzayda bol miktarda bulunan bu göktaşlarının yörüngeleri Dünya'mızın yörüngesi ile kesişirse, göktaşı büyük bir hızla (12-72 km/sn) atmosfere girer. Bu sırada meydana gelen sürtünme ile göktaşı ısınır, yanar ve ışık saçmaya başlar. Halk dilinde bu olaya yıldız kaydı denir.
BULUTSU (NEBULA) NEDİR?
Bulutsu, yıldızlararası ortamda bulunan astronomik ölçekte çok büyük alana yayılmış kozmik gaz ve tozdan oluşan yapılara verilen isimdir. Latince nebula (sis) isminden türemiştir. Bulutsular, yıldızların doğum yerleri veya bir yıldızın öldükten sonra ardında bıraktığı yapılardır.
Tüm yıldızların doğum yeri olan bulutsular (nebula), galaksilerin temel bileşenlerindendir. Bir Nebula oluşmadan önce bir yıldızdır. Bu yıldız büyüdükten sonra ya beyaz cüce ya nötron yıldızı ya da bir karadelik olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri