Mutlak haklar: Hak sahibi tarafından, hakkı ihlal etmesi söz konusu olan herkese karşı ileri sürülebilen haklardır. Herkes bu haklara uymak yükümlülüğü altındadır. Kişilik hakkı, velayet hakkı ve ayni haklar mutlak haklardandır.
NİSPİ HAKLAR. Belirli kişilere karşı ileri sürülebilen ve sadece belirli kişilerce ihlal edilebilen haklardır. Hak sahibi, hakkını sadece yükümlü olan kimseye karşı ileri sürebilir ve hakkı ihlal edebilecek olan da yükümlü taraftır. Üçüncü kişiler nispi hakkı ihlal edemezler.
Her insanın kendi bedeni, sıhhati, yaşam ve sağlığı, namus, şeref, haysiyet, adı ve resmi, sosyal ve ekonomik saygınlığı, aile hayatının gizliliği gibi, fiziki, biyolojik ve manevi varlıkları üzerinde sahip olduğu haklardır. Mutlak haktır.
Mirasçının tereke üzerindeki miras hakkı, mutlak bir haktır.
Özel hukukun kapsamına giren hakların bir türü olarak fikrî haklar, malvarlığına ait mutlak haklardandır ve sahibine inhisari yetkiler tanır.
İlgili 21 soru bulundu
Mutlak haklar sınırlı sayıda olup konusuna göre mallar ve kişiler üzerinde mutlak haklar olarak ikiye ayrılır. Mallar üzerindeki mutlak haklar maddi mallar üzerindeki ve gayri maddi mallar üzerindeki haklar olarak ikiye ayrılır.
İnsan Hakları Dokunulamaz, Devredilemez ve Ertelenemez Bir Bütündür ve Evrenseldir! Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin Birleşmiş Milletler (BM) tarafından kabul edilişinin 66. yıldönümü.
Bunun dışında egemenlik hakları kapsamında olan intifa hakkı bir sınırlı ayni hak tipi olup; sınırlı ayni haklar içerisinde irtifak hakları sınıfında yer alır. Aynı zamanda intifa hakkı bir egemenlik hakkı olmasından ötürü mutlak haklar sınıfında yer almaktadır.
Mallar üzerindeki en geniş yetkiyi veren mutlak hak, mülkiyet hakkıdır. Mülkiyet hakkı, bir mal üzerinde sahibine bu malı kullanma, bu maldan yararlanma ve bu mal üzerinde tasarruf etme yetkilerini verir. Mülkiyet hakkı dışında mallar üzerinde daha sınırlı yetki veren sınırlı ayni haklar vardır.
Yukarıda da bahsedildiği gibi alacak üzerinde bir etkisi yoktur. Rehinli alacağın temlikinde, ipotek alacağa mutlak olarak bağlıdır. (Oğuzman vd., 2006: 745).
Yaşama hakkı, en temel haktır. Bu hak karşısında diğer haklar türev, ikincil haklar konumundadır. Diğer tüm hakların kullanımı ve varlığı bu hakka bağlıdır. Bu yönüyle yaşama hakkı mutlak bir haktır.
1- Allah (c.c.) hakkı 2-insan hakkı 3- müşterek (karma) hak olmak üzere üçe ayrılır.
Mutlak Hak: Herkese karşı ileri sürülebilen, hak sahibine en geniş yektiler veren haklar. Yararlanma, kullanma, bulunma yetkisi verir. Sınırlı ayni haklar hak sahibine, mülkiyet hakkının verdiği yetkilerden birisini veya ikisini sağlayan haklardır. Bu haklar irtifak hakkı, rehin hakkı, taşınmaz yüküdür.
Yaşama hakkı; en temel haktır. Hiçbir şekilde ortadan kaldırılamaz sınırlandırılamaz. Kişi dokunulmazlığı hakkı; kişinin hem beden, hem ruh bütünlüğünü korumaya yöneliktir. Sağlık Hakkı; herkes, sağlıklı bir çevrede yaşama ve sağlığını koruyacak tedbirler alma hakkına sahiptir.
Zira üst hakkının sahibine yüklü taşınmaz üzerinde sağladığı yetkiler bir irtifak hakkı; inşaat üzerinde sağladığı yetkiler ise mülkiyet hakkıdır. Dolayısıyla üst hakkı içeriğinde bir sınırlı ayni hak bir de mutlak hak olmak üzere iki farklı hak bulundurmaktadır.
Ayni Hak, sahibine Eşya üzerinde doğrudan hakimiyet sağlayan bir Hak olduğu için, bu Hakkın belli bir yükümlüsü yoktur. Ayni Hakka herkes uymak zorundadır, dolayısıyla Ayni Hakkı herkes ihlal edebilir. Bu bağlamda, Ayni Hak, herkese karşı ileri sürülebilir, yani Mutlak bir Haktır.
Mutlak Haklar herkese karşı ileri sürülebilen ve bu nedenle de herkesin saygı duymakla ve uymakla yükümlü olduğu haklardır. Zamanaşımına uğramazlar, sayıları da yasada sayılanlarla sınırlıdır.
Ayni hak aynı zamanda herkese karşı ileri sürülebilme özelliği taşır, kısacası nisbi değil mutlak hak niteliğindedir.
- Mutlak haklar başkalarına devredilemez ya da miras olarak bırakılamaz. - Mutlak haklar hukuka aykırı olarak haciz edilemez.
1) Süre: İntifa hakkı süreli veya hak sahibinin hayatı boyunca tanınabilir. Süresiz olarak tanınması halinde veya hak sahibinin hayatından daha uzun bir süre öngörülmüş olması halinde hakkın süresinin hak sahibinin hayatı ile sınırlı olduğu kabul edilir. Tüzel kişilerde ise en çok yüz sene süre öngörülebilir.
Gerçek kişiler bakımından intifa hakkı mirasçılara geçmeyeceğinden intifa hakkı sahibinin ölümü halinde intifa hakkı sona erecektir. Yine tüzel kişilik bakımından tüzel kişiliğin sona ermesi ve ticaret sicilinden terkin edilmesi halinde de intifa hakkı sona erecektir.
İrtifak Hakkı -2. Bu haklar lehine kuruldukları kişiyle var olan, devredilemeyen ve mirasçıya geçemeyen irtifak haklarıdır. İntifa hakkı, belirli bir gerçek veya tüzel kişiye, hakkın konusu olan şey üzerinde tam bir yararlanma yetkisi veren, devredilemeyen ve miras yoluyla geçmeyen bir irtifak hakkıdır.
İnsanların en temel hakları arasında yaşama hakkı gelmektedir. Çünkü her insanın yaşama hakkı elinden alınamaz. Yani kimse kimsenin yaşama hakkına sınırlama getiremez. Bundan dolayı yaşama hakkı en temel haklar arasında yer almaktadır.
Tam aynî hak, yani mülkiyet hakkı, sahibine eşya üzerinde en geniş yetkileri veren aynî haktır. Bu yetkiler; kullanma, yararlanma ve tasarruf yetkileridir. Tam olmayan aynî haklar ise genellikle sınırlı aynî hak olarak bilinir.
Mutlaklık İlkesi: Ayni hakların herkese karşı ileri sürülebilen mutlak hak olmasına iki önemli sonuç bağlanmıştır. Birisi ayni hakların, yabancı müdahalelere karşı sahibini koruması, bir diğeri de hak sahibine kanun tarafından tanınan bu hakkın bölünemez olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri