Kan basıncının 120-129/80-84 mmHg olması normal, 130-139/85-89 mmHg olması yüksek normal tansiyon olarak adlandırılır. Kan basıncının 140/90 mmHg'nın üzerinde olması hipertansiyondur. Hastaların % 90-95'inde yüksek tansiyona neden olabilecek altta yatan başka bir hastalık yoktur.
1. evre hipertansiyon, sürekli olarak büyük tansiyonun 130-139 mmHg ve küçük tansiyonun 85-89 mmHg arasında olduğu dönemdir. 2. evre hipertansiyon, kan basıncının sürekli olarak 140/90 mmHg veya daha yüksek olduğu zamandır. Kan basıncı 180/120 mmHg ve üzeri olduğunda tıbbi müdahale gerektirir.
Büyük (sistolik) ve küçük (diyastolik) tansiyon olmak üzere iki bileşeni vardır. Genelde, büyük tansiyon 100 ile 140 mmHg arası normal kabul edilirken, küçük için ise 60 ile 90 mmHg arası normal kabul edilir. Hastane veya ofiste kan basıncının 140/90 mmHg ve üzerinde olması hipertansiyon olarak tanımlanır.
Sağlıklı bir insanda kan basıncı değerleri; büyük tansiyon 120, küçük tansiyon 80 mmHg civarında olarak izlenir. Büyük tansiyonun 130 ve üstü; küçük tansiyonun ise 80 ve üstü değerlerde ölçüldüğü durumlarda yüksek tansiyon veya hipertansiyon rahatsızlığı söz konusu olur.
Normal kan basıncı değeri 120/80 mmHg ve altı olarak kabul ediliyor. 140/90 mmHg'nın üstü ise yüksek tansiyon olarak tanımlanıyor. Tanı için farklı zamanlarda yapılacak en az iki ölçümde sonucun yüksek çıkması gerekiyor. Büyük 120-140 ve küçük 80-90 arasındaki ara bölge ise 'pre-hipertansiyon' adıyla anılıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Tansiyon 17 10 olursa ne olur? Damarlardaki kan basıncının gücünün normalden yüksek olması felç ve kalp krizi gibi ciddi durumlara neden olabilir.
Sistolik kan basıncı olarak adlandırılan büyük tansiyonun yüksekliği özellikle 50 yaş üstü kişilerde koroner arter hastalığına yönelik ciddi risk faktörlerinden biridir. Sistolik kan basıncında görülen her 20 birimlik artışla birlikte koroner arter hastalığı görülme riski 2 kat artış gösterir.
En sonunda ise kalp yetmezliği rahatsızlığı ortaya çıkar. Ölçümlerinize göre; büyük tansiyon değeriniz 15, küçük tansiyon değeriniz ise 9 ve üstündeyse yüksek tansiyonunuzun olduğu anlamına gelir.
Sağlıklı bireylerde büyük tansiyonun 120-130 mm Hg, küçük tansiyonun da 70-90 mm Hg aralığında olması beklenir. Büyük tansiyonun 140 mm Hg veya küçük tansiyonun 90 mm Hg değerinin üzerinde seyretmesi yüksek tansiyon (hipertansiyon) olarak tanımlanır.
Diyet önlemleri, düzenli egzersiz ve yüksek doz tansiyon ilacı kullanmanıza rağmen tansiyonunuz kontrol altına alınamıyorsa dirençli hipertansiyonunuz var demektir. Bazı ilaçlar, alkol, tiroid bezinin aşırı çalışması, bitkisel ürünler bu tansiyon türünün en önemli sebepleri arasında.
3. Akut Hipertansif Episod (nonemergency-nonurgency): Eğer hasta herhangi bir uç organ hasarı ya da hasar belirtisi olmaksızın evre 3 hipertansiyon ile (sistolik kan basıncı >180 mmHg veya diastolik kan basıncı >110 mmHg) başvurmuşsa bu durum akut hipertansif episod olarak değerlendirilir.
Kan basıncı için ideal değerler büyük tansiyon 120 mmHg, küçük tansiyonun ise 80 mmHg civarında olmasıdır. Üst üste iki gün ve iki kez yapılan ölçümlerde büyük tansiyonun 140 mm Hg ve üzerinde ya da küçük tansiyonun 90 mm Hg ve üzerinde olmasına hipertansiyon (yüksek tansiyon) adı verilmektedir.
Hipertansiyonun böbrek, kalp-damar hastalıkları, felçler ve görme kaybına yol açabildiğini aktaran Keskin, "Tedavi edilmezse yaşam süresini 10-20 yıl kısaltabilir.
Yüksek tansiyon belirtileri
Bu nedenle tansiyonu 200 mmHg'ye kadar çıkan bir kişinin şikayeti olmayabilir ama yüksek tansiyon bütün damarlarına zarar verir. Yüksek tansiyon nedeniyle organlardaki küçük kılcal damarlarda kanamalar olur. Gözde, beyinde, kalp damarlarında, böbrek damarlarında hasara sebep olabilir.
Eğer küçük ve büyük tansiyon değerleri 140 mmHg ve 80 mmHg (yani 14 ve 8 de diyebiliriz) üzerine çıkarsa bu duruma hipertansiyon adı verilir.
Yüksek kan basıncı ile birlikte yeni gelişen kalp yetmezliği, miyokard enfarktüsü, akciğer ödemi, aort damar yırtılması durumunda görülen tansiyon türüne acil hipertansiyon denilmektedir. Eğer acil bir durum olmaksızın kan basıncınız 220/120 mmHg'ye yükselmişse bu duruma ivedi hipertansiyon diyoruz.
Sinirsel tansiyon strese bağlı olarak düşen ya da yükselen tansiyon demektir. Özellikle günümüzde strese bağlı çok fazla hastalık ortaya çıktığından tansiyon da bunlardan biridir. Sinirsel tansiyonun önüne geçmek için bol sıvı tüketmeniz, egzersiz yapmanız ve sağlıklı beslenmeniz gerekir.
Normal- Büyük tansiyon 12, küçük tansiyon 8. Yüksek – Büyük tansiyon 13.5, küçük tansiyon 8.5'in üstünde. Düşük – Büyük tansiyon 10, küçük tansiyon 6'dan az olanlar.
Aşırı tuz tüketimi: Yüksek tansiyona yol açan nedenlerden biridir. Hareketsiz yaşam biçimi: Hareketsizlik yüksek tansiyon görülme olasılığını artırır. Sigara-alkol tüketimi: Yüksek tansiyon görülme sıklığı artar. Stres: Yüksek tansiyonun ortaya çıkmasını kolaylaştırabilir.
İstatistikler, yüksek tansiyonun kardiyovasküler hastalıkların başlıca risk faktörlerinden biri olduğunu gösterirken yürüyüş yüksek tansiyon hastalarına uzun süredir öneriliyor.
Gece aniden yükselen tansiyonun en önde gelen nedeni açlık olarak bilinir. Bunun yanı sıra kan basıncının yükselmesi, vücudun dirençsiz kalması gibi etkenler de etkili olduğu bilinen faktörler arasındadır.
Limon, kısa süre içerisinde tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Tansiyon ölçüldüğünde yüksek çıkıyorsa limon ile müdahale etmeyi düşünebilirsiniz. Tansiyon bu şekilde düşmüyorsa gerekli tıbbi müdahaleye başvurulabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri