Hem musluk suyu hem de pet şişe ya da damacanalarda sunulan içme sularının içerisinde, sağlığınızı tehdit edebilecek bazı maddeler bulunabilir ya da bekledikçe oluşabilir1, 2. Arıtma işleminden geçmeyen suları tüketmenin sağlığa zararları olabilir ve bununla birlikte su, bekledikçe daha tehlikeli bir hal alabilir.
Pet veya cam şişelerde beklemiş sularda kolera, salmonella gibi bakteriler, amip gibi parazitler, rotavirüs, Hepatit A ve E gibi virüsler bulaşabileceğini belirten Uzm. Dr. Bengisu Ay, "Hepsinin ortak bulgusu bulantı kusma ve ishaldir. Arabada uzun süre beklemiş su tekrar kullanılmamalı" dedi.
Baş ucumuzda bir gece ya da biraz daha uzun süre bek- lemiş suyu içmenin nahoşlaşan tadı dışında bir sakın- cası görünmüyor. Ancak çok uzun süre beklerse suda mikroorganizmalar oluşur ve suyu kokutur. Örneğin algler tarafından üretilen geosmin ve 2-metilizoborneol molekülleri suyun toprak gibi kokmasına neden olur.
Peki, neden bu sınırlamaya ihtiyaç var? Sokakta, marketten, büfeden aldığımız pet şişe sular ne kadar sağlıklı? Tüketici dernekleri federasyonuna göre suların raf ömrü için bir standart yok ve bu durumda sağlık açısından tehlikeli. TÜDEF'e göre pet şişe sularında son kullanma tarihinin 1 yıl ile sınırlandırılmalı.
Ancak çok uzun süre bekleyen yani tarihi geçmiş olan su, bayatlar ve mikroorganizmalar oluşturarak insan sağlığına zarar verebilir. Bu nedenle satın aldığınız suyu kısa süre içinde tüketmenizde fayda vardır.
İlgili 44 soru bulundu
Damacana gibi geri dönüşlü kaplar, üretim tarihinden itibaren en fazla beş yıl veya 75 kez kullanılır. Kapların kaç defa doldurulduğunun tespit edilmesi ve kullanıldıktan sonra niteliğinin değişmediğinin kontrol edilmesi için elektronik sistemlerden faydalanılır.
Damacana suyun kapağı açıldıktan sonra en geç bir hafta içerisinde tüketilmesi gerekir. Kapağı açıldıktan bir hafta sonra damacana su, içerisinde zararlı bakteri ve mikroorganizmalar üretebilir.
Çünkü suyun içerisinde bulunan bakteri gibi zararlı canlılar üremeye başlayabilir3. Ayrıca tüketilmeyi bekleyen musluk suyunda geosmin ve 2-Metilisoborneol adı verilen kimyasal bileşenlerin bulunması, suda güçlü bir toprak ve çamur kokusuna neden olabilir4.
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
İçilen suyun özelliğine bağlı olmakla beraber genelde musluk suları iyi ayrıştırılmamış ve arıtılmamış olduğundan içilmesi önerilmemektedir.
Herhangi bir şekilde güvenilir suya erişim olmadığı takdirde çeşme suyunun daha güvenilir bir şekilde tüketilebilmesi için su kaynatılabilir. Ancak kaynatma işleminin sadece suda bulunan virüsler, parazitler ve bakteriler dâhil olmak üzere hastalığa neden olabilecek mikropları öldüreceğini unutmamak gerekir.
Musluk suyunda bulunan tarım ve böcek ilaçları, kalp-damar hastalıklarından doğum sorunlarına kadar birçok hastalığa neden olur. Musluk suyunda bulunan kurşun, cıva, alüminyum gibi metaller beyin, sinir sistemi, üreme hastalıklarına yol açar.
Akvaryumda çeşme suyu kullanırken, suyun dinlendirilmesi önemlidir. Minimum 1 gün dinlenmelidir. Bu, çeşme suyundaki klorun buharlaşmasına ve zararlı maddelerin çökelmesine izin vererek, suyun akvaryum için daha uygun hale gelmesini sağlar.
Bu sebepten pet şişeleri ve damacana suları güneşten korumak gerekir. Suyu cam şişe veya termosta ağzı sıkıca kapalı olarak saklarsanız, su tazeliğinden bir şey kaybetmez.
Suyun kendi ömrü sona ermese de şişelenmiş ve damacanayla satılan suyun son kullanma tarihi bulunmaktadır. Son kullanma tarihi geçen su sağlık açısından sıkıntı yaratabilir. Bu nedenle su tüketirken fazla bekletmemeye ve son kullanma tarihine bakmaya özen göstermek sağlık açısından gereklidir.
Uyku arasında su içmek beyin fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Ayrıca boş mideye uykudan kalkar kalkmaz gönderdiğiniz su sindirim sistemini olumsuz etkiliyor. Uyku arasında su içmek bir alışkanlık haline gelirse zaman içinde mideye ciddi zararlar verir.
Gece yarısı kalkıp içilen tadı bozulan bu sıvıdır ve insan sağlığı için çok tehlikelidir. Başucunuza koyduğunuz suyunuzu ağzı açık şekilde bırakmak bu yüzden çok zararlıdır. Kimyasal maddelerin ve tozların vücuda girmesinin engellenmesi için gece suyunun cam ve ağzı kapalı şişelerde saklanması önerilir.
Banyo; kişinin temizlenmesine olduğu kadar, gevşemesine ve ferahlamasına da yardımcı olur. Banyo esnasında; organlar gevşer ve kan akışı rahatlar.Bunun üzerine su içilmesi, organlarda şok etkisi yapar ve gerilmelerine sebep olur. Bu sebeple banyodan hemen sonra kesinlikle su tüketilmemelidir.
Kısa sürede çok fazla su tüketimi asıl risk faktörüdür. Böbrekler günde en fazla 20 litre suyu idrarla atabilmektedir yani bir saatte ortalama 0,8-1,0 litreden fazla suyu idrarla atamazlar. Hiponatremi belirtileri kısa sürede 3-4 litre su tüketimi sonucu görülebilmektedir.
Dibe çöken tortu ise atılmalıdır. Donmuş su, eridikten sonra 10-12 saat canlı kalabilir. Dolayısıyla bu sürede suyu içmek gerekir. Ayrıca dondururken ve çözündükten sonra ağırlaşmasını geciktirmek için suya Kur'ân ve duâ okunmalıdır.
Damacana kapağı açıldıktan sonra içindeki su azami 7 gün içinde tüketilmeli.
Damacanalar dezenfekte edildikten sonra tekrar dolduruluyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken şey ise damacanaların ömrü 70 dolumdur ve 5 yıl ömrü vardır. Müşterilerimiz suyu rahatça tüketebilir. Bazı firmalar artık damacanaların altlarına kare kod yerleştiriyor.
Balık suyun içine atıldığında dibe çöküyorsa tazedir. Ama eğer çökmeyip suyun üstünde duruyorsa bayattır. Suyun üstünde kalan balığın ağzı açık kalır. Bayat balıkların karın kısmında şişlik olabilir.
Sağlıklı Su Derneği (SASUDER) Başkanı Orhan Korkusuz, pet şişelerde uzun süre saklanan ya da direkt güneş ışığı altında bekleyen suların insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri