Bu, kalp-damar hastalıkları riskini azaltırken diyabetin öncüsü olarak kabul edilen insülin direncini önlemeye yardımcı olabiliyor. Dolayısıyla doymuş yağ tüketmek, geçmişte düşünüldüğü kadar zararlı olmasa da bilimsel veriler doymamış yağın en sağlıklı yağ türü olduğunu gösteriyor.
Zeytinyağı Belkide dünyadaki en sağlıklı yağdan bahsediyoruz. Zeytinyağı içerisinde bulunan doymamış yağlar ile kalp damar sağlığı için önemli bir bileşen.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Tekli doymamış yağ asitleri içeren zeytinyağı en sağlıklı yağların başında gelir. LDL (kötü kolesterol) seviyelerini düşürmeye yardımcı olur ve vücudumuz için elzem olan yağ asitlerinden oleik asit içerir.
İlgili 40 soru bulundu
Kanola yağı sadece ayçiçek yağı gibi hafif bir tada sahip olmakla kalmaz, aynı zamanda fiyatı da düşüktür. Kanola yağı birçok yerde en ucuz yemeklik yağlardan biridir. Orta derecede yüksek sıcaklıklarda pişirmeyi planlıyorsanız, yüksek dumanlanma noktası nedeniyle kanola yağı en iyi seçeneklerinizden biridir.
Tereyağ ve margarin yemeklerin yapısına herhangi bir katkı sağlamadığı için bunların yerine sıvı yağ ile pişirmek çok daha sağlıklıdır. Ancak lezzet açısından çorba veya pilavlarda tereyağ+sıvı yağ yarı yarıya kullanılabilir. Kullandığınız yağ cinsinin pilavınızın yapısını değiştireceğini unutmayın.
Tekli doymamış yağ oranı yüksek bitkisel gıdaları özellikle de sızma zeytinyağı ve ceviz, fındık gibi kabuklu yemişleri tüketmek, kalp sağlığına ve kan şekerinin düzenlemesine fayda sağlayabiliyor. Çoklu doymamış yağlar: Omega-6 yağ asitlerinin kaynakları mısır, pamuk, fıstık, soya fasulyesi ve ayçiçek yağı.
Sağlıklı yaşam ve doğal beslenmede yağlar önemli bir yere sahiptir. Hastalıklardan korunmak ve vücudun ihtiyacı olan yağ gereksinimini gidermek için sağlıklı yağlar tercih edilmelidir. Sağlıklı yağ kaynakları zeytinyağı, ceviz, balık, avokado ve bademdir.
Ayçiçek yağı içerik olarak bakıldığında yüksek oranda tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içermektedir. Kolesterol içermez ve doymuş yağ oranı da düşüktür. Ayçiçek yağı, oleik asit ve linoleik asit açısından zengin bir içeriğe sahiptir. Bu sayede sağlığa birçok olumlu katkı sağlamaktadır.
Beslenmenizde doymuş yağı azaltıp doymamış yağı artırın. Bunun için yukarıdaki listeye göz atın; balık, zeytinyağı, bitkisel yağlar, fındık, badem, ceviz ve keten tohumundaki yağlar vücuda yararlı. Yağ dengesi nasıl sağlanmalı? Sıcak sebze yemeklerinde, fındık ve bitkisel sıvı yağları birlikte kullanın.
En çok bilineni: Fındık yağı
100 gr. fındık yağında yaklaşık olarak 50 mg. E vitamini bulunur aynı zamanda hücre hasarlarına karşı oldukça etkili olan fındık yağı, güçlü bir antioksidan olarak değerlendirilir. Cildi ultraviyole ışınlarının zararlı etkilerine karşı korur.
Fındık yağı; %10 oranında çoklu doymamış yağ asidi, %82 oranında tekli doymamış yağ asidi ve %8 oranında doymuş yağ içermektedir. Fındık yağı, zeytinyağı gibi yüksek oleik aside sahiptir. Bütün yağlar arasında en hafifidir.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Ceviz yağının sağlık üzerinde bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak kalori oranı yüksek bir doğal yağdır. Bu yüzden aşırı bir tüketim yapılırsa kilo alımına yol açabilir. Ceviz yağı tüketiminde günde bir yemek kaşığını aşmamaya dikkat edilmelidir.
Kızartma yağının bozulmasını hızlandıran ana unsur yağın içinde bulunan mikro, kömürleşmiş ve yüzen parçacıklardır. Yağı esas bozan göz ile görünmeyen 10-25 mikron büyüklükte olan kömür parçalarıdır.
Ayçiçeği yağı alırken dikkat edilmesi gerekenlerin başında ise yüksek ısıya dayanıklı olması, vitamin değerlerini koruması, düzgün paketlenmesi ve gereken işlemlerden titizlikle geçmiş olması gerekiyor.
Fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlular, zeytinyağı ve avokado yağ yakma üzerinde yararlı etkileri olabilecek sağlıklı yağ kaynaklarından birkaçıdır.
Mısırözü yağı, sağlıklı beslenme için önemli bitkisel yağlar arasında yer almaktadır. Mısırözü yağı, %56 çoklu doymamış yağ, %31 tekli doymamış yağ ve %13 (doymuş yağ içermektedir. Bu nedenle de kandaki kolesterolün düşmesini sağlar.Mısır yağı, doymuş yağların yerine yüksek miktarda çoklu doymamış yağ asidi barındırır.
Yağlar dengeli beslenmemin bir parçasıdır. Vücuda enerji verir ve vücudunuzun vitaminleri emmesine yardımcı olur. Bazı vitaminler yağda çözünür ve böylece vücudumuz onlardan faydalanır. Ancak bazı yağ türleri kalp hastalığı ve felçte rol oynayabilir.
Özetle ikisi de sağlıklı ve güvenilir yağlar, tereyağı -miktarı abartılmaması koşuluyla– zeytinyağından daha kötü bir yağ filan da değil. Özellikle köy tereyağını güvenle tüketebilirsiniz. Mühim olan oran ve tüketimin miktarı. Oranı, zeytinyağı 2/3, tereyağı 1/3 şeklinde tutun.
Tercihen bakır, teflon ya da çelik sahanda tereyağını (çok az zeytinyağı da ilave edebilirsiniz) eritin ve kızgınlaşması için 1-2 dakika bekleyin. Yağları yakmadan ısıtabiliyorsanız, zaten ustasınız demektir!
Kek harçlarında genellikle sıvı yağ, kimi zamanda tereyağı veya zeytinyağı kullanılıyor. Bazı durumlarda tereyağı- sıvı yağ, zeytinyağı - tereyağı gibi kambinasyonlar yapılabiliyor. Her birinin kek harçlarına verdikleri kıvam başka başka oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri