Örneğin; diğer faille birlikte ortak suç işleme kararı çerçevesinde maktulün öldürülmesini planlayan, diğer sanığa silah veren, yer gösteren, maktule ve olay yerine ilişkin bilgi toplayan, suçun icrası sırasında yakın bir yerde bekleyen, sonra da diğer sanıkla birlikte kaçan kişi müşterek fail olarak kabul edilmelidir.
Müşterek faillik, suçun kanunda belirtilen unsurlarının işlenme- sine doğrudan doğruya katkı sağlanması / ortak olunması anlamına gelir. Bu husus, 37. maddenin 1. fıkrasında, 'Suçun kanuni tanımında yer alan fiili birlikte gerçekleştiren kişilerden her biri, fail olarak sorumlu olur' şeklinde düzenlenmiştir.
Müşterek fail işlediği haksızlıkla doğrudan muhatap olduğundan, suçu birlikte işleyen failler, kendi fiillerinin haksızlık içeriğine göre cezalandırılırlar. Çünkü, müşterek faillerin her birinin fiili haksızlık niteliğini kendi fiilinden alır ve diğer failin fiiline bağlılık arz etmez.
Bu sebeple yan yana faillik hem taksirli suçlarda hem de kasıtlı suçlarda ortaya çıkmakta, müşterek faillik ise yalnızca kasıtlı suçlarda söz konusu olmaktadır.
Gözcülük yapmak her ne kadar müşterek faillik olarak ortaya çıkmaktaysa da bazen suçun işlenmesine yardım niteliği taşıyabilir. Ayrımı yapmanın yolu ise öncelikle TCK 37/1'in olayda uygulanabilir olup olmadığına bakmak ile başlar. Eğer müşterek faillik söz konusu ise TCK 37, söz konusu değilse TCK 39 uygulanacaktır.
İlgili 15 soru bulundu
Birden çok kişinin, birlikte suç işleme kararıyla ve eylem üzerinde ortak egemenlik kurarak suç işlemesi durumunda müşterek faillik söz konusu olur. Birlikte suç işleme iradesinin yanında fiile ortaklaşa hâkim olma da müşterek faillik bakımından önem taşır.
Özgü suç: belirli kişiler tarafından işlenebilen suçlardandır. Suçun temel şekli bakımından failde insan olmanın dışında bazı nitelikler aranmışsa “gerçek özgü suç” söz konusudur. Zimmet ve işkence gibi, sadece kamu görevlilerinin fail olduğu suçlardandır.
Suça iştirak şekilleri faillik, azmettirme ve yardım etme olarak sınıflandırılabilir. Faillik fiili hakimiyet konusu göz önüne alındığında müstakil faillik, müşterek faillik ve dolaylı faillik olarak karşımıza çıkabilmektedir. Yasaklanan eylemi tek başına icra eden kişi “müstakil fail” olarak adlandırılmaktadır.
Taksirli bir suç işleyen kişinin cezalandırılmamasına sebep olabilecek kuralları TCK 22/6 belirlemektedir. Maddeye göre bilinçsiz taksirin varlığı halinde ortaya çıkan zarar nedeniyle fail de mağdur hale gelmişse ve bu mağduriyet failin cezalandırılmasını gereksiz kılacak seviyede ise bu kişiye ceza verilmez.
Bilinçsiz taksir, hukuk kaynaklarında sıklıkla duyabileceğiniz bir kavramdır. Bu ifade, ilgili kişinin olayın sonucunu kabul etse de bu durumun bilinçsiz şekilde yani istemeden yapılması söz konusudur. Bilinçli taksir durumunda ise kişi olayın sonucunu bilerek, bilinçli şekilde hareket etmiştir.
Şantaj Suçu, Tehdit Suçu ve konut dokunulmazlığını ihlal suçu açısından etkin pişmanlık hükümleri veya ceza indirimi gerektiren özel bir düzenleme kanunda mevcut değildir. Bu nedenle bu suçlarda etkin pişmanlık hükümleri uygulanamaz.
Saldırıyı önleyen, mağduru veya kendisini korumak için hareket eden veya kavgayı ayırmaya yönelik fiil icra edenin hareketi suç oluşturmaz.
MAĞDUR (Pasif süje): Her suçun mutlaka bir mağduru vardır. İhlal edilen hukuki değerin sahibine denir. Bir kişi hem fail hem de mağdur olamaz.
Özgü suçlarda suçun oluşması için failin bir sıfata sahip olması gerekir. Failin bir sıfata sahip olduğu durumda suçun faile özgülenmesi söz konusu olur. Rüşvet ya da zimmete para geçirme suçu özgü suçlara örnektir. Bu suçlar belirli kişilerce işlenir.
Yardım ve Yataklık Cezası
Ağırlaştırılmış müebbet ve müebbet hapis gerektiren suçlar haricinde yani ½ oranında indirim gerektiren hallerde suça yardım edene verilecek olan ceza her halükarda 8 yıldan daha fazla olamaz.
görünüşte özgü suçlar normalde herkes tarafından işlenebilir olan suçların, nitelikli hallerinin yanlızca belli niteliklere sahip kişiler tarafından işlenmesiyle oluşabilecek suçları belirtir. gerçek özgü suçlar ise sadece belli niteliklere sahip kişiler tarafından işlenebilir suçları belirtir.
TCK 22/3 maddesine göre; Bilinçli taksirle adam öldüren kişi, taksirle öldürme suçunda alacağı cezanın 1/3 ile 1/2 arasında arttırılması ile belirlenir. Örneğin; taksirle adam öldürme neticesinde 2 yıl ceza alacak bir fail, bilinçli taksir halinde 2 yıl 8 ay ile 3 yıl arası ceza alacaktır.
Bir kimseyi taksirle öldürmenin cezası, Türk Ceza Kanunu'nun 85. maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Basit taksir için “bilinçsiz taksir” , “adi taksir” gibi ifadeler de kullanılmaktadır. Örneğin, gerekli iş güvenliği önlemlerini almayarak işçi çalıştıran işveren, iş kazası neticesinde yaralanmaya neden olursa basit taksirle insan yaralama suçu işlemiş olur.
İki suçtan oluşan ve fakat biri diğerinin unsurunu veya ağırlatıcı sebebini teşkil eden suçlara “mürekkep suç” denir.
Teşebbüsten söz edebilmek için failin mutlaka kastının olması gerekir. Bu nedenle taksirli suçlara teşebbüs mümkün değildir. Bu nedenle teşebbüs yalnızca kasten işlenen suçlarda gündeme gelebilir.
Müelliflere göre, hareketten doğan netice, bazen muayyen bîr müddet devam eder: işte neticenin devam etmeyip derhal nihayete erdiği suçlara ani, neticenin devam ettiği suçlara ise mütemadi suç denir.
Kanuni tanımda neticeye yer verilen suçlara “neticeli suçlar” adı verilir. Neticeli suçlar, ancak kanuni tanımda yer alan neticenin gerçekleşmesi ile tamamlanır. Örneğin, kasten öldürme (m. 81), kasten yaralama (m. 86) suçları, netice suçudur.
Tipiklik; fiilin kanundaki suç tanımına uygun olmasıdır. Biçimsel kanunilik ilkesinin gereği olarak, suç tipi ceza kanununda tanımlanmış ve sınırları belirlenmiş olmalıdır. Aslında bu söylediğimiz, suçun maddi unsurunun kanunda açıkça belirlenmesi anlamına gelir.
Sırf hareket suçları: Tamamlanması için neticenin aranmadığı suçlardır. Örneğin konut dokunulmazlığını ihlal ve hakaret suçu. Neticeli Suçlar: Kanuni tanımında hareketten ayrı olarak, hareketten ayrılabilen bir neticenin meydana gelmesinin arandığı suçlara neticeli suçlar denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri