Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de en yaygın kullanılan isimler ise kadınlarda Fatma, erkeklerde ise Mehmet olarak belirlendi. 2021 yılında doğan bebeklere en çok verilen isimler ise Zeynep ve Yusuf oldu.
Bu Yıl Erkeklerde Alparslan Kızlarda Zeynep İlk Sırada
Geçen yıl Zeynep ismi 8 bin 870 bebeğe verildi. Ayrıca 6 bin 854 bebeğe Defne, 6 bin 833 bebeğe ise Asel ismi konuldu. Kız bebeklerde Zeynep, Defne ve Asel isimlerini sırasıyla Zümra, Elif, Asya, Azra, Nehir, Eylül ve Ecrin takip etti.
2021 yılının istatistiklerinde bebeklere en çok verilen erkek ismi Yusuf, kız ismi ise yine Zeynep olmuştu. 2021'de 1 milyon 47 bin 975 bebek dünyaya gelmişti.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
En az kullanılan isim ise Zemheri. "Kışın en şiddetli zamanı, kara kış" anlamına gelen zemheri kelimesini isim olarak kullanan kişi sayısı sadece 3. Zemheri ismi, yalnızca erkeklere verilmiş durumda. Mevsim isimleri nadir de olsa kullanılıyor.
İlgili 23 soru bulundu
Ravza isminin kelime manası, yeşilliği ve ağacı çok olan bahçe şeklindedir. İslami kaynaklarda bu sözcük için cennet bahçesi açıklamasına yer verilir. Bu isim kaynaklarda Ravza-i Mutahhara olarak geçer.
Türkiye'de bazı isimler ise sadece bir kişide bulunuyor. Bunlar arasında Feratun, Dilbere, Farim, Ülçü, Selmanni, Eliyde, Mürinşah, Hörem, İsal ve Femedi isimleri dikkati çekti.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Çünkü bu hadislerin bir kısmında “Allah” ismi, bir kısmında ise “Rahmân, Rahîm” (esirgeyen, bağışlayan), “Hay Kayyûm” (diri ve her şeyi ayakta tutan), “Zü'l-celâli ve'l-ikrâm” (ululuk ve ikram sahibi) isimleri Allah'ın en büyük ismi olarak belirtilmektedir.
Dünyanın en uzun ismine sahip adamı Uvuvwevwevwe Onyetenyevwe Ugwemuhwem Osas ailesini tanıtıyor.
Cevap;özel isim'dir.
Denizli'de yaşayan ve Türkiye'de en uzun isme sahip 38 yaşındaki Haşim Ahmet Abdulbaki Buğra Bahadır Nebioğulları, 10 yaşındaki kızına da 43 harften oluşan Türkiye'nin en uzun ismini koydu.
Şurada Paylaş! 29,946,427 kişi Jose ismini kullanıyor. 26,397,029 kişi Muhammad ismini kullanıyor. 24,517,684 kişi Mohamed ismini kullanıyor.
BANU: Prenses; Hanımefendi.
İsmin çoğulu olan esmâ ile “güzel, en güzel” anlamındaki hüsnâ kelimelerinden oluşan esmâ-i hüsnâ (el-esmâü'l-hüsnâ) terkibi naslarda Allah'a nisbet edilen isimleri ifade eder.
Hz. Peygamber (s.a.s) bir hadislerinde, Yüce Allah'ın 99 isminden söz ederek bu isimleri sayan ve ezberleyen kimselerin cennete gireceğini haber vermiştir (Buhârî, Da'avât, 68; Tevhîd, 12; Müslim, Zikr, 2; Tirmizî, Da'avât, 82).
Er-Rahmân: Dünyadaki bütün yaratılmışlara merhamet eden. Er-Rahîm: Ahirette, müminlere sonsuz ihsanda, lütufta ve ikramda bulunan. El-Melik: Kainatın sahibi, mülk ve saltanatı sürekli olan. El-Kuddûs: Her türlü eksiklikten uzak olan.
Esmaül Hüsna (Allahın 99 ismi) gerek okuyan gerekse ezberleyen kulların cehennem ateşinde yanmaktan korunacağı müjdesi verilmiştir. Aynı zamanda her türlü isteğin gerçekleşmesi için okunması tavsiye edilen Allah'ın isimleri, rahmet ve mağfiret dileyen kulların da imdadına yetişmektedir.
"Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti. Süveyda, Sergen, Alev, Senem gibi isimlerin de bebeklere koyulması anlamları itibariyle uygun görülmemiştir.
3. Aziz sevgili. ECRİN: ALLAH'IN hediyesi anlamını taşımaktadır. EFGAN: (Fars.)
İslâm'da çocuğa ad seçme ve ad koyma hakkı babaya aittir. Baba ölmüş veya hukukî tasarruflarda bulunmaktan menedilmişse bu hakkı anne kullanır. Doğumundan önce babasını kaybeden Hz. Peygamber'in adı annesi tarafından Muhammed olarak seçilmiş ve bu ad dedesi tarafından konulmuştur.
Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden derlenen bilgiye göre, Nüfus kütüklerine kayıtlı en çok kullanılan kadın isimleri şöyle sıralandı: Zeynep, Elif, Ecrin, Yağmur, Zehra, Azra, Nisanur, Ela, Belinay, Nehir, Hiranur, Meryem, Irmak, Eylül , Sümeyye, Cemre, Rabia, Ayşe ve Fatma.
Keyifli okumalar! Türkiye genelinde kadınlarda en çok kullanılan isim 2,6 milyon kişi ile Fatma oldu. Grafiği incelemek için tıklayınız. Türkiye genelinde erkeklerde en fazla kullanılan isim 2,7 milyon ile Mehmet oldu.
1- Maya: Bu isim, Kökeni 3000 yıl öncesine kadar uzanan Maya İmparatorluğundan gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri