En temel savunma mekanizması inkardır.
1) Alt düzeyde ilkel savunmalar:
Bölme, yansıtmalı özdeşleşme, yadsıma, ilkel ülküleştirme, yüceltme, değersizleştirme-tümgüçlülük.
Savunma mekanizmaları, Freudyan psikanaliz teorisinde bireyin gerçekleri maniple, yadsıma ya da çarpıtmak ve böylece sosyal olarak kabul edilebilir bir öz-imajı korumak ve sürdürmek için bilinçsizce geliştirdiği psikolojik stratejilerdir.
Yön (Yer) Değiştirme: Bir engellenmeye sebep olan kişiye gösterilemeyen tepkinin, başka kişilere veya nesnelere yöneltmesidir. Dedikodu yapmak.
İlgili 36 soru bulundu
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Yüceltme: Toplumsal yönden kabul edilmeyen saldırgan veya cinsel eğilimler, yüceltme mekanizması aracılığıyla biçim değiştirerek toplumun kabul edebileceği şekle dönüşür. Örneğin, şiddet dürtüsü yoğun olan bir çocuğun bu dürtüyü doğal olarak yaşayabileceği aikido, tekvando gibi bir spor dalına yönelmesi.
Kendine karşı döndürme/ Kendine yöneltme: Bireyin yaşadığı durumları, veya süreçleri kendine yönelterek özeleştirel davranmasını ifade eder. Bu savunma mekanizmasının çok yoğun ve otomatik kullanımı depresif kişiliğe işaret eder (McWilliams, 2013, s. 158).
Bu savunma mekanizmasına sahip kişinin her zaman olumlu olması, kişilik gelişimi, nefsani gelişim, kemalat, olgunluk gibi kavramlardan bağımsız olarak bir savunma geliştirmiş olma halidir. 12) HAYAL (DÜŞLEM) KURMA; Kişinin gerçek yaşamında doyumsuzluk yaşadığı bir durumu hayal dünyasında doyurma çabasıdır.
Savunma düzenekleri bilinçdışıdır, otomatiktir ve büyük oranda id'e karşı savaşır. Savunma düzeneklerinin bir kısmı ego'nun realiteye uyumu için, bir kısmı da süperego için oluşturulur. Savunma mekanizmalarının iyi bilinmesi biz psikiyatristlere tüm psikolojik sorunlarda yol göstericidir.
Neden bulma mekanizması, gerçekleştirilememiş isteklerin yarattığı düş kırıklığını yumuşatma amacıyla kullanılır. Neden bulma her ne kadar kişiye gereksiz engellenme duygularından korur ve yetersizlik duygularının hafiflemesine yardımcı olursa da karşılığı kişinin kendini aldatmasıyla ödenir.
2) Tiroid dokusunun daha fazla büyümesinin engellenmesi (baskılama/supresyon tedavisi). Baskılama tedavisi esas olarak tiroid kanser hastalarında nüks veya ilerlemenin engellenmesi amacıyla kullanılmaktadır.
psikolojide, kişiliğin başka bir kimseye ait kişilik örnek alarak geliştirilmesi. örnek olarak, erkek çocuğundaki gelişim çağında baba figürünün eksikliği, baba-oğul ilişkisindeki problemler ve büyürken annenin örnek alınması ileride cinsel yönden karmaşalara yol açabilir.
Yüceltme mekanizmasına bir örnek vermek gerekirse kızgın ve kavgacı bir kişinin bir ortamda kibar ve nazik davranmasını ya da üzgün bir kişinin neşeliymiş gibi davranmasını örnek olarak verebiliriz. Yüceltme mekanizması daima olumlu yönde olmalıdır.
Savunma mekanizmalarını şekillendirme süreci bir vaka örneği ile gös- terilmiştir. Bu yüzyılın başlarında, Sigmund Freud (1926/1959), bireylerin, algılanan tehditten korunmak için kullandıkları bir mekanizmayı ay- rıntıları ile kavramlaştırmıştır.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Psikolojide, regresyon veya gerileme, bir bireyin stresli veya zorlayıcı bir durumla başa çıkmak yerine daha önceki bir evredeki davranış veya düşünce kalıplarına geri dönmesi anlamına gelir.
Dengesiz ilişki şekli iki grupta incelenir: idealleştirme ve devalüasyon. Herhangi birine aşırı yakınlık duymaları (idealleştirme) olarak adlandırılırken; herhangi birine karşı aşırı nefret duyma (devalüasyon) olarak adlandırılır.
Savunma mekanizmaları bilinç dışı olarak meydana gelirler. İnsanlar bilinçli olarak bu mekanizmaları yaratamazlar. Savunma mekanizmaları psikolojik sorunları olan insanlar da meydana gelen bir durum değildir. Sağlık, normal insanlar tarafından günlük hayat içerisinde birçok savunma mekanizması görülebilmektedir.
örneğin: futbolda başarılı olamayan bir bireyin boksta kendini ispatlamaya çalışması, derslerinde başarısız bir öğrencinin espirileriyle arkadaşlarının dikkatini üzerine çekerek tatmin olması..
Yüceltme ya da sublimation, Sigmund Freud tarafından psikanaliz diline sokulan, uygarlığın zorlaması karşısında bireylerdeki cinsel içgüdünün amacının cinsel olmayan ve toplumsal bakımdan, benimsenmeye elverişli bulunan daha yüce bir amaca dönüştürülmesidir.
Freud'un üzerinde oldukça durduğu bir savunma mekanizması olan yüceltme, ilkel dürtülerin (emme, ısırma, kirletm, dövüşme, çiftleşme, seyretme, seyredilme, başkalarına acı verme, acı çekme gibi dürtler) kabul gören hatta değer verilen bir şekilde ortaya çıkması olarak tanımlanmıştır.
Özdeşleşme bireyin kendisi için model oluşturan kişinin kişiliğinin bir parçasını, kendi kişiliğinin bir parçası yapma süreci olarak tanımlanmaktadır. Özdeşleşmenin bebeklikten başlayarak yaşamın her döneminde bireylere, kendi olma ve kendi hikâyesini oluşturma noktasında temel oluşturmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri