"Sherlock Holmes" ismiyle bilinen bu karakter dikkatli, gözlemci ve detaycı kişiliğiyle bütün gizemli olayları çözmektedir. Holmes en ünlü kurgusal dedektif olarak kabul edilmekte ve gerçekten de dünya çapında en bilinen kurgusal karakterler arasında yer almaktadır.
Agatha Christie
Dünyanın en ünlü polisiye yazarlarından Agatha Christie'nin ilk polisiye eseri 1920 yılında kaleme aldığı “The Mysterious Affair Style” (Ölüm Sessiz Geldi)'dir. Sevilen yazarın 80'e yakın polisiye türünde eseri olduğu bilinmektedir.
Bir edebiyat yapıtında yaratılan ilk dedektif, Edgar Allan Poe'nun Morg Sokağı Cinayeti (Murders in the Rue Morg; 1841) romanındaki Auguste Dupin'dir.
Edgar Allan Poe'nun 1841 yılında yazdığı “Morg Sokağı Cinayetleri” adlı yapıtı dünya yazınında ilk polisiye roman olarak kabul edilir.
Ortadan kaybolması
Agatha Christie 1926'da 11 gün boyunca kaybolur. Kocası onu boşamak isteyince yazar bir anda ortadan kayboldu. Arabası dik bir yamaçta terk edilmişti. Araba ağaçlara çarpmış, bavulları yerlere saçılmış vaziyette raporlandı.
İlgili 17 soru bulundu
Agatha Christie ve gizemli anahtar hikayesi
Kaynaklara göre ünlü polisiye yazarı, 1926 ve 1932 yılları arasında gerçekleştirdiği İstanbul seyahatlerinde Pera Palas'ta konakladı. Her gelişinde de 411 numaralı odayı tercih etti. Agatha Christie, 1926'da 11 gün boyunca ortadan kayboldu.
Tarihe “Britanyalı ilk kadın sörfçü” olarak geçen Christie, bu sporu “kalasla yüzme” olarak adlandırır. Christie'nin bir başka yeteneği ise eczacılık ve zehirler üzerinedir. 1. Dünya Savaşı başlayıp ilk eşi Archie savaşa gittiğinde yalnız kalan Agatha, gönüllü olarak Torquay'deki Kızılhaç hastanesinde çalışmaya başlar.
Ölümüne dek iki yüzden fazla eser yayımlayan Ahmed Midhat, Türk edebiyatının gerçek anlamda ilk popüler yazarıdır. En büyük arzusu kitap okuyan bir toplum yaratmak idi. Çoğunluğa hitap etmek, dertlerine tercüman olmak kaygısıyla çok sayıda eser verdi "kırk beygir gücünde yazı makinesi" olarak tanındı.
Tanzimat Dönemi'nde Batı'dan alınan yeni türlerden olan roman türünün edebiyatımızdaki ilk örnekleri bir geçiş döneminin ürünleri olmuştur. Pişmanlık, aşk, kıskançlık, ayrılık gibi temaların yoğun bir şekilde ele alındığı İntibah romanı, Türk edebiyatında ilk edebi roman olarak bilinmektedir.
İlk telif polisiye romansa 1884 yılında Ahmet Mithat Efendi tarafından kaleme alınan Esrâr-ı Cinayât adlı eserdir (Üyepazarcı 2008: 138).
Dedektif, kişi ya da kurumlar için yasal yollardan bilgi ve belge toplayan kişidir. Türkiye'de, yurt dışında olduğu gibi kolluk kuvvetleri içerisinde özel bir sınıf olarak dedektifler bulunmaz. Türkiye'de dedektif olmak isteyen kişilerin, özel dedektif bürolarında çalışması gerekir.
Dedektif maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 12 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dedektif maaşları 17070 TL'dir. En düşük Dedektif maaşı 13660 TL iken, en yüksek Dedektif maaşı 38250 TL'dir.
Polonyalı bir yazar olan Krystian Bala, polisiye-gerilim romanları yazıyordu. Yazdığı kitaplar pek satmasa bile 2000 yılında işlenen bir cinayeti, tüm ayrıntıları ile 2003 yılında kitap haline getirince, aslında cinayeti kendinin işlediği ortaya çıktı!
Dünya edebiyatında polisiye kurguyla yazılan ilk eser, Edgar Allan Poe'nun 1841 yılında yayımladığı Morg Sokağı Cinayeti olarak kabul edilmektedir.
ESRÂR-I CİNÂYÂT (AHMET MİTHAT EFENDİ)
Roman türünün edebiyatımızdaki ilk örneklerini kaleme alan Ahmet Mithat Efendi, Esrar-ı Cinayat'la polisiye veya o zaman daha çok kullanılan adıyla “cinai” romanın da ilk örneğini vermiştir.
Dünya edebiyatında ilk roman örneği olarak kabul edilen Genji'nin Hikayesi adlı kitabın yazarı Murasaki Shibiku'dur. 973 yılında doğan Japon yazarın romanı dışında birçok şiiri de Avrupa dillerine tercüme edilmiştir.
Yollıg Tigin (Eski Türkçe: ; Türkiye Türkçesi Sesletimi: Yollug Tigin, Yolluğ Tigin), ya da tahta oturduktan sonraki adıyla Ay Kağan (Çince: 伊然可汗 Yī rán kè hán, Türkiye Türkçesi Söyleyişi: Ayhan), Türkçenin Tonyukuk'tan sonra bilinen ilk yazarı ve İkinci Göktürk Kağanlığı'nın 5. kağanıdır.
Eylül, Mehmet Rauf'un ilk psikolojik roman olarak Türk tarihine geçen romanı. Ayrıca bireyin öznel yaşantısını doğrudan konu alan ilk roman olarak da bilinir. 1901 basımının kapağı.
Ahmet Mithat Efendi, (1844; Tophane, İstanbul - 28 Aralık 1912, İstanbul) Türk edebiyatında ilk hikaye örneği olan Letaif-i Rivayat'ı, ilk tarihi roman denemesi Yeniçeriler'i, ilk polisiyle romanı Esrar-ı Cinayeti, Türk edebiyatındaki ilk polisiye romanı Hasan Mellah'ı yayımlayan yayımcı, gazeteci ve yazardır.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir.
Polisiye roman türünün ölümsüz yazarlarından Agatha Christie, 15 Eylül 1890 tarihinde Güney Batı İngiltere'nin Torquay kentinde dünyaya geldi.
Agatha Christie'nin Miss Marple ve Mösyö Poirot kitapları
Benim önerim, Agatha Christie'yi okumaya İlk Poirot öyküsü olan Ölüm Sessiz Geldi ve gene ilk Miss Marple öyküsü olan Ölüm Çığlığı ile başlamanızdır. Bu kitapların orijinal adlarını bulmak için bakınız: Agatha Christie Kitapları.
Agatha Christie kitapları, ortaokul dönemi öğrencilerinden başlamak üzere her yaş grubuna hitap eden sürükleyici ve gizemli maceraları barındırıyor. Polisiye roman okumayı seven her okurun yolu muhakkak bu başarılı yazarın eserleri ile kesişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri