Silikon Neden Sararır, Kararır? Silikonların sararmasının ya da küflenmesinin yani kararmasının nedenleri neme ve suya maruz kalmalarıdır. Silikon temizleme kimyasalları, küfleri temizlemek için iyi bir çözümmüş gibi görünse de bu temizlik ürünleri, silikonun sararmasına da neden olabilir.
Eskimiş, sararmış silikon nasıl temizlenir diye soruyorsanız çamaşır suyu veya amonyaklı kimyasal temizleyiciler silikon yüzeylerdeki renk değişimini bir süreliğine temizleyebilmektedir. Aseton ve alkol gibi solüsyonlar da bu iş için kullanılabilmektedir.
Bunlardan ilki güneşin UV ışınlarıdır. Bu ışınlar sıcaklıkla birlikte kılıf üzerinde kimyasal reaksiyonlara, oksidasyona sebep olarak sararmayı hızlandırır. İkinci önemli etken ise şeffaf kılıfın ellerdeki doğal yağlar, ter ve toza maruz kalmasıdır.
Bunların arasında şeffaf görünüme sahip olan silikon telefon kılıfları da bulunur. Bu kılıflar telefonun rengini görmek isteyen kişilerin birinci tercihidir. Ancak bir zaman sonra özellikle silikondan yapılan kılıflar sararmaya başlar. Bu sebeple sararan telefon kılıfı temizleme işlemini yapmanız gerekir.
Silikon her ne kadar dayanıklı bir malzeme de olsa, zaman içerisinde dayanıklılığını yitirebilir ve özellikle sıvı teması ve nem sebebiyle oksidasyona uğrayarak kararabilir. Önce bölgesel başlayan kararma zaman içerisinde büyüyüp geniş bir alanı kaplayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Alkol, güçlü bir temizleyici ve ağartıcıdır. Sararan telefon kılıfı üzerinde de bu nedenle kullanılabilir. %75 oranlı tıbbi alkol şişesi aldıktan sonra kılıfı 10 dakika kadar bu alkol içerisinde bekletmeniz gerekiyor. Sonrasında nemli bir bezle silmeniz yeterli olacaktır.
- Kararmış silikonları temizlemek için birkaç doğal malzeme kullanabilirsiniz. Bunlardan biri, karbonat ve su karışımıdır. Bu karışımı silikonun üzerine uygulayın ve birkaç saat bekletin. Daha sonra, bir fırça veya sünger kullanarak silikonu temizleyin.
Silikonun hiç donmamasının yanı sıra geç donması da o ürünün raf ömrünü tamamlamış olduğunu gösterir. ancak yüksek nem oranı içeren ortamlarda depolanmış bir silikonun bir yıl içinde kullanılması gerekir. Yine de , üzerinde son kullanma tarihi geçmiş bir silikonun satın alınmasını tavsiye etmiyoruz.
Raf Ömrü: Üretim tarihinden itibaren 12 ay.
Az miktarda karbonatı yine az miktarda su ile karıştırıp macun kıvamında bir karışım elde edin. Bu karışımı diş fırçası ile sararan telefon kılıfınıza sürün ve ardından yıkayıp kurulayın. Sirke yönteminde ise kılıfınızı akşamdan sabaha sirke içinde bekletin. Limonun da doğal ağartıcı etkisi olduğunu hepimiz biliyoruz.
Silikon ise su geçirmez bir malzeme olarak banyo ve mutfakların bu konudaki dikkat çekmeyen kahramanları olarak karşımıza çıkıyor. Fakat ne yazık ki zamanla silikonlarda oluşan kararma, sararma, küflenme gibi durumlar hiç istemediğiniz şekilde kötü bir görünüme neden olabiliyor.
Polikarbonat, üreticiler için daha çok tercih edilen bir malzeme olan akrilikten daha fazla kırılmalara dayanıklı bir TPU türü. Bu malzeme, akrilik ve silikon UV ışığına maruz kaldığında tetiklenen bir oksidasyon reaksiyonu nedeniyle sararmaya başlıyor. Buna benzer bir reaksiyon ter ve yağ ile de meydana geliyor.
Montaj sırasında kullanılan silikon –ne derece kaliteli olursa olsun- zaman geçtikçe sararmaya başlar. Bu da hem banyo hijyenini hem de görünümünü olumsuz etkiler. Duşakabin silikonları yoğun su ve nem nedeniyle küflenme, kararma gibi sorunlara maruz kalabilir. Onun için ortalama 1 yılda bir yenilenmesi gerekir.
Gazyağı 45-50 derece suda şampuanla temizlenir çok sıcak su uygulamayın boyanın verniğini söker alır..
Bir kabın içerisini yarı sirke ve yarı su ile doldurun. Plastikleri kabın içerisine ekleyerek 15-30 dakika bekleyin. Diş fırçası ile fırçalayarak yağ ve kirlerden iyice arındırın. Beyaz sirke sararan plastiklerin üzerindeki yağ ve kirleri yumuşatarak temizlenmesine yardımcı olacaktır.
GS505, banyo, mutfak duş kabini gibi alanların sızdırmazlığında kullanılan dayanıklı, esnek ve üstün kaliteli, asetik esaslı 100% silikondur.
Selsil Ultra Tack tek komponentli, nem ile 5 saniye içinde yüzey kuruması başlayan, yüksek mukavemetli hibrit bazlı mastiktir. Montaj yapıştırıcılar arasında en kuvvetli olanı, ayrıca çevre ve insan sağlığına zarar vermeyenidir.
Hava şartlarına ve suya dayanıklıdır.
Kullanılmış olan silikonun hiç donmaması ya da beklenilen sürede daha geç bir süre içerisinde donması silikonun raf ömrünü tamamlamış olduğunu gösterir. Bunun gibi sorunlar ile karşı karşıya kalmamak için son kullanma tarihi geçmiş olan bir silikonun satın alınması tavsiye edilmemektedir.
Eğer yüzeyde daha önce uygulanmış silikon varsa mutlaka temizlenmelidir. Silikon üzerine silikon uygulaması yapılamaz.
Silikon yağı genellikle 3-6 ay sonra geri alınır. Ancak bazı durumlarda daha erken veya geç silikon yağı geri alınması işlemi yapılır. Ağır retina hasarlarında ve göz içi basıncı düşüklüklerinde silikon geri alınamayabilir.
Tek bileşenli bir yapıştırıcıdır. -40 °C ile +90 0C'ye dayanıklıdır. Elastikiyetini devamlı surette korur.
SİRKE VE KARBONAT MUCİZESİ
Duş teknesine, küvete ve duşa kabine bu karışımdan bolca sıkın. Ardından bölgeyi iyice fırçalayın ve en az 1 saat boyunca bekletin. Beklettikten sonra tekrar fırçalayın ve sıcak su ile lekelerin olduğu bölgeyi durulayın. Bir süre sonra sarı lekelerin artık tamamen çıktığını göreceksiniz.
Karbonat ile temizlik:En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Kullanılacak yüzeyin özellikleri uygunsa aseton veya izopropil alkol çözeltilerinden faydalanılarak yüzeyde yapışmış durumdaki silikon sökülebilir. Bu iş için öncelikle sert bir plastik spatula yardımı ile yüzey kazınarak temizlenir. Yüzeye uygun çözelti dökülerek bezle ovulur ve işlem sonuca ulaşana kadar sürdürülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri