Osmanlı döneminde yaşamış olan en ünlü Nakkaş, Sinan Bey'dir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış olan Sinan Bey, uzun bir dönem İtalya'da eğitim almış ve resim dışında minyatür sanatıyla da ilgilenmiştir.
Sinan Bey, Baba Nakkaş, Matrakçı Nasuh Efendi, Horasanlı Aka Mirek, Reis Haydar, Mustafa Çelebi, Süleyman Çelebi, Levni, Selimiyeli Reşid, Gazi Capır, İsmail Can, Nigari ünlü nakkaşlardır.
Matematik ve tarih üzerine yaptığı çalışmaların yanı sıra minyatürleri ile de ünlüdür. Matrakçı Nasuh'un minyatür-harita karışımı kendine has bir üslubu vardır. Eserlerinde yeryüzünün kuş bakışı görünümünü resmeder.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi'ne bağlı çalışırlardı.
Nakkaşlık sanatı İran'da ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Kanuni Sultan Süleyman döneminde İran'dan getirilen Nakkaş Şahkulu'na bir atölye tesis edilmiş ve günlük yüz akçe yevmiye ile Arslanhane binasındaki nakkaşhanede sanat icra etmiştir.
İlgili 30 soru bulundu
Birbirinden farklı yapılarla tavan ve duvarlara süslemeler yapan ustalar nakkaş olarak bilinmektedir. Aynı zamanda bezekçi olarak da bilinen bu kişiler, harika görseller altında orijinal eserler ortaya çıkarır.
Nakkaş Levni
Levni (17. yüzyıl sonları, Edirne- 1732, İstanbul), asıl adı Abdülcelil Çelebi, Lale Devri'nin en tanınmış minyatür sanatçısıdır. Minyatür sanatına derinliği ve perspektifi getirmiş, yapay, yaldızlı ve canlı renkler yerine daha doğal renkler kullanmıştır.
Edebiyat. Orhan Pamuk'un Benim Adım Kırmızı adlı romanında kullanılan karakterlerden biridir. Romanda, gerçekte olduğu gibi Başnakkaş'tır. Romanın sonlarına doğru gerçek bir nakkaş gibi kendini kör eder.
--> Bu unvan aslında hakkâk, oymacı, tezhip ustası gibi sanatçıları da içermekle birlikte tarihte daha çok "ressam, minyatür ressamı" mânasında kullanılmış, bez ve kumaş üzerine iğneyle işleme yapanlara, motif nakşedenlere de nakşbend denilmiştir.
nakkaş / nakkâş
Nakış yapan. Duvar nakışları yapan usta. Süsleme san'atkârı.
Bilinen en eski minyatürler Mısır'da rastlanan ve MÖ 2. yüzyılda papirüs üzerine yapılan minyatürlerdir. Daha sonraki dönemlerde Yunan, Roma, Bizans ve Süryani elyazmaları da minyatürlerle süslenmiştir. Hristiyanlık yayılınca minyatür özellikle elyazması İncil'leri süslemiştir.
Nakkaş Sinan Bey, 15. yüzyılda yaşamış Türk minyatür sanatçısı. Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmed'i gül koklarken tasvir eden çalışmasıyla tanınır.
Türklerde minyatürün Orta Asya'da Uygurlar döneminde (745-840) ortaya çıktığı düşünülmektedir. Sekizinci yüzyılın ortalarında Turfan bölgesinde Uygur Türklerinin meydana getirdikleri minyatürler daha sonra Türk minyatür sanatının kaynakları olmuştur.
Almanya'da doğdu. İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sağlık Koleji'ni ve İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji bölümünü bitirdi. Ressam Özdemir Altan'dan, bir yıl süreyle sanat tarihi dersleri ve ressam Mahir Güven'den bir dönem resim dersleri aldı.
Anadolu, İran ve Mezopotamya'dan Hindistan'a kadar yayılmıştır, Uygurlardan ilk Müslüman - Türk Devletleri'ne ve Selçuklulara geçen minyatür sanatı, bu dönemde yaygınlaşarak yazma eserlerin süslemesinde ve konuların görüntü ile açıklanmasında “nakkaş” adı verilen usta eliyle büyük bir beceriyle kullanılmıştır.
Kanuni döneminde Osmanlı minyatür sanatının kendi içinde klasikleşmesine yön veren, aslında daha çok, büyük bir kompozisyon ustası olan Nakkaş Osman ve okulu (ekolü) olmuştur.
Çeşitli maddeler üzerine resim ve süsleme yapan sanatkâr, ressam, işlemeci. Sözlükte “birden fazla renkte boyamak, iğne veya özel aletlerle işleme yaparak süslemek” anlamındaki nakş kökünden türeyen nakkāş bu işi meslek edinenlere verilen unvandır.
Değerli Kardeşimiz; Fiil, failsiz olmaz. Buna göre sanat, sanatkârsız, nakış nakkaşsız, kitap kâtipsiz olamaz. Kâinatın tümündeki mükemmel sanatlar ve harika nakışlar, iki kere iki dört eder derecesinde Cenab-ı Hakk'ın varlığını ve birliğini güneş gibi göstermektedir.
Nakkaş kelimesi TDK verilerinde büyük yapıların duvarlarına ve tavanlarına süslemeler yapan usta demektir.
İlk hali ile 250 çift sayfa minyatürden oluşan eserin baş nakkaşı ise Kanuni, II. Selim ve III. Murad hükümdarlıklarında hizmet vermiş “Türk minyatür sanatına kendi üslubunun damgasını vuran, tarih konulu minyatürlerin büyük ustası Nakkaş Osman” dır (Atasoy 1997: 14).
Minyatür sanatçılarına “Nakkaş” denilirdi.
Minyatür çok ince işlenmiş, küçük boyutlu, kendine has boyama tekniği ve anlatım dili olan geleneksel bir resim sanatıdır. El yazması eserlerde konuya açıklık getirmek amacıyla metni desteklemek için uygulanır. Bu sanatı yapan kişilere nakkaş denir.
Edirne'de doğdu. Asıl adı Abdülcelil Çelebi olup Levnî mesleğinden kaynaklanan (levn "renk") lakabıdır. Genç yaşta İstanbul'a gelmiş ve saraya girip nakkaşhânedeki ustaların yanında müzehhip olarak yetişmiştir.
Osmanlı minyatür sanatının son önemli eserleri erken 18. yüzyılda Levni (Abdülcelil Çelebi)'nin eserleriyle olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri