Merhaba. Yüzsel kılların çıkması için yüzünüzdeki kılların androjen reseptörü içermesi ve androjenlere yeterli miktarda duyarlı olması gerekmektedir. Her insanın yüzünde kıl hücreleri vardır ama kimininki testosterona duyarlı değildir ve kıl çıkmaz. Bu yine aynı bir şekilde, yüzünüzdeki farklı yerler için olabilir.
Sakal çıkmaması durumunun altında yatan bir vitamin eksikliği, hormonal dengesizlik gibi durumlar yatabilir. Bu gibi sebepler olmadıkça sakal çıkmaması tıbbi bir sorun değildir. Genetik farklılıklar erkeklerde yüz kıllarının yapısını da belirleyen bir faktördür.
1. Aslında herkes sakal bırakabilir. Şimdi çoğu erkek sakalları uzamadığı için kıl foliküllerini suçlayacaktır. Fakat, kadınlar da dahil olmak üzere herkes kıl folikülüne sahiptir.
Erkeklerin yüz hatlarının daha estetik görünmesine katkı sağlayan sakalların, normal koşullar altında ergenlik ile yirmi beş yaş arasında tam gelişimini sağlaması beklenir. Sağlıklı ve genetik olarak yatkın bireylerde ise sakalların tam gelişimi yirmi yaşların başında tamamlanır.
Seyrek bir sakalın nedenleri nedir? Seyrek bir sakal ve eşit uzunlukta olmayan sakal ve bıyıklar, genellikle ebeveynlerimizden bizlere geçen genlerin bir sonucudur. Sakalınız, dengesiz bir beslenme stili, değişen hormon ve stres seviyeleri nedeniyle bazı alanlarda seyrek çıkabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Sakal ve Bıyığın Gelişim Evresi Nasıldır? Erkeklerde sakal çıkması ergenlik döneminde, 13-14 yaşlarında başlar. Yüz bölgesinde ilk evrede tüy şeklinde beliren sakal ve bıyıklar, genellikle 16-17 yaşlarına doğru belirginleşir ve tüyler yerini kökleri belirginleşen daha sert uzayan kıllara bırakır.
Bu sorun genellikle erkeksi görünümün tam olmaması ve gerçek yaşından daha genç göstermesidir. İlk olarak küçük kılsız alanların oluşmasıyla kendini gösterir. Bu gibi dökülmeler saç, göğüs gibi vücudun herhangi bir yerini etkileyebilir.
Sakal çıkarma badem yağı ile yapılmaktadır. Özellikle de tatlı badem yağı sakal çıkarma konusunda çok güçlüdür. Tatlı badem yağını, sakallarınıza masaj yaparak sürmeniz önerilir. Haftada 2 kez masaj yoluyla tatlı badem yağı kullandığınız durumda, sakal kökleri canlanacak ve sakalların uzamasına yardım edecektir.
Jiletle kesilen sakallar daha gür çıkar mı dediğimizde ve araştırma yaptığımızda özellikle 2005 yılında yapılan klinik araştırma bu konuda çözüm ortaya koymuştur. Sakalların daha gür çıkması ve daha hızlı büyümesi konusunda tıraş olma ile hiçbir bilimsel bağ bulunamamıştır.
Sakal çıkarmada kullanılan malzemeler arasında en çok tercih edilen ürünlerin başında badem yağı gelir. Badem yağı dışında da erkek kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ve düzenli kullanımda istenilen etkiyi veren ürünler ise şu şekildedir: hindistan cevizi yağı karışımı, okaliptüs yağı ve sakal serumları.
Erkekte sakal çıkmaması durumu köse sakal olarak adlandırılır. Bu durumda hormonların eksikliği söz konusu olabilir. İlgili tedavinin yapılması için bazı tetkikler yapılır ve tedavi sonucunda sakalın çıkması mümkün olabilir. Halen mümkün olmuyorsa sakal ekimi yöntemi tercih edilebilir.
Sakalını traş eden erkekler kadınlara benzemektedirler. Erkeklerin kadınlara benzemesi de dinen yasaklanmıştır. Ancak sakalı kesmenin haram olduğunu söyleyen bazı alimlerimiz, sakalın bırakıldıktan sonra kesilmesinin haram olduğunu kasdetmişlerdir. Yoksa sakalı bırakmadan tıraş olmak haram olmaz.
Doğu Asya popülasyonlarının çoğunda, 10.000 yıldan daha önce Çin civarında ortaya çıkan bir EDAR geninin mutasyonu sayesinde, daha fazla ter bezleri ve daha seyrek vücut tüyleri vardır. Bu türetilmiş EDAR aleli özellikle soğuk ve kuru bir ortamda yüksek etkiye ulaştığından pozitif olarak seçilmiş olabilir.
Köse kelimesi anlam olarak, erkeklerin sakal ya da bıyığının çıkmamasını anlatmak için kullanılan bir kavramdır. Köse kelimesi için ayrıca seyrek sakalı olan ifadesi de kullanılmaktadır. Türk Dil Kurumuna göre köse kelimesi, bıyığı ve sakalı çıkmayan ya da seyrek çıkan erkek olarak açıklanmaktadır.
Tabii ki testosteron düzeyi her düşük kişi az sakallı olur diye bir genel geçer durum yoktur, kişinin birçok farklı (genetik, hastalıklar, cilt sorunları vs.) ile de sakalları yetersiz, düzensiz ya da seyrek yapılı olabilir.
Bazı erkeklerin sakallarının daha gür olması genellikle yüksek testosteron seviyeleriyle ilişkilendiriliyor. Ancak yeni bir araştırma, bu ikisi arasında bilimsel bir ilişki olmadığını ortaya koyuyor.
İstediğiniz zaman vurabilirsiniz. Köse kalmak kıl kökleri, genetikle ilgilidir. Jiletle ya da makineyle bir ilgisi yok.
Yüz paso jilet. Bu mesaj silindi. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur. Jilet vurmanın veya bir şeyler sürmenin sakal çıkmasına faydası yoktur.
Pek çok kişi ergenlik döneminin ardından erkeklerde sakal ve bıyık gelişme sürecinin durduğunu düşünse de bu doğru değildir. Aslında, pek çok erkek sakal ve bıyık gelişiminin 30 yaşına dek devam ettiğini fark eder.
Erkeklerde sakal gelişimi ortalama 21 yaşına kadar devam eder (bu rakam bazı kişilerde farklılık gösterebilir, ailenizde erkeklerin sakallarının kaç yaşına kadar uzadığını araştırın).
Protein kalın sakal kılı desteklemede ana güçken, A, B, C ve E vitaminlerini içeren gıdaların tümü kıl uzamasını artırır.Doğru vitaminler bakımından zengin bazı içerikler, ıspanak, tatlı biber, fındık, avokado, tatlı patates ve böğürtlendir.
Son aşamada yüzünüzü maden suyu ile yıkamanız faydalı olacaktır. Maden suyu içerisinde bulunan mineraller ile yüzünüzü besleyecektir. Sakal kökleriniz beslenecek ve yeni sakalların çıkması sağlanacaktır.
Bir başka deyişle sakalsız bir babanın oğulları sakalsız olma eğilimi gösterir. Ancak bildiğiniz gibi genlerde meydana gelen mutasyonlar rastgele gerçekleşen, tahmin edilmez değişimlerdir. Bu yüzden sakalsız bir babanın gür sakallı bir oğlu olması da mümkündür.
Hormonlarda bir sorun olmadığı halde hormon tedavilerinin uygulanması sakalları çıkarırken saçları dökebilir, vücudun genel dengesini bozabilir, sivilcelere ve bunlardan kaynaklı yara izlerine neden olabilir. Bu nedenle uygulanmaz. Erkeklerde sakal- bıyık tamamen çıkmayabilir ya da seyrek, dağınık ve zayıf çıkabilir.
Köselik, vücudun tüy çıkan bölgelerindeki kıl miktarının az olması ya da hiç olmaması durumudur. Köselik, genetik ya da hormonal nedenlerden kaynaklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri