“Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Bakanlıklarda en üst yönetici Cumhurbaşkanı tarafından belirlenir.”
İlçe genel idaresinin başı ve mercii kaymakamdır. Kaymakam, ilçede Hükümetin temsilcisidir. İlçenin genel idaresinden kaymakam sorumludur. Bakanlıkların kuruluş kanunlarına göre ilçede lüzumu kadar teşkilatı bulunur.
Üst yöneticiler, bu kanunda belirtilen görev ve sorumlulukların yerine getirilmesinden Bakana; mahallî idarelerde ise meclislerine karşı sorumludurlar.
“Bakanliklarda müstesar, diger kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali, belediyelerde belediye baskani üst yöneticidir. Ancak, Milli Savunma Bakanliginda üst yönetici Bakandir.”
Madde 10- Kurum hizmetlerine ilişkin giderlerin geçici ya da kesin olarak ödenmesi hakkında Muhasebe Müdürüne yazılı emir ve izin veren yetkililere “ita amiri” denir. Kurum'un ita amiri Başkan'dır. Başkan bu yetkisinin bir bölümünü, niteliği ve sınırlarını belirterek Başkan Yardımcılarına devredebilir.
İlgili 18 soru bulundu
“Bakanlıklarda müsteşar, diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir. Ancak, Milli Savunma Bakanlığında üst yönetici Bakandır.”
MADDE 9 – (1) Mütevelli Heyet veya Mütevelli Heyet Başkanı, uygun gördüğü yetkilerini uygun gördüğü ölçüde Rektöre devredebilir. MADDE 10 – (1) Üniversitenin en üst yöneticisi olan Rektör, Yükseköğretim Kurulunun olumlu görüşü alındıktan sonra Mütevelli Heyet tarafından dört yıl süre ile atanır.
İta Amirleri ve Görevleri 7. (1) İta Amiri; bütçede öngörülen belirli tahsisatlardan harcama yapılmasına izin veren ve bu harcamaların mevzuat çerçevesinde kontrolundan sorumlu olan şahıstır. İta Amirleri, her mali yıl Bütçe Yasasının ilgili cetvelinde belirtilir.
Buna göre, il özel idarelerinde vali, belediyelerde belediye başkanlarının, birliklerde birlik başkanının bütçesinin ita amiri olması uygulamasına da son verilmiştir. Bu Kanunla mahalli idarelerde ita amirliği yetkisi harcama yetkilisine tanınmıştır.
tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimi” hükmü, “Üst yöneticiler” başlıklı 11 inci maddesinde; “Bakanlıklarda ve diğer kamu idarelerinde en üst yönetici, il özel idarelerinde vali ve belediyelerde belediye başkanı üst yöneticidir.
Taşra teşkilatında en üst yönetici, doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı hariç olmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürüdür.
Yönetici, kat maliklerinin, hem sayı hem arsa payı bakımından çoğunluğu tarafından atanır. Yönetici her yıl kat malikleri kurulunun kanuni yıllık toplantısında yeniden atanır; eski yönetici tekrar atanabilir.
Veri giriş görevlisi ile gerçekleştirme görevlisi arasındaki yetkilidir. Hem harcama talimatı hem de ödeme emri belgesinde işlem yapabilir. Harcama biriminde veri onay yetkilisinin olması zorunlu değildir.
Mehmet ŞİMŞEK. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 1967 yılında Batman ili Gercüş ilçesinin Arıca (Kefre) köyünde dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini Batman Merkez'de, liseyi ise Gercüş'de tamamladı. 1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü'nden dönem ikincisi olarak mezun oldu.
Bütçelerden harcama yapılabilmesi, harcama yetkilisinin harcama talimatı vermesiyle mümkündür. Harcama talimatlarında hizmet gerekçesi, yapılacak işin konusu ve tutarı, süresi, kullanılabilir ödeneği, gerçekleştirme usulü ile gerçekleştirmeyle görevli olanlara ilişkin bilgiler yer alır.
KİMLER HARCAMA YETKİLİSİDİR? 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre, kamu idare bütçesinde ödenek tahsis edilen ve harcama yetkisi bulunan birimler harcama birimleri, bütçeyle ödenek tahsis edilen her bir harcama biriminin en üst yöneticisi harcama yetkilisi olarak tanımlanmıştır.
3-Harcama yetkilisi: Bu görev bütçesine ödenek tahsis edilen harcama biriminin yöneticisi olan okul müdürü tarafından yürütülecektir.
Üniversitelerde Döner Sermaye İşletmesi harcama yetkilisi Rektör olup, Rektör bu yetkisini yazılı olarak uygun gördüğü ölçüde yardımcılarına, dekanlara veya enstitü, yüksekokul, araştırma ve uygulama merkezi müdürlerine devredebilir.
Sonuç Olarak; Yükseköğretim Kurumları Döner Sermaye İşletmelerinin Kurulmasına İlişkin Yönetmelik tarafından harcama yetkisi verilmiş olan birimlerin yöneticilerinin harcama yetkisini rektör veya rektör yardımcılarına devretmesi mümkün değildir.
Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir. Müdür yardımcısı öğretmenin amiri veya üstü değildir.
Genellikle 1. derece ita amirleri Bakanlar Kurulu'nun üyeleri veya bağlı icracı kuruluşun en üst yöneticileri olmakta; 2. derece ita amirleri de kuruma bağlı alt uygulayıcı ve harcama yetkisi verilmiş bağımsız kurum yetkilileri olmaktadır (Örnek: Bayındırlık ve İskan Bakanı 1.
(1) İl Müdür Yardımcısı olmayan İl Müdürlüklerinde Şube Müdürünün Disiplin Amiri İl Müdürü, Üst Disiplin Amiri ise Validir. (2) İl Müdür Yardımcısı olmayan İl Müdürlüklerinde çalışan diğer personelin Disiplin Amiri Şube Müdürü, Üst Disiplin Amiri ise İl Müdürüdür.
Türk yükseköğretim sisteminde dekan fakültenin ve birimlerinin temsilcisidir. Rektörün önereceği üniversite içinden veya dışından üç profesör arasından Yükseköğretim Kurulunca 3 yıl için atanır. Süresi biten dekan tekrar atanabilir.
Buna göre, yeni dönemde rektör seçimlerinde 'profesör' olma şartı kaldırıldı. Böylece 'doçent' unvanına sahip akademisyenler de üniversite rektörlüğüne atanabilecek. Ayrıca rektör adayları belirleme sürecinde YÖK görüşünün de alındığı sistem değiştirilerek sadece Cumhurbaşkanı'na atama yetkisi verildi.
13 Eylül'de Resmi Gazetede yer alan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'ne göre rektörlük için 3 yıl profesörlük şartı kaldırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri