Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943 yılında 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Tosya-Ladik depremi 26 Kasım 1943 yılında 7.6 büyüklüğünde Kuzey Anadolu Fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir. Büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştur.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 03.10'da merkez üssü Karadeniz açıkları olan 4 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Merkez üssü Samsun Körfezi-Atakum ilçesine 17,48 kilometre mesafede olan depremin, 18,27 kilometre derinlikte meydana geldiği belirlendi.
Büyük Samsun Depremleri ve Oluşan Hasarlar
Özellikle son yıllarda Türkiye genelinde de fay hatlarının hareketlerinden dolayı tekrar yaşanabileceği üzerine korkular oluşturmaktadır. Geçmiş tarihe bakıldığı zaman Ladik-Tosya arasında 26 Kasım 1943 yılında meydana gelen deprem büyük etkiler yaratmıştır.
Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın orta kesiminde 26 Kasım 1943 Cuma günü saat 22.20'de (UTC) M=7.2 büyüklüğünde yıkıcı bir deprem meydana gelmiş, 1400'ü ilimizde olmak üzere 2300'e yakın insan yaşamını yitirmiş, 5000 kişi yaralanmış ve çok sayıda insan evsiz kalmıştır.
23 Ekim 2011'de Van'da gerçekleşen 7,2 büyüklüğündeki depremde 644 kişi hayatını kaybederken 17.005 bina hasar gördü.
İlgili 34 soru bulundu
KTÜ'den emekli öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Bektaş, Kuzey Anadolu ve Karadeniz Fayı üzerinde bulunan şehirlerin deprem haritasında yer aldığını, Samsun'un da bu fayda yaşanacak olası büyük bir kırılmadan etkileneceğine işaret ederek, "Samsun veya Doğu Karadeniz iki deprem kaynağı riski altında.
Deprem, 26 Kasım 1943 tarihinde saat 01:20'de meydana gelmiş ve doğuda Taşova'dan, batıda Ilgaz'a kadar uzanan yaklaşık 45.000 km2'lik bir alanda etkisini göstermiştir.
İlimizin depremselliği büyük ölçüde Kuzey Anadolu Fay Hattı'ndan kaynaklanmaktadır. Kuzey Anadolu Fay zonu Samsun il merkezinin güneyinde Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçelerinden geçmektedir. Vezirköprü, Havza, Ladik, Kavak, Asarcık, Ayvacık ilçeleri birinci derece deprem bölgesinde bulunmaktadır.
Türkiye'yi sarsan 1939 Erzincan Depremi'nin etkileri, Karadeniz'de de hissedildi. Bu büyük deprem, Karadeniz'de Trabzon, Tokat, Samsun, Amasya, Ordu ve Giresun şehirlerinde etkili oldu.
1943 Tosya-Ladik depremi 27 Kasım günü yerel saat ile 00.20'de Kastamonu, Tosya'da meydana geldi. 4000 can kaybına yol açan ve 7.5-7.7 Ms büyüklüğünde meydana gelen deprem. Mercalli şiddet ölçeğine göre en büyük şiddet X-XI (Yoğun-Aşırı) olarak hissedildi. Bu depremde 280 km'lik bir yüzey faylanması oluştu.
Samsun şehir merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam, Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer alıyor.
SON DAKİKA | KANDİLLİ DUYURDU: SAMSUN'DA DEPREM!
26 Aralık Salı günü saat 09:02'de gerçekleşen depremin büyüklüğü 3.3 olarak ölçüldü.
Bunlardan birincisi Kafkas bindirme kuşağı ve bu zondaki ters faylardır. Kafkas sıkışma kuşağı nedeniyle bu bölgede bindirme türünde derin depremler meydana gelebilme olasılığı bulunmaktadır. İkinci zon, Archangelsky sırtını sınırlayan normal fay zonlarıdır ve Samsun-Sinop açıklarında yer almaktadır.
Çarşamba açıklarında 4 büyüklüğündeki depremin ardından saat 01.28'de 2.4 büyüklüğünde, saat 02.49 sıralarında ise 1.5 büyüklüğünde deprem oldu.
Türkiye'nin Van şehrinde meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremde en az 264 kişi öldü, 1300'den fazla kişi yaralandı. Depremde pek çok binanın hasar gördüğü, ölü sayısının 1000'i bulabileceği bildiriliyor. Amerikan Jeolojik Araştırma Dairesi (USGS) depremin şiddetini 7,2 olarak açıkladı.
Depremin ülkede son 25 yılın en büyüğü olduğu belirtildi. Tayvan'ın doğu kıyısındaki Hualien kenti açıklarında meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki deprem sonucunda 7 kişi hayatını kaybetti ve 711 kişi yaralandı. Depremin ülkede son 25 yılın en büyüğü olduğu belirtildi.
Haritadan da görüldüğü gibi Samsun ili kent merkezi II. Derece deprem bölgesinde, Ladik, Havza ve Vezirköprü ilçeleri I. Derece deprem bölgelerinde, Alaçam,Terme, Bafra Çarşamba ovaları III. Derece deprem bölgelerinde yer almaktadır.
TSUNAMİ UZAK BİR İHTİMAL DEĞİL
Özellikle 1598 yılında Sinop ve Samsun kıyılarındaki tsunamide çok sayıda can kaybı yaşanmış. Bu veriler, Samsun ve özellikle yapılaşmanın en yoğun olduğu Atakum'un 20 kilometrelik sahili için tsunami riskinin uzak bir ihtimal olmadığını gösteriyor" ifadelerini kullandı.
Çünkü Karlıova'dan Erzincan'a doğru bir Kuzey Anadolu Fayı (KAF) geçiyor. Bu fay dünyanın en tehlikeli fayıdır. Bir de Doğu Anadolu Fayı (DAF) var, Karlıova'dan Malatya ve Hatay'a doğru gidiyor.
Türkiye Deprem Haritasına göre deprem riskinin en az olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer alan iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman.
MTA diri fay hatları haritasına göre en uzun diri fay Kuzey Anadolu hattında bulunuyor. İstanbul ve Ankara'da diri fay bulunmazken yakınlarında bulunan diri fay hatları bu illerde de risk teşkil ediyor.
Samsun'dan da hissedildi. Son deprem verilerine göre meydana gelen Tokat depremi Kandilli Rasathanesi ve AFAD verilerine de yansıdı. Tokat'ın Niksar ilçesinde meydana gelen 4.3 büyüklüğünde deprem, Samsun'dan da hissedildi.
Ladik Depremi'nin Samsun genelinde bıraktığı etkiye bakıldığında 1.500'e yakın can kaybı, 500'ü ağır 1.100 yaralı ve 8.000'in üzerinde yıkık bina tespit edilmiş. Veriler, depreme ait tüm kayıpların neredeyse yarısının Samsun'da olduğunu göstermektedir.
Samsun'un Ladik ilçesinde 26 Kasım 1943 yılında 7.6 şiddetinde deprem meydana geldi. Tosya-Ladik depremi 26 Kasım 1943 yılında 7.6 büyüklüğünde Kuzey Anadolu Fay hattının etkisiyle meydana gelmiştir. Büyük yıkımlara ve kayıplara neden olmuştur. Depremin büyüklüğünden dolayı oldukça şiddetli olarak sınıflandırıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri