23.5 derecelik eksen eğikliği sebebiyle bir yarımküre diğerinden daha fazla ışık alır; böylece o yarımkürede günler daha uzun yaşanır. Güneş, yılda iki defa dönencelere dik açıyla geldiğinde, bir yarımkürede en uzun gündüz yaşanırken diğer yarımkürede en uzun gece yaşanır ve bu olay, "gündönümü" olarak bilinir.
EN UZUN GECE: 21 ARALIK
Kuzey Yarım Küre Güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne 43°06′ lık açı ile gelir. Kış mevsiminin başlangıcıdır. En uzun gece en kısa gündüz yaşanır.Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gece süresi uzar gündüz süresi kısalır. Bu tarihten itibaren geceler kısalmaya gündüzler uzamaya başlar.
Kuzey Yarımkürede en uzun gece yaşanırken, Güney Yarımkürede de en uzun gündüz yaşanmış olur. 21 Aralık günü yaşanan bu gelişme, Güneş ışınlarının Oğlak dönencesine dik gelmesiyle meydana geliyor.
Güneş ışınları Oğlak dönencesine dik açı ile gelir. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarım kürede 21 Aralık'ta en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlar.
Kuzey Yarım Kürede Oğlak Dönencesine güne ışıklarının dik geldiği 21 Aralık'ta en uzun gece yaşanacak. Ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak. Şurada Paylaş!
İlgili 38 soru bulundu
TÜRKİYE'DE EN UZUN GECE EN KUZEYDEKİ SİNOP'TA YAŞANACAK
21 Aralık'ta ülkemizde en uzun gece ise Kuzey'deki Sinop'ta yaşanacak.
Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir. Güney yarımkürede en uzun gündüz, Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşanır.
Nar Kırma Geleneği Nasıl Yapılır? Nar kırma veya nar patlatma olarak bilinen bu gelenek, kış dönümü olarak bilinen 21 Aralık'ta veya yılbaşı gecesinde yapılır. Bu geleneği yapmak için bir adet nar alınır ve evin kapısının önünde hızla yere atılarak patlatılır.
Yaz gün dönümünde; kuzey yarım kürede en uzun gündüz yaşanır ve günler kısalmaya, güney yarım kürede en kısa gündüz yaşanır ve günler uzamaya başlar. Gün dönümleri, astronomik yaz ve kışın başlangıcını işaret eder, 21 Haziran ve 21 Aralık tarihlerinde gerçekleşir.
21 HAZİRAN'DA KUZEY YARIM KÜRE
Yengeç Dönencesi'nden kuzeye gidildikçe gündüz süresi uzar, gece süresi kısalır. Bu tarihten itibaren gündüzler kısalmaya, geceler uzamaya başlar. Fakat 23 Eylül tarihine kadar gündüzler gecelerden uzundur.
Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak.
21 Haziran (yengeç ekinoksu): Yılın en uzun gündüzü ve en kısa gecesinin yaşandığı zamandır. Bir diğer adı da Yaz gündönümüdür.
Kış gündönümü (21 Aralık), güneş ışınlarının Oğlak Dönencesi'ne dik geldiği an. Kuzey yarımkürede günler uzamaya, güney yarımkürede kısalmaya başlar. Bu tarih bazı ülkelerde kuzey yarımkürede kışın, güney yarımkürede yazın başlangıcı sayılır. Bununla beraber bazı ülkelerde de yazın veya kışın tam ortası kabul edilir.
21 Mart ekinoksu, kuzey yarımkürede ilkbaharın, güney yarımkürede ise sonbaharın başlangıcı olarak kabul ediliyor. 21 Mart ve 22 Eylül olmak üzere yılda iki kez gerçekleşen ekinoks ile eşit uzunlukta gündüz ve gece yaşanır. 21 Mart ekinoksu ile Kuzey yarımkürede gündüzler gecelerden uzun olmaya başlar.
Dünyanın kendi ekseninde dönüşü 24 saatte tamamlanmasından dolayı, bir gün 24 saattir. Bu 24 saatinin kaçının gece ve kaçının gündüz olacağı, mevsimine bağlı olarak değişmektedir. Kışın gündüzler daha kısayken, geceler uzundur. Yazınsa gündüzler uzun, geceler kısadır.
Dünya kendi ekseni etrafında dönmesi ile beraber aynı zamanda güneş sistemi etrafında dönmeye devam eder. Bu doğrultuda dünya kendi ekseni etrafında dönüşünü 24 saatte tamamlar. Böylece gece ve gündüz oluşumu meydana gelmektedir.
Yılda iki kez, ilkbahar ve sonbaharda yaşanan ekinoks, gece ile gündüzün eşit anlamına geliyor. 23 Eylül'den sonra Kuzey Yarımküre'de yaz mevsimi sona erer ve sonbaharın başlangıcını işaret eder.
21 Aralık, tüm dünyada kışın başlangıcı olarak kabul edilir. Dünya, Güneş etrafındaki turunu 365 gün 6 saatte tamamladığı için kış gündönümü bazı yıllar 21 Aralık'a, bazen de 22 Aralık'a denk gelir ama çoğunlukla bu ekinoks tarihi 21 Aralık olarak kabul edilir.
'Yaz gündönümü' olarak da bilinen 21 Haziran'da, güneş ışınları Yengeç Dönencesi'ne dik geldiği için aydınlanma çemberi kutup dairelerine teğet geçiyor. Bunun doğal sonucu olarak kuzey yarım kürede gündüzler gecelere göre daha uzun oluyor.
Gölge boyu Ekvator'da sıfırdır. Güneş ışınları bu tarihten itibaren Güney Yarım Küre'ye dik düşmeye başlar. Bu tarihten itibaren Kuzey Yarım Küre'de geceler, gündüzlerden uzun olmaya başlar. Güney Yarım Küre'de ise tam tersi olur.
Ekvatorun kuzeyinde yaşayanlar kış gündönümü ile 24 saat boyunca yılın en kısa gününü yaşayacak. Bu nedenle o gün en kısa gün, en uzun gece ya da en karanlık gün adlarıyla anılıyor.
Maya Takvimi'ne göre kıyametin tarihi 21 Aralık 2012'ydi. Kurtuluş adresi ise Şirince'ydi. Ancak şirin köy, önce yağmurla gerildi.
Her yıl kuzey yarımkürede kış gündönümü olarak gerçekleşen 21 Aralık aynı zamanda yılın en uzun gecesi oluyor. Güneş ışıklarının Oğlak Dönencesi'nde dik olarak geldiği günde en uzun gece yaşanırken bu tarih bazı ülkelerde kışın başlangıcı bazı ülkelerde ise kışın ortası olarak kabul ediliyor.
Yılda iki kez gerçekleşen gündönümü 21 Aralık'ta kış gündönümü olarak yaşanıyor. Türkiye'nin de içinde bulunduğu Kuzey yarımkürede en uzun gece yaşandıktan sonra 23 Aralık'tan itibaren geceler kısalıp gündüzler uzamaya başlayacak.
En uzun gece: 21 Aralık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri