Yıllarca “mühendisliğin en zor dalı” olarak sıfatlandırılan Makine Mühendisliği, bu kulvardaki yerini yavaş yavaş diğer mühendislik dalları ile paylaşsa da halen en zor mühendislik dallarının başında yer almaya devam ediyor.
Lisans mezunlarının kazanç durumları incelendiğinde, aylık ortalama kazancı en yüksek olan beş bölüm; pilotaj, havacılık ve uzay mühendisliği, gemi makineleri işletme mühendisliği, matematik mühendisliği ve uçak mühendisliği oldu.
“Gelecekte hangi mühendislik alanı ön plana çıkacak”? sorusuna verilebilecek en net yanıtlardan biri biyomedikal mühendisliğidir. Biyomedikal mühendisliği, mühendislik ilkelerinin ve tasarım konseptlerinin tıp ve biyolojiye sağlık hizmetleri için uygulanmasını kapsıyor.
Mühendislik okumak zordur. Her alanın gördüğü konular ayrı olsa da genel olarak bütün mühendislik öğrencileri dersler gerçekten çok zor derler. Fakat artık bir meslek ve dolayısıyla iyi bir hayat için uğraşacaksınız. Standartlarınızın yüksekte olmasını sağlayabilecek her meslek dalının okunması zordur.
İlgili 35 soru bulundu
Mühendislik bölümlerinde kadınlar hem öğrenci hem de öğretim üyesi olarak en düşük paya sahipler. Türk Mühendis Ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) 2021 üye raporuna göre, 618 bin 796 üyenin 147 bin 433'ü kadın.
Sayısal anlamda 1 milyon 46 bin kişiyle üçüncü büyük grubu oluşturan mühendislik bölümü mezunlarında işsizlik oranı ise yüzde 10.6 oldu.
Mühendislik mesleğinde en fazla işsiz grubunun ziraat mühendisleri olduğu bilinir.
“İşsiz kalmaz” denen o mühendislik dalı günümüzde bilgisayar mühendisliğidir.
En iyi mühendislik bölümleri arasında ilk 10'da kendine yer bulan uzay mühendisliği, günümüzde en yüksek mühendislik maaşları sunan alanlardandır. Havacılık ve Uzay Mühendisliği Hakkında Bilinmeyenler rehberimizde.
en fazla alım makine ve inşaat mühendisliğinde ama bu bölümlerde mezun çok fazla. sanılanın aksine jeoloji, orman ve ziraat mühendisliklerinde de düşük kpss puanıyla alım yapılır.
İTÜ SEKİZ ALANDA BİRİNCİ
Listede İstanbul Teknik Üniversitesi ise geçen yıl 202'nci sıradan girdiği listede bu yıl başarı çıtasını yükselterek “Mühendislik ve Teknoloji” alanında dünya sıralamasında 142'nci oldu. Aynı alanda Türkiye'de ise birinci sırada yer aldı.
Mühendislik eğitimi için tercih edilebilecek ülkelere baktığımızda, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Hollanda, Almanya gibi ülkelerin ön plana çıktığını görüyoruz. Amerika Birleşik Devletleri'nde MIT, Stanford Üniversitesi gibi kurumlar mühendislik alanında fark yaratıyor.
Üye sayımıza göre hesaplandığında, 2021 yılı mühendis, mimar ve şehir plancısı işsizlik oranı %38,3'tür. Resmi rakamlar her ne kadar makyajlı olsa da işsizlik sorununun ulaştığı boyutu gizlemeye yetememektedir. Her 3 mühendis, mimar ve şehir plancısından 1'i işsizdir.
Onu mühendislik, imalat ve inşaat (yüzde 78,4), eğitim (yüzde 78,1), bilişim ve iletişim teknolojileri (yüzde 76,2) ile doğa bilimleri, matematik ve istatistik (yüzde 71,8) izledi.
Mezun olunan bölümler bazında bakıldığında en yüksek işsizlik oranının sosyal hizmetlerle ilgili bölüm mezunlarında olduğu görülüyor. Bunu sanat, gazetecilik, iş sağlığı ve ulaştırma, mimarlık ve inşaat, bilişim ve iletişim teknolojileri alanları izliyor.
TBMM'ye sunulan kanun teklifiyle birlikte memurlara yapılan Temmuz zammı sonra Mühendis maaşı 21.295 liradan 33.122 liraya yükselmiş oldu.
AB ülkelerinde 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın iken bu oran Türkiye'de yüzde 44. Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde yaklaşık 18 milyon bilim insanı ve mühendisin yüzde 41'i kadın. Türkiye'de ise bilim ve mühendislik alanında çalışanların yüzde 44'ü kadın.
ÜNİ-VERi bilgilerine göre Türkiye'de en kolay iş bulan meslek alanı Tıp Fakültesi mezunlarına ait. Fakat listenin ilk sıralarını Tıp'ın yanı sıra Eczacılık, Hemşirelik, Fizyoterapi ve Odyoloji gibi sağlık bölümleri sahipleniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri