Encapsulation, kod ve verileri tek bir ünite halinde kapsülleme işlemidir. Sınıfın tüm veri üyelerini private yaparak tamamen kapsüllenmiş bir sınıf oluşturabiliriz. Veriyi ayarlamak ve almak için setter — getter yöntemlerini kullanırız. Böylelikle kodun bakımıda kolaylaşır.
Encapsulation, kapsülleme anlamına gelir. Encapsulation (Kapsülleme), nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
Java'da kapsülleme, sınıf içerisindeki metot ve değişkenlerin tek bir birim altında toplanması ve korunmasıdır. Kapsülleme sayesinde biz metotlarımızı ve değişkenlerimizi korunma amaçlı olması açısından gizleyebiliriz. Farklı sınıflardan, başka bir sınıfın değişkenlere müdahale edilmesini engellemek için kullanırız.
Türkçe'de kapsülleme veya sarmalama olarak bilinen encapsulation prensibi class'ın property'lerini korumaya almasıdır. Bu korumayı sağlamak için private ve protected access modifier'larını (erişim belirteci) kullanırız. Eğer bir property'i tanımlarken private kullanırsak o class dışında hiçbir yerden erişim sağlanamaz.
Nesne yönelimli programlamanın ilk prensibi kapsülleme (encapsulation) olarak adlandırılır. Bu özellik, dilin nesne kullanıcısından gereksiz uygulama ayrıntılarını saklar.
İlgili 24 soru bulundu
Veri her katmandan geçerken üstüne bir header eklenerek ya da bir header çıkarılarak katman değiştirir. Bu olaya encapsulation/decapsulation denir. Her katman kendi ile ilgili header'ı açarak işlem yapar.
Encapsulation, nesnelerin sahip olduğu özellik ve davranışların gizlenmesidir. Türkçe karşılıklarına baktığımızda Sarmalama, Kapsülleme gibi anlamlara gelir. Bu işlem “private” ve “protected” anahtarları ile gerçekleştirilir.
Kapsülleme, sınıfınız içindeki özellik ve fonksiyonlara diğer sınıflar içinden yetkisiz erişimden korunması işlemidir. Bunun için erişim yetkilerini siz belirlersiniz. Bir sınıftaki özellikleri(değişkenleri) özel(private) olarak belirleyerek dış erişimden koruyabilirsiniz.
Encapsulation nesne yönelimli olan programlamada yer alan herhangi bir nesnenin yöntemlerini, değişkenlerini ve özelliklerini diğer nesnelerden saklayarak, bunlara erişimini sınırlandırır. Bunun sonucunda ise yanlış kullanımlardan koruyan farklı bir konsepttir.
Enkapsülasyon, en az bir aktif bileşenin en az bir çeşit kaplama materyali tarafından uygun koşullarda ve istenilen dozda salınması koşuluyla koruma altına alınmasıdır. Kullanılacak malzemenin biyouyumlu ve biyobozunur olması yanı sıra aktif bileşenin stabilitesini sağlıyor olması da gereklidir.
Object Oriented Programming yani Nesne Yönelimli Programlama, her işlevin nesnel olarak soyutlandığı bir programlama şeklidir. Bu açıklamayı daha da örnekleyerek açıklarsak, gerçek hayatta gördüğümüz birçok nesnenin bilgisayar ortamına aktarılma şeklidir.
Nesne tabanlı/yönelimli programlama (OOP); yazılım tasarımını nesneler ve nesneler üzerinde düzenleyen bir programlama dili modelidir. Günümüzde yazılım geliştirme teknolojileri içerisinde büyük bir önem taşır.
Getter ve Setter
Java'da başka bir classta tanımlanmış olan private değişkenlerin kullanılmasını sağlayarak data encapsulation durumunun sağlanmasına olanak tanıyan metodlara Setter ve Getter denir. Dilimizdeki karşılıkları: get: almak, set: vermek anlamındadır.
Nesne yönelimli programlama dillerinde çok biçimlilik özelliği ise aynı temel sınıftan türetilmiş olan sınıflarda paylaşılan, başka bir ifadeyle aşırı yüklenen aynı metodun bu sınıflarda farklı şekillerde uyarlanabilmesidir.
Verinin uygulama katmanından başlayarak en alttaki fiziksel katmana doğru ilerlerken her bir OSI katmanında yeni başlık bilgilerinin eklenip fiziksel katmanda bitlere dönüştüğü sürece verilen isme veri kapsülleme (data encapsulation) denir.
Bu yazının amacı, nesne yönelimli programlama kavramlarından birisi olan kapsülleme işlemini (encapsulation), C++ dili üzerinden anlatmaktır. Kapsülleme veya diğer adıyla veri kapsülleme işlemi, basitçe bir sınıfın (class) dışarıya karşı kapalı hale getirilmesi ve sınıfa erişimin kapsüllenmesi yani engellenmesidir.
C# Polymorphism, nesne yönelimli programlamanın temel yapı taşlarının arasında yer alan, çok biçimlilik olarak bilinen bir kavramdır. C# polymorphism nedir sorusuna ise programımızda oluşan bir nesne yapısının birbirinden farklı nesneler şeklinde davranmasını sağlayan yapı olarak cevaplayabiliriz.
Float: Bellekte 4 Byte yer kaplar. Ondalık sayı türünde eleman tutan veri tipidir. -3.4*10³⁸ ile 3.4*10³⁸ arasında bulunan değerleri alır. Double: Bellek üzerinde 8 Byte yer kaplar. Ondalık sayı türünde elemanlar alan veri tipidir. -1.7*10³⁰⁸ ile 1.7*10³⁰⁸ arasındaki değerleri alır.
Encapsulation (Kapsülleme) Sarmalama ilkesi, bir sınıfa ait değişkenlerin veya niteliklerin ancak o sınıfa ait metotlar tarafından değiştirilebilmesi ve okunabilmesi ilkesidir. Bu ilke sayesinde nesnelerde oluşacak anlamsızlıkların önüne geçilebilir.
Veri tipleri; programlama dillerinde, uygulanmakta olan program içerisinde kullanılacak değişken gibi tanımlanacak olan türlerin tipini belirtmek için kullanılır. Bir sayı değeri kullanacak isek, sayısal veri tipi değişkeni tanımlamamız gerekmektedir.
Ondalıklı Sayılar (Float)
Ondalıklı sayılar matematikte olduğu gibi, Pythonda da bir veri tipidir.Ondalıklı Sayılar veya diğer adıyla Kayan Sayılar İngilizce olarak Float olarak geçmektedir. Örnek olarak, 3.14, 3.554546, -13.54 gibi sayılar Python'da birer ondalıklı sayı(float) değerleridir.
Public: Her yerden erişilebilir. Private: Sadece tanımlandığı sınıf içerisinden erişilebilir.
Void Metotlar
Java'da yazılan bir metodun geriye bir değer döndürmesini istemiyor, sadece metot içindeki kod bloğunun çalışmasını istersek "void" deyimi kullanmalıdır. Metot tanımlanırken veri tipi kısmına "void" deyimi yazılması yeterlidir. Void metotlar içerisinde "return" deyimi kullanılamamaktadır.
Bir değerin private olarak tanımlanması demek, o değişkene sadece kendi class'ı içinden ulaşılabileceği anlamına gelmektedir. Program içinde kesinlikle değiştirilmemesi gereken, kritik kodlarda kullanılmaktadır. Ayrıca; private, varsayılan erişim belirleyici tipidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri