HTTP'nin açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” yani “Hiper Metin Transfer Protokolü“dür. HTTP protokolü ağ üzerinden web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan bir protokoldür. HTTP protokolü istemci (PC) ile sunucu (server) arasındaki alışveriş kurallarını belirler.
Köprü metni aktarım protokolü (HTTP), istemci-sunucu iletişimi için kullanılan bir protokol, yani iletişim kuralları kümesidir. Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde, tarayıcınız web sunucusuna bir HTTP isteği gönderir ve web sunucusu bir HTTP yanıtı ile karşılık verir.
HTTP, İnternet iletişim kuralları dizisi paketi çerçevesinde tasarlanmış bir uygulama katmanı protokolüdür. İletim Kontrol Protokolü (TCP) yaygın olarak kullanılmaktadır.
HTTP Nedir? Adını çokça duyduğumuz bir kavram olan “http”, bilginin sunucudan kullanıcıya nasıl ve ne şekilde aktarılacağını gösteren protokoldür. Açılımı “Hyper Text Transfer Protocol” olan bu kavram dilimizde “Üstün Metin Transfer Protokolü” olarak biliniyor.
HTTPS URL'leri "https: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 443'ü kullanırken, HTTP URL'leri "http: //" ile başlar ve varsayılan olarak bağlantı noktası(port) 80'i kullanır.
İlgili 29 soru bulundu
- Port 80 ve 8080: Bu port'lar sırasıyla ön ve arka uç sistemlerindeki HTTP bağlantılarını kontrol ettiğinden, güvenliği ihlal edilmiş şifreler saldırganların neredeyse tüm kurumsal verilerinize erişmesine izin verebilir.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
HTTPS, HTTP'nin iletim (Transport) katmanının güvenli hale getirilerek gizliliğin (Confidentiality) sağlanması ve önceki flood'da anlatılan dijital sertifikalarla istemcinin sunucunun kimliğini doğrulaması (Authenticity) ile çalışır.
HTTP yani “Hyper Text Transfer Protocol”, web sayfalarının ağ üzerinden kullanıcıya ne şekilde aktarılacağını gösteren, ortak kullanıma açık bir iletişim protokolüdür. Aynı zamanda HTTP, istemci rolündeki bilgisayar ile sunucu arasındaki alışverişin kurallarını belirler.
Dünya çapında 1990 yılından itibaren ağ üzerinde kullanılmakta olan iletişim protokolüdür. İnternet üzerinde görmüş olduğunuz web sayfalarının görüntülenmesini sağlayan bir protokoldür. Http açılımı, İngilizce “Hyper Text Transfer Protokol”, Türkçesi “Hiper Metin Transfer Protokolü” olarak bilinir.
Günümüzün bilgisayarlar arası iletişim protokollerinden en popüler olan HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi protokoller TCP protokolünü kullanır ve her birinin kendine özel bir 0-65535 arası numarası bulunur.
HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, TELNET ve FTP gibi günlük hayatta sıkça kullandığımız protokollerin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
HTTP (HiperMetin Yollama Protokolü), ilk başta HTML sayfaları yollamak için yaratılmış olan bir protokol olup günümüzde her türlü verinin gönderimi için kullanılır. TCP üzerinden çalışır. HTTPS (Güvenli HTTP), HTTP'nin RSA şifrelemesi ile güçlendirilmiş halidir. TCP üzerinden çalışır.
HTTP ve HTTPS arasındaki fark SSL sertifikasıdır. HTTPS yükleyen internet sitesi SSL sertifikasını kullanır ve veri transferinde bilgi şifrelenir. HTTP'de ise veri metin formatında gönderilir ve herkes tarafından kolay bir şekilde okunabilir.
HTTP Response Headers (HTTP Yanıt Başlıkları) Web sunucusu, bir istemcinin (tarayıcının) gönderdiği isteği aldığında, isteği işleyerek bir yanıt döner. HTTP Response Headers (yanıt başlıkları) , sunucunun yanıtı hakkında bilgi verir ve istemciye gereken içeriği nasıl işleyeceğini belirtir.
HTTPS Nasıl Çalışır? HTTPS, HTTP protokolünün güvenli bir şekilde verilerin gönderilmesini sağlamak için SSL/TLS protokolünü eklemesinden oluşur. İki bilgisayar arasındaki tüm veri transferi şifrelenir ve SSL/TLS protokolü tarafından şifrelenir. Örneğin, bir web sunucusu ve bir istemci arasındaki veriler.
Http ve Https birbirine yakın olsalar da önemli bir farka sahip. Https'nin açılımı, 'Hyper Text Transfer Protocol Secure' yani 'Güvenli Hiper Metin Transferi Protokolü'dür. Sebebi ise şudur: Http ile belli bir oranda güvenli veri aktarımı sağlanmaktadır. Https ise bu güvenliğin arttırılmış biçimidir.
80 HTTP (Hyper Text Transfer Protocol): Bilginin sunucudan kullanıcıya nasıl ve ne şekilde aktarılacağını gösteren protokoldür. İnternet kullanıcıları aktif olarak kullanmasa da arama çubuğunda bu protokol zaten yer alır. En basit haliyle, web sayfalarının görüntülenmesini sağlar.
HTTP İsteği Nedir? HTTP isteği (HTTP request), sunucuda bir eylem başlatmak ve erişilmek istenilen kaynağı yüklemek için ihtiyaç duyulan kaynakların yüklenebilmesi için istemci ( kullanıcı aracısı) tarafından gönderilen mesajlardır.
HTTPS ya da uzun açılımı ile “Secure Hyper Text Transfer Protocol”, Türkçe olarak “Güvenli Metin Aktarma Protokolü” anlamına gelir. Diğer bir deyişle kullandığınız protokole SSL sertifikası eklenmiş, yani web sitesinin güvenli olduğunu beyan etme şeklidir.
Yeşil kilit, siteye bir sertifika verildiği ve bunun için bir çift şifreleme anahtarı oluşturulduğu anlamına gelir. Bu tür siteler siz ve site arasında iletilen bilgileri şifreler. Bu durumda, sayfa URL'leri HTTPS ile başlar ve sondaki “S” harfi “Güvenli” ifadesini temsil eder.
TCP, bağlantı tabanlı (connection oriented) bir protokoldür, UDP bağlantı tabanlı değildir (connectionless). TCP'de akış kontrolü vardır, UDP'de akış kontrolü yoktur. TCP başlığı (header) 20 bayttır, UDP başlığı 8 bayttır. TCP, UDP'den daha yavaştır, çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder.
TCP açılımı “Transmission Control Protocol” olarak karşımıza çıkıyor. TCP kısaca cihazlar arasındaki veri transferinin herhangi bir veri kaybı olmadan yürütülmesini sağlıyor.
Oldukça eski bir sistem olan TCP/IP ilk olarak OSI tabanlı sistemlere alternatif olarak geliştirilmiştir. Açılımı ise internete veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü kapsar. Bunlar, Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol'dur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri