1. Dünya savaşından sonra bağımsızlık hareketleri hız kazandı. 1942-1945 yılları arasında Japon işgalinde kalan Endonezya yeniden Hollanda hakimiyetine girdi. 17 Ağustos 1945 yılında bağımsızlığını ilan etti Endonezya. 1946 yılında Birleş Milletlere kabul edildi. İlk başkanı Ahmet
Endonezya, resmî adıyla Endonezya Cumhuriyeti (Endonezyaca: Indonesia, Endonezyaca: Republik Indonesia), Hint ve Pasifik okyanusları arasında, Güneydoğu Asya ve Okyanusya'da toprakları bulunan bir ülkedir. 17 binden fazla adadan oluşur.
Hollanda hükümeti, Endonezya'nın 17 Ağustos 1945'te ilan ettiği bağımsızlığı, "kayıtsız şartsız" tanıma kararı aldı.
Japonya'nın II. Dünya Savaşı'ndaki yenilgisinden sonra 15 Ağustos 1945 tarihinde Sukarno önderliğinde Endonezyalı vatanseverler Endonezya'nın bağımsızlığını ilan ettiler. 23 Aralık-2 Aralık 1949 tarihlerinde Lahey'de düzenlenen barış konferansında sonrasında Endonezya'nın bağımsızlığı uluslararası alanda tanınmıştır.
Endonezya'da İslam, en yaygın dindir. Nüfusun %86.7'si Müslüman'dır. Bu Müslüman nüfusun içinde %99'u Sünni, %1'i Şii'dir. Dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülkedir.
İlgili 29 soru bulundu
Muhammed'in İslam dinini yaydığı dönemde Arap Yarımadası'ndan gelen Müslüman tüccarlar, Nusantara'ya hem ticari amaçlarla hem de İslam dininin tebliğcisi olarak ayak basmışlar ve böylece Endonezya'ya İslam'ı getirmişlerdir.
Devlet başkanı, Endonezya hükûmetinin yürütme gücünü yönetir ve Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanıdır. 20 Ekim 2014 tarihinde Joko Widodo Endonezya'nın 7. cumhurbaşkanı olarak seçildi.
Endonezya. Endonezya'nın muhafazakar Açe bölgesi, dünyanın en büyük Müslüman çoğunluklu ülkesinde şeriat hukukuna sahip tek eyalet.
Nüfusun yüzde 95'i Malay kökenli olan ülkede, aralarında Melanezyalı, Polinezyalı ve Mikronezyalıların da olduğu 300'ün üzerinde farklı etnik grup bulunuyor. Endonezya'da yaklaşık dört milyon Çin kökenli Endonezyalı yaşıyor. Endonezya maden kaynakları bakımından zengin bir ülkedir.
Dünya Savaşı'nda Japonya'nın işgaline uğrayan Endonezya'da, savaşın sonunda Japonya'nın yenilgiyi kabul etmesiyle Ahmed Sukarno liderliğinde bir hükümet kuruldu ve bağımsızlık ilan edildi.
Endonezya rupiahı (Endonezce: Rupiah Indonesia; simge: Rp, ISO 4217: IDR) ya da sadece rupiah, Endonezya'da kullanılan resmî para birimidir. Bank Indonesia tarafından dağıtılır. Her nakit ve madenî parada kullanılan simge Rp. Hint para birimi olan rupiden türetiyor.
Buna göre Endonezya Cumhuriyeti, tek Tanrı, adil ve medeni insanlık, Endonezya'nın birliği, temsilciler arasında istişarelerin erdemine dayalı demokrasi ve tüm Endonezya halkı için sosyal adalet prensiplerine dayanmaktadır. Ülkede Cumhurbaşkanlığı seçimleri ilk defa 2004 yılında doğrudan halk oylamasıyla yapılmıştır.
Endonezya Türkiye'ye en uzak ülkeler arasında Endonezya ile Türkiye arası 15966 Km.
260 milyon kişinin yaşadığı Güney Asya ülkesi Endonezya'nın nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman. İslam dininde inananların günde 5 vakit namaz kılması farz ancak Müslümanlar'ın çoğu sabah namazı ibadetini camiye gitmek yerine evlerinde yerine getirmeyi tercih ediyor.
Endonezya'da jilbab terimi, hicaba için istisnasız olarak kullanılmaktadır. Endonezya ulusal ve bölgesel yasalarına göre kadın başörtüsü tamamen isteğe bağlıdır ve mecburi değildir. 2008'de Endonezya, dünyanın en büyük Müslüman nüfusa sahip ülkesidir.
Endonezya'da küçük dükkanlarda alkol satışı yasağı yürürlüğe girdi. Yasa uyarınca, alkollü içecekler sadece süpermarketlerde, otellerde ve restoranlarda satılabilecek. Ülke genelindeki 70 bin kadar küçük dükkanın alkollü içki satma izinleri ise kaldırıldı. Hükümet bu kararın gençleri korumak için alındığını söylüyor.
Endonezya'da yaklaşık 450-500 vatandaşımız, ülkemizde ise 2.400 civarında Endonezya vatandaşı ikamet etmektedir. 1992 yılından bu yana 1000'den fazla Endonezyalı öğrenci Hükümetimiz burslarından faydalanmıştır.
Endonezya dünyanın en büyük kahve, çay ve şeker üreticilerinden biridir. Bu yüzden kahve ve çay çok tüketilir. Yasemin çayı ve yeşil çay da çok yaygın olarak tüketilir. Kahve ve çay genelde ılık veya soğuk servis edilir.
Dünyada Müslüman nüfusun en yoğun olduğu yer Endonezya. Ülke resmi olarak altı dini tanıyor: İslam, Protestanlık, Katoliklik, Budizm ve Konfüçyüslük.
Ekonomisi olması beklenen Endonezya, yaşamak için uygun fiyatlı ve keyifli bir yer olarak dikkat çekiyor. Her ne kadar petrol ve gaz sektörleri, ekonominin temel taşı olarak biliniyor olsa da baharat, kinin ve kereste gibi orman ürünleri de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor.
Endonezya Ulusal Silahlı Kuvvetleri (Endonezce: Tentara Nasional Indonesia) Endonezya Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kurulan ülke güvenliğinden sorumlu askeri güç. 476.000 (16.) Yüksek nüfus kapasitesi sebebiyle seferberlik anında 52.000.000 askeri silah altına alabilir. Her sene 2.000.000 kişi askerlik çağına gelir.
Endonezya dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesidir. 2023 yılında 277 milyon kişi ile dünyada 4. sırada yer alan Endonezya nüfusunun 2028 yılında 290 milyon kişi olacağı tahmin edilmektedir.
Yüzde 87.18'ini Müslümanların oluşturduğu ülkede halk, Hristiyanlık, Hinduizm, Budizm ve Konfüçyanizm gibi inançlara sahiptir. Müslümanlar genellikle Sünni Hanefidir. Hıristiyanlarınsa üçte bire yakını Katolik, diğerleri protestandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri