Oldukça yağlı bir ete sahip olduğundan dolayı ağır olarak nitelendirilen kaz eti genellikle kış aylarında tüketime uygundur.
Kaz eti yemek için sonbahar ve kış mevsimi çok uygun bir zamandır. kaz etinin gerçek tadında olabilmesi için kazın kar yağdıktan sonra kesilmesi ve pişirilmesi gerekir. Bu mevsimde kaz eti daha lezzetli olur.
görünüş ve tat itibariyle kuzu tandıra benzer. tavuk etinin daha yağlısı, kırmızısıdır.
Beslediğimiz kazlar kış öncesi kesip kışın yiyoruz. Buradaki kazlar kar yediği, soğuk suda yüzdüğü ve kesilmeleri sonrası tuzlanıp kurutulduğu için eti lezzetli oluyor. Kars'ın meşhur kazlarını kasım ayından önce kesmiyoruz çünkü bu ayda kar yağıyor kazlar kar yiyor."
Sağlıklı bir et türü olarak kabul edilen kaz eti, C, B, A, B1, B2, B3, B6, B12 vitamini, selenyum, çinko, bakır, fosfor, magnezyum, demir ve kalsiyum bakımından zengindir. Antikorların üretilmesinde etken rol oynayan amino asit içerir.
İlgili 22 soru bulundu
Kaz etini temizleyin ve tuzlayarak serin bir yerde 2 gün dinlendirin. Kurutulmuş kaz etini, kaynar suda 2 dakika bekleterek tuzundan arındırın. Daha sonra eti düdüklü tencereye alın ve üzerini geçecek şekilde su ekleyin. Kaz etini düdüklü tencerede, ortalama 35 dakika pişer.
tavuğu andıran bir ettir ancak biraz daha farklı bir tadı var. öncelikle daha yağlısı, tavuktan biraz daha sertçe, bunu ısırırken anlıyorsunuz da, yemeye başladıktan sonra puff gibi dağılıyor ağızda. bir de kaz ciğeri gerçekten enfestir.
Asılan yer o meşhur soğuğu ve ayazını görecek bir konumda oluyor. Tuzlanmış kazlar 40 gün kadar ayazda kurutuluyor, sonra da buzluklarda pişirilecekleri günü bekliyor. Diğer seçenekte kazların derin dondurucularda saklanması ve istenildiğinde çözdürülüp kullanılmasıdır.
Kaz etinin bu denli pahalı olmasının, zor yetiştirilmesinden kaynaklandığını anlatan Kara, şöyle devam etti: “Bizim yörenin yaylaları randımanlı olduğundan, yayla zamanı kazlar ot yiyerek idare ediyor. Kesilmeden iki ay önce de arpa, buğday yedirmek şartıyla kazlar besiye alınıyor.
Vücudun bağışıklık sistemini destekleyerek hastalıklara karşı korur. İçeriğindeki çoklu ve tekli doymamış yağ asitleri kötü kolesterol olarak tanımlanan LDL'nin düşürür ve total kolesterolü düzenleyici etki gösterir. İçeriğinde yer alan kalsiyum sayesinde sağlıklı bir kemik ve diş gelişimi sağlar.
- Sofraların başköşesinde yerini alan kaz eti oldukça lezzetli bir ana yemek olarak sunulur. Lezzeti ile ön plana çıkan kaz eti genel olarak kokan bir et türüdür.
Ardahan ilinde kazlar ticari faaliyet olmaktan daha çok yöre halkının besin kaynağı olarak tüketilmektedir. İlde hemen hemen her evde kaz yetiştiriciliği ve tüketimi yapılmaktadır.
Özellikle Kars bölgesinde yetiştirilir. Lezzeti ve onunla yapılan yemekler bölgede meşhurdur.Başlıca besinleri otlardır.
“Kaz mı?” yoksa “Gaz mı?” Nasıl Yazılır? işte sorunun cevabı aşağıdadır. Bu kelime genellikle Gaz şeklinde yanlış yazılıyor. Doğru kullanımı Kaz şeklinde olmalıdır.
Semirtme adı verilen, hayvanların yağ depolamasını dış etkenlerle çoğaltma yöntemi, birkaç ülkede yasal olmayan koşullarda gerçekleşmekteydi. Bu sebeple kaz ciğeri üretimi birçok ülkede yasaklanmıştır.
Yağlı bir yapıya sahip olan kaz etinin hazmı zor olabileceğinden alışık olmayanlar için etin yanında hazım kolaylaştırıcı olarak toz şeker servis edilmektedir. Doğu Anadolu'da ise kaz etinin yanında hoşaf ya da ayran tüketilmektedir.
Kaz etinden sucuk da yapılmaktadır Ayrıca kaz ciğeri ülkemiz için henüz önemli olmasa da dünyada sevilerek tüketilen ve lüks lokantalarda kıymetli bir yemek olarak yerini almaktadır.
Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinin merkezi konumundaki Kars'ta kesimi yapılan kazlar önce tuzlanıyor ve ardından kurutuluyor. Kars'a gelen yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olan kaz eti, il dışındaki büyük şirketlerinde gözdesi konumunda.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Türkiye'nin en lezzetli ve meşhur kazlarının üretildiği Kars'a bu lezzet için ülkemizin dört bir yanından akın başladı. Türkiye'de kaz yetiştiriciliğinde önemli yere sahip Kars'ta, kış öncesi besiye alınıp şu sıralar kesilen kazların eti, kadınların hünerli ellerinden geçerek sofralara ulaşıyor.
KAZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN EN ÖNEMLİ ÜRÜNÜ KAZ KARACİĞERİ
Normalde 100-150 g ağırlığında olan karaciğeri özel zorlamalı besleme yöntemleriyle 500-900 grama kadar çıkarılabilmektedir.
Kazdan kaç kg et çıkar? Altı kilogramlık canlı bir kazdan 4 kilogram et çıkar. Kaz etinin kilosu ise kırmızı et gibi 40-45 liradan satılıyor.
- Doymamış yağ bakımından zengin olan kaz eti kötü kolesterolün düşürülmesini sağlar. İstenilen düzeye gelen kolesterol damar ve kalp hastalıklarının yaşanmasını önler. - İçerdiği e vitamini, selenyum ve çinko cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlayarak yaşlanmayı geciktirir.
Kazlar kesildiğinde önce gerçek bir kaz ciğeri, taşlığı, yüreği, boyun kanat ve baş ayak şöleni yaşanıyor yörede. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, Kars 'ta da kazın yağıda çok değerli. Yukarıda özellikleri belirtilen Kars kazının temizlenmiş baş-ayağıdır. Pişirilme sonrası çok lezzetli olur.
KARS KAZI XXXL (3,70 Kg.- 4,20 Kg. %5+-)-900,00 TL.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri