Endorfin hormonu genel olarak yeme-içme veya egzersiz yapma gibi ödüllendirici faaliyetlerden sonra kanda salgılanır. Vücudun doğal ağrı kesicisi kabul edilen bu hormon, herhangi bir ağrı veya rahatsızlık sonrasında açığa çıkar.
Ağrı Kesici Endorfin
Endorfin, vücudun kendi kendini iyileştirme sistemidir. Yaralanmalarda, kazalarda, doğum sancıları sırasında ağrıya bağlı olarak oluşur. Acıyı hafifleterek rahatlama hissi oluşturur. Yürüyüş, koşu, egzersiz gibi fiziksel hareketler hormonun vücuttaki seviyesini arttırır.
Endorfin hormonunun salgılanmasını sağlayan yiyecekler özellikler: Dondurma, çilek, muz, çikolata, üzüm ve makarnadır. Endorfin hormonunuzun yükselmesini istiyorsanız bu yiyeceklerden yeterli miktarda almanız size fayda sağlayacaktır.
Endorfinlerin ağrı kesici etkisi morfinden yaklaşık 30 kat daha fazladır. Mutluluk hormonu olarak da anılır. Heyecan, ağrı, egzersiz, baharatlı yiyecek tüketimi, seks, orgazm gibi durumlarda ve duş gibi suyla olan temaslarda salınımı artış gösterir.
İlgili 33 soru bulundu
Mesela sürekli depresif hissetmek, isteksiz olmak bazı vitaminlerin ve endorfin salgısının eksikliğine işaret edebilir. Yapılan araştırmalar, endorfin salgısı bir sebeple az olan insanlarda aşağıdaki ortak belirtileri kaydetmiş: İsteksizlik, motive olamama, mutsuz ve depresif ruh hali.
Dopamin size zevk veren duygularınız, hafızanız, öğrenme seviyeniz ve vücudunuzdaki diğer motor sistemlerle ilgili hormondur. "İyi hissetme" hormonu olarak da bilinen dopamin hormonu, ruh halinizi anında yükselterek hızlı bir şekilde mutlu hissetmenize yardımcı olur.
Endorfin salgılanır ve vücudunuz çektiğiniz acıyı azaltmaya çalışır. Örneğin, eğer endorfin olmasa, kadınların doğum sancıları çok daha kuvvetli olurdu. Endorfin doğum sancılarının daha hafif hissedilmesini sağlar.
Sadece 15 dakika bile içten gülmek, sıkıntıyı yüzde 10 oranında düşürebiliyor. Gülme anında, tıpkı egzersiz sırasında salgılanan ve ağrının şiddetini azaltan endorfin hormonu gibi, vücutta kişinin kendisini iyi hissetmesine neden olan kimyasallar salgılanıyor.
Aşk beyinden salgılanan dopamin hormonu seviyesini yükseltmektedir. Haz alma duyusunun oluşmasına yardımcı olan dopamin hormonunun odaklanma ve dikkat üzerinde olumlu etkileri bulunmaktadır.
Endorfin: Huzur Bakanı
Vücudumuzun ürettiği en güçlü hormon olan endorfin, dışarıdan alınmaya başlandığında kendini üretmeyi kesiyor. Dışarısı derken sigara ve alkol gibi keyiflendirici etkenlerden bahsediyoruz. Endorfin diğerlerinden farklı olarak sizin müdahalenizle salgılayabileceğiniz bir hormon değil.
Prozac mutluluk hormonu hapı olan bu ilaçların en bilinenidir. Ketiapin içeren Serequel ve doğrudan dopamin yüklemesi yapan Xeplion gibi mutluluk hormonu ilacı olabilecek ilaçlar, oral yoldan ya da damardan enjekte edilmek suretiyle kullanılabilir.
Bu nedenle endorfin hormonuna mutluluk hormonu da denir. Oksitosin hormonu ve endorfin birlikte cinsel birliktelik sırasında salgılanır. Diğer mutluluk hormonları gibi yürümek, koşmak ve egzersiz hormona olumlu yönde etkili olur. Endorfini artırmak için C ve B vitaminlerinden zengin beslenmek gerekir.
Aynı zamanda D vitamini, egzersiz ve stresten uzak bir yaşam tarzının benimsenmesi de mutluluk hormonunun salgılanmasında etkilidir. Serotonin hormonunun yanı sıra Dopamin, Oksitosin ve Endorfin hormonları da kişinin fiziksel ve psikolojik sağlığı açısından oldukça etkili hormonlardır.
Kakaonun içerisinde bulunan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücuttaki serotonin adlı mutluluk hormonunun artmasını sağlar. Bu durum size mutluluk olarak geri döner. Çikolata serotonin hormonunun harekete geçmesini sağlar.Çikolata hangi hormonu harekete geçirirsorusunun temel cevabı bu şekildedir.
Güldüğümüz zaman vücudumuz iki temel kimyasal maddeyi salgılar. İlk olarak hipofiz bezi beyne ve omurgaya giden kan hücrelerine endorfin salgılar. Endorfin, beyindeki opioid reseptörlerle etkileşime girerek acıyı azaltan ve keyif duygusunu tetikleyen polipeptitlerdir.
Endorfinler, beyinde doğal olarak salgılanan "mutluluk hormonları" olarak bilinir ve ağlama sırasında da salgılanabilir. Bu hormonlar, ağlama sonrasında rahatlama hissi sağlayabilir.
Stres, korku ve şok gibi durumlarda böbreküstü bezlerinden salgılanan adrenalin ve noradrenalin vücudun direncini artırır. Kan basıncının artması, kalp hızının artması, göz bebeklerinin büyümesi ve kan şekerinin yükselmesi, adrenalin salgılandığında oluşan olaylardır.
Endorfin kelimesi, vücut içi anlamına gelen “endojen” ve afyonlu bir ağrı kesici olan “morfin” kelimelerinin birleşimidir. Endorfin hormonu, bir nevi doğal ağrı kesicidir ve vücudun yaşadığı acıyı dindirmeye yardımcı olur.
Serotonin Artıran Besinler Hangileridir? Güneş ışığı ve egzersiz yanı sıra, fındık, yumurta, peynir, ananas, muz, avokado, çekirdek, çikolata ve kırmızı et gibi aminoasit türü olan triptofan yanı sıra B12 başta olmak üzere B vitaminleri, magnezyum ve demir içeren besinler serotonini artırmada etkilidir.
Beyindeki serotonin artarsa ne olur? Söz konusu hormonun beyinde artması kişinin kaygı ve mutluluk düzeyini etkiler. İlgili hormonun düşük seviyede bulunması istenen bir durum değildir. Düşük seviyedeki mutluluk hormonu, depresyon ile ilişkilidir.
Erkeklerde temel eşey hormonu testosteron ve türevleri iken, kadınlarda bu hormonlar östrojen ve progesterondur. Bu eşey hormonlarının yanında, her iki cinsiyette böbreküstü bezlerinden salgılanan, androjen türevi hormonlar da libido düzeyini etkiler.
İnsan orgazmı genellikle erkeklerde penisin ve kadınlarda klitorisin fiziksel cinsel uyarılmasından kaynaklanır. Cinsel uyarılma, kendi kendine uygulama (mastürbasyon) veya seks partneri (seksüel penetrasyon, sürtünme yoluyla cinsel ilişki veya diğer insan cinsel eylemi) ile olabilir.
Bu dönemde östrogen hormonuda yükselir, kadında vaginal salgı artar. Yapılan çalışmalarda bu dönemde kadında cinsel isteğin de arttığı gözlenmiştir. Doğal olarak bu durm kadında üremeye yönelik bir fizyolojik değişim olarak algılanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri