Kısaca iş yapabilme yeteneği olarak karşımıza çıkan enerji 8 ana gruba ayrılmaktadır. Enerji türleri isimleri; potansiyel, kinetik, ışık, ısı, kimyasal, elektrik, nükleer ve ses enerjisi olarak karşımıza çıkan enerjilerin kullanımı oldukça önemlidir.
Enerji Tanımı: Enerji doğrudan ölçülemeyen bir degerdir. Fiziksel bir sistemin mevcut durumunu değiştirmek için yapılması gereken iş gücüne denir. Enerji anlam olarak ise dönüstürülebilen bir degerdir.
Pek çok biçime girebilmesinden dolayı enerjinin kapsamlı bir tanımını yapmak imkânsızdır ama en yaygın tanım şudur: Enerji, bir sistemin iş yapma kapasitesidir. Fizikte iş, kuvvetin yer değişim yönündeki bileşeninin etkisinin yer değiştirmeyle çarpımı olarak tanımlanır ve enerji, iş ile aynı birimle ölçülür.
İlgili 40 soru bulundu
Tıpkı uzunluklar gibi skaler büyüklüktür. Toplamda 8 ana enerji çeşidi vardır. Bunlar potansiyel, kinetik, ısı, ışık, elektrik, kimyasal, nükleer ve ses enerjisidir. Unutmamamız gereken ise hiçbir enerjinin kaybolmadığıdır.
Kinetik enerji, fiziksel bir cismin hareketinden dolayı sahip olduğu enerjidir. Bir lunapark treninin vagonları maksimum kinetik enerjiye ray yolunun en dip noktasında ulaşır. Vagonlar, bu konumdan daha yüksek bir noktaya çıkmaya başladığında, kinetik enerji potansiyel enerji dönüşmeye başlar.
Gama ışınları olarak bilinen radyasyon patlaması, Dünya'ya görünebilir ışığın enerjisinin 100 milyar katından fazla güce sahip iki patlama halinde ulaştı. On yıllarca süren çalışmalardan sonra, bilim insanları şimdiye kadar görülen en güçlü gama ışını patlamasını (GRB) gözlemlemiş oldu.
Doğada Güneş, rüzgar, jeotermal, dalga, gelgit ve akıntı, hidrojen enerjisi gibi kaynaklar bulunmaktadır. Bunun dışında atomun içerisinde bulunan enerjiyi kullanan nükleer enerji de bir enerji kaynağıdır. Fosil yakıtlar da enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır.
En büyük yenilenebilir enerji kaynağı konumundaki güneşten elde edilen enerjidir. Elektrik üretimi için gerekli güneş ışınları, paneller yardımıyla toplanır.
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Enerji korunumu yasasına göre var olan enerji yok edilemez ve sıfırdan oluşamaz öyleyse evrende ilk enerji nasıl oluştu? Kozmoloji meraklısı. Sorunuzun cevabı gayet basit: İlk enerji hiç oluşmadı, hiç varolmadı. Çünkü evreni meydana getiren tüm artı ve eksi yüklü enerjilerin toplamı sıfırdır.
Çünkü mekanik, elektrik, ısı ve manyetik gibi birçok formda bulunur ve asla kaybolmaz. Enerjiyi şu şekilde tanımlayabiliriz; Doğada ve evrende meydana gelen tüm fiziksel ve kimyasal olay ve tepkimelerde mekanik, sıcaklık, ışık, elektrik ve manyetik tiplerde kullanılan veya dönüştürülen tüm formların genel adıdır.
Bu enerşi çeşitleri ısı enerjisi, Elektrik enerjisi, Atom enerjisi, Kimyasal enerji, Işık enerjisi, Kinetik enerji, Potansiyel enerji, Biyokütle enerjisi hallerinde bulunabilir.
Aşağıda yenilenebilir enerji çeşitleri ve bunların kaynakları listelenmektedir (Tablo 1). Yenilenebilir enerji kaynakları bu denli geniş bir potansiyele sahip olmasına rağmen, dünya genelinde tüketilen enerji çeşitlerine bakıldığında ilk sırayı petrol almakta ardından sırasıyla kömür ve doğalgaz gelmektedir.
Yağ en çok enerji veren besin öğesidir. Vitaminlerin bir bölümü vücuda yağla alınır. Yağ mideyi yavaş terk ettiğinden doygunluk verir.
En yüksek verimliliğe sahip enerji sınıfı A enerji sınıfıdır. Bu etikete sahip cihazların enerji verimlilik endeksleri, 41'e eşit veya altındadır. Ev ve iş yerlerinde A sınıfı enerji etiketine sahip cihazlar kullanmayı tercih ederek ciddi oranda tasarruf yapabilirsiniz.
Geçtiğimiz hafta Uluslararası Enerji Ajansı da, güneş enerjisinin en ucuz elektrik kaynağı olduğunu ve kömürün yerini devralmaya başladığını açıkladı.
Kinetik enerji kendi içinde farklı türlere sahiptir. Kinetik enerji çeşitleri genel olarak aşağıdaki gibi özetlenebilir: Dönme, öteleme ve yüksek hızda. Öteleme kinetik enerjisi, doğrusal bir yol üzerinde hareket eden cismin enerjisini belirtir.
Genel bakış Potansiyel enerji bir cismin düşük potansiyelden yüksek potansiyele geçtiğinde biriken enerjidir. Örneğin bir cisim yerden yükseğe çıkarıldığında yüksek bölge daha yüksek potansiyele sahip olduğundan cisimde potansiyel enerji birikir.
Bir enerji türü başka bir enerji türüne dönüşebilir. Cisimlerin konumları nedeniyle sahip oldukları enerjiye potansiyel enerji, hareketleri nedeniyle sahip oldukları enerjiye ise kinetik enerji denir. Örneğin esnek cisimler sıkıştırıldıkları veya gerildikleri zaman potansiyel enerji kazanır.
Karbonhidratlar sinir dokusu için gereklidir ve beynin tek enerji kaynağıdırlar. Bazı karbonhidratlar sindirim için gerekli olan ve bağırsaklarda bulunan sağlıklı bakterilerin oluşumunda yer alır. Karbonhidrat eksikliğinde sindirim sistemi problemleri görülür. Karbonhidratların çoğu iyi birer lif kaynağıdır.
Tükenmeyen enerji kaynakları arasında; güneş, rüzgâr, biyokütle, jeotermal, hidroelektrik ve dalga yer almaktadır.
Birincil enerji kaynakları, petrol, kömür, doğal gaz, nükleer, hidrolik, biyokütle, dalga-gelgit, güneş ve rüzgârdır. Birincil enerji- nin dönüştürülmesi sonucu elde edilen enerji ise ikincil (se- konder) enerji olarak bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri